13/10/2020 13/10/2020 Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνουν οι ΗΠΑ, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο σε δήλωσή του καλεί την Άγκυρα να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση», εννοώντας τις νέες έρευνες του «Oruc Reis» εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζητεί από την τουρκική πλευρά να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. «Οι Ηνωμένες...
13 Οκτωβρίου, 2020 - 15:47
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2020 - 15:58

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ορούτς Ρέις

Διαδώστε:
Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ορούτς Ρέις

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνουν οι ΗΠΑ, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο σε δήλωσή του καλεί την Άγκυρα να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση», εννοώντας τις νέες έρευνες του «Oruc Reis» εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζητεί από την τουρκική πλευρά να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανεωμένη τουρκική δραστηριότητα έρευνας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκές λύσεις» αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις βρίσκεται, σήμερα, από τις πρώτες πρωινές ώρες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Το σκάφος απέπλευσε, χθες, από το λιμάνι της Αττάλειας, ενώ είχε για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

Κινητοποίηση ΝΑΤΟ – ιπτάμενο ραντάρ περιπολεί στην Ανατ. Μεσόγειο

Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ κινητοποιήθηκε, φοβούμενο θερμό επεισόδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΝΑΤΟίκο ιπτάμενο ραντάρ πραγματοποιεί σήμερα περιπολία ανατολικά της Αττάλειας, σκανάροντας την περιοχή όπου πιθανώς θα κινηθεί το Oruc Reis μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν αλλά και τα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – ΥΠΕΞ Καναδά

Στο μεταξύ, για την τουρκική προκλητικότητα μεταξύ άλλων συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί, που συναντήθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, χώρας-μέλους του NATO, τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας, τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνομιλίες Δένδια – Μάας για το θέμα

Τέλος, σχετικά με το φλέγον ζήτημα των ημερών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας (Heiko Maas), σήμερα (Τρίτη 13 Οκτωβρίου), στις 20:00.

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπό το φως των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων