17/02/2023 17/02/2023 «Η προσπάθειά μας για την ιστορική αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας της Πόλης, με την παράλληλη επαναπροσέγγιση στις μέρες μας της Έννοιας της Σοφίας του Θεού, μιας έννοιας η οποία πηγάζει από τα Πλατωνικά φιλοσοφικά εργαστήρια της Αλεξάνδρειας, διατρέχει δια μέσου των ελληνιστών Εβραίων την Παλαιά Διαθήκη και καταλήγει στην Καινή Διαθήκη και την πατερική Παράδοση,...
17 Φεβρουαρίου, 2023 - 11:26
Τελευταία ενημέρωση: 17/02/2023 - 11:32

Παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

Διαδώστε:
Παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

«Η προσπάθειά μας για την ιστορική αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας της Πόλης, με την παράλληλη επαναπροσέγγιση στις μέρες μας της Έννοιας της Σοφίας του Θεού, μιας έννοιας η οποία πηγάζει από τα Πλατωνικά φιλοσοφικά εργαστήρια της Αλεξάνδρειας, διατρέχει δια μέσου των ελληνιστών Εβραίων την Παλαιά Διαθήκη και καταλήγει στην Καινή Διαθήκη και την πατερική Παράδοση, μας οδήγησε στη Ρώμη, την πόλη, όπου η ιστορία παραμένει ζωντανή και αναλλοίωτη». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην εισήγησή του στην παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης.

Εξαιρετικές εισηγήσεις ανέπτυξαν οι καθηγητές κ. Antonio Lacobini με θέμα «Η Αγία Σοφία του Ιουστινιανού. Ένα θαυμαστό αιώνιο μνημείο», και κ. Alessandro Taddei με θέμα «Η Αγία Σοφία πριν από τον Ιουστινιανό. Η προϊστορία της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης». Χαιρετισμό απηύθηναν η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και Λογοτεχνίας, κ. Arianna Punzi, ο Διευθυντής του Τμήματος Ιστορίας Ανθρωπολογίας, Θρησκειών, Τέχνων και Θεάματος, καθηγητής κ. Gaetano Lettieri, ενώ την παρουσίαση συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Sapienza, κ. Χρήστος Μπιντούνης.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην Ιταλία κ. Ελένη Σουρανή, η πρέσβης της Ελλάδος στην Αγία Έδρα, κ. Αικατερίνη Γεωργίου, ο πρέσβης της Βουλγαρίας στο Βατικανό κ. Bogdan Konstantinov Patashev κι ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ιταλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρχιμανδρίτης π. Συμεών.

Παρόντα ήταν επίσης τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στην Ιταλία: οι Έλληνες βουλευτές κ.κ. Σταύρος Κελέτσης, ταμίας της ΔΣΟ, Θανάσης Δαβάκης και Γιάννης Σαρακιώτης, ο βουλευτής του κοινοβουλίου της Βουλγαρίας κ. Radomir Tcholakov, ο βουλευτής του κοινοβουλίου της Ιορδανίας κ. Derar Aldawood, ο π. βουλευτής του αλβανικού κοινοβουλίου κ. Genc Pollo, οι Σύμβουλοι δρ Κώστας Μυγδάλης και δρ Alexander Fomenko, και ο σύνδεσμος της ΔΣΟ με τους Ρωμαιοκαθολικούς θεσμούς κ. Vergilio Avato.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία του αφιέρωσε την εκδήλωση «στη μνήμη του κορυφαίου νεοελληνιστή Μάριο Βίττι που έφυγε πλήρης ημερών, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στα ελληνικά γράμματα. Ο Μάριο Βίττι γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα μιλούμε για το σημαντικότερο μνημείο της Κωνσταντινούπολης και όλης της Οικουμένης, την Αγία Σοφία, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ εξέφρασε τη χαρά για την παρουσία τους «στην αιώνια πόλη, στη Ρώμη, με συναδέλφους βουλευτές από την Ιορδανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ελλάδα, εδώ στη γενέτειρα του ρωμαϊκού πολιτισμού και δικαίου, που μαζί με την αρχαία ελληνική γραμματεία και την χριστιανική παράδοση συνέθεσαν τα θεμέλια του μωσαϊκού της σύγχρονης Ευρώπης. Χαιρόμαστε, γιατί μας δίνετε την δυνατότητα στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης La Sapienza (η Σοφία), να σας παρουσιάσουμε ένα έργο που αφορά La Sapienza del Dio, την Σοφία του Θεού. Άλλωστε, σπεύδω να υποθέσω ότι ο Πάπας Βονιφάτιος το 1303 στην Σοφία του κόσμου, ως προϊόν της Σοφίας του Θεού θέλησε να αναφέρεται το δημιούργημα του, το πανεπιστήμιό σας».

Σχέσεις με την Ιταλία

Ακολούθως, επισήμανε ότι «είναι αλήθεια ότι η παρουσία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην Ιταλική χερσόνησο έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης της πραγματοποίησης της 24ης Γενικής Συνέλευσής μας εδώ, στην Ρώμη, και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Ιταλικού κοινοβουλίου, το 2016.

Αυτό οφείλεται σε γενικές γραμμές στις άοκνες προσπάθειές μας να εδραιώσουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και τακτική επαφή με φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, με σκοπό να αναδείξουμε τις κοινές αρχές και αξίες του χριστιανικού πολιτισμού και της χριστιανικής παράδοσης, χρήσιμες έννοιες για το Μέλλον την Ευρώπης και του κόσμου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία που έχουμε με το Κίνημα των Φοκολάρι, την Οργάνωση Κοινωνία και Απελευθέρωση, καθώς και με το Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών, ενώ ενεργότερη είναι και η παρουσία μας στην ετήσια Συνάντηση του Ρίμινι για τη φιλία μεταξύ των λαών. Συνεργασία, προκειμένου να συνεισφέρουμε, επιπλέον, στην πρωτοβουλία για τον κοινό εορτασμό Ορθοδόξων και Καθολικών του Πάσχα, που συμπίπτει το 2025, όπως και της επετείου των 1700 χρόνων που τότε συμπληρώνονται από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας».

Απέναντι στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας από την Τουρκία

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να σιγήσουμε, απέναντι στην προκλητική στάση όσων πανηγυρίζουν σήμερα, ενδεδυμένοι πολεμικές στολές εντός ενός μνημείου αφιερωμένου στην Σοφία του Θεού, για την Νίκη των Μουσουλμάνων επί των Χριστιανών.

Πρόκειται για μια εμμονική οπισθοδρομική παράκρουση, όταν έξι ιστορικοί ναοί της του Θεού Σοφίας μέσα στο τουρκικό κράτος μετατρέπονται σε μουσουλμανικά τεμένη, όπως και ένας ακόμη ναός στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο.

Απέναντι στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, εμείς προκρίνουμε τον επιστημονικό λόγο και την τεκμηρίωση,

➢ δείχνοντας στον σημερινό κόσμο τον δρόμο για συνεργασία και προκοπή,

➢ προβάλλοντας δίκτυα ειρήνης, μακριά από πολεμικές κραυγές του παρελθόντος,

➢ αναδεικνύοντας το δίκαιο αίτημα για σεβασμό ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων συνολικά του Χριστιανικού Κόσμου και της ανθρωπότητας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων