18/01/2023 19/01/2023 Εκδήλωση με θέμα «Ταυτότητα: Αναζητώντας τις ευρωπαϊκές αξίες και τη σχέση τους με τη Χριστιανική Παράδοση» που διοργανώθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με πρωτοβουλία του Αυστριακού Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Lucas Mandl. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος...
18 Ιανουαρίου, 2023 - 21:00
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2023 - 1:49

Παρέμβαση Χαρακόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο για την σημασία της Χριστιανικής παράδοσης

Διαδώστε:
Παρέμβαση Χαρακόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο για την σημασία της Χριστιανικής παράδοσης

Εκδήλωση με θέμα «Ταυτότητα: Αναζητώντας τις ευρωπαϊκές αξίες και τη σχέση τους με τη Χριστιανική Παράδοση» που διοργανώθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με πρωτοβουλία του Αυστριακού Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Lucas Mandl.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος , ο οποίος στην εισήγηση του τόνισε:

«Η συνάντησή μας γίνεται σε μια αρνητικά φορτισμένη περίοδο για την Ευρώπη. Στο κέντρο της ΕΕ, αποκαλύπτονται σκάνδαλα, που εμπλέκουν ευρωπαίους αξιωματούχους, ρίχνοντας βαριές σκιές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι αυτό της επανασύνδεσης της ηθικής με την πολιτική. Ώστε να αποκτήσει και η πολιτική το κύρος που έχει απωλέσει. Και βεβαίως τα κόμματα πρέπει να περνούν από ψιλό κόσκινο τους υποψηφίους που προτείνουν στους πολίτες, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τα πρόσωπα στα οποία εμπιστεύονται θέσεις ευθύνης. Η συζήτηση, λοιπόν, για την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης είναι και μια συζήτηση για την επανασύνδεση της ηθικής με την πολιτική».

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο βήμα του Ευρωκοινοβουλίου

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καυτηρίασε το γεγονός  ότι «η Τελική Έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης δεν περιέχει ούτε μια αναφορά στον χριστιανισμό ή στην χριστιανική παράδοση, που είναι μέρος του τρόπου ζωής εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Ούτε καν αναφορά στη “θρησκευτική κληρονομιά”, που υπήρχε στο σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος.

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο βήμα του Ευρωκοινοβουλίου

 

Εμείς, ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ήδη, από την εξαγγελία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης το 2019, σπεύσαμε να τοποθετηθούμε. Στείλαμε επιστολές σε ευρωπαίους αξιωματούχους, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με αρκετούς εξ αυτών, αλλά και εκπροσώπους εκκλησιών, οργανώσαμε συσκέψεις για τη σημασία της ανάδειξης της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρώπης, εκπονήσαμε κείμενα. Τελικώς, στις διαδικασίες της Διάσκεψης δεν προσκλήθηκαν θρησκευτικές οργανώσεις ή Εκκλησίες». 

 

Οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης

Ο Έλληνας βουλευτής υπογράμμισε ότι «ένας τέτοιος αποκλεισμός από τον διάλογο μπορεί να χαρακτηριστεί αντιδημοκρατικός και μεροληπτικός. Τέτοιες πρακτικές, που περιορίζουν τον πλουραλισμό στη διατύπωση των απόψεων, με σαφή προκατάληψη εναντίον κάποιων από αυτές, προκαλούν εύλογες αντιδράσεις. Διότι δεν πρόκειται για μειοψηφικές ομάδες που επιδιώκουν να προβάλουν τα αιτήματά τους. Αντιθέτως, μιλούμε για πλειοψηφίες λαών, που διατηρούν την χριστιανική τους πίστη: ορθόδοξη, καθολική, ευαγγελική. Άνθρωποι που ενστερνίζονται τις χριστιανικές αξίες, τις οποίες θεωρούν ότι είναι και θεμελιώδες τμήμα των ευρωπαϊκών αξιών. 

Ωστόσο, εμφανίζεται μια απρόσωπη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που με ιδεοληπτική εμμονή επιχειρεί να απαλείψει κάθε αναφορά στο χριστιανικό παρελθόν της Ευρώπης, κάθε στοιχείο ανάδειξης των χριστιανικών αξιών. Και δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην αποξένωση των λαών από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και υποσκάπτει το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Το μόνον μέλλον που εγγυάται την ελευθερία και την ευημερία των λαών της Ευρώπης. 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προτείνει τη σύγκληση Διάσκεψης των ευρωπαϊκών οργάνων για την Αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε τις θέσεις μας με όσους επηρεάζουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να συμπεριληφθεί στο τροποποιημένο κείμενο που θα προκύψει τουλάχιστον μια σαφής αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης».

 

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου:

 

Τοποθετήσεις στο πάνελ

Ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ. Κώστας Μυγδάλης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη ανάδειξης των χριστιανικών αξιών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τον «σημαίνοντα ρόλο που μπορούν να παίξουν οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών που ατενίζουν το Μέλλον της Ευρώπης μέσα από το πρίσμα των χριστιανικών αξιών και στους οποίους θα έπρεπε να δοθεί το βήμα να εκφράσουν τις απόψεις τους στη διαδικασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης».

 

Ο επικεφαλής της Οργάνωσης Together for Europe κ. Gerhar Pross συμφώνησε με την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο «η Ευρώπη βασίζεται σε τρεις πυλώνες, ήτοι την Αρχαία Ελλάδα, το Ρωμαϊκό Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές Χριστιανικές Αξίες», ενώ πρόσθεσε ότι «στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα ελλοχεύει ο κίνδυνος αφανισμού του τρίτου πυλώνα. Αν εκριζώσουμε τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης, παύει να είναι γόνιμη και οι καρποί της φαίνεται να σαπίζουν».

 

Το πάνελ για το Μέλλον της Ευρώπης

 

Ο δε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Paul Zulehner εισήγαγε στη συζήτηση και το στοιχείο του πλουραλισμού, που πρέπει να είναι ζωντανό σε ότι αφορά την Ευρώπη του Μέλλοντος. Όπως σημείωσε «ο πλουραλισμός στις αξίες που απορρέουν από διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς δεν συνεπάγεται την νομοτελειακή σύγκρουσή τους».

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο που παρενέβη στην συζήτηση

 

Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος έθεσε καίρια ζητήματα αναφορικά με τη θεματική του πάνελ, ο λιβανικής καταγωγής Καθηγητής του Ανωτάτου Ινστιτούτου Οικουμενικών Σπουδών του Καθολικού Ινστιτούτου των Παρισίων κ. Georges El Hage, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία των αντιπαραθέσεων, αλλά θρησκεία που πρεσβεύει τη συμφιλίωση και την καταλλαγή, και ο εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Γαλλίας, εφημέριος στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Στρασβούργου και Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ π. Χρήστος Φιλιώτης.

 

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ προσφέρει στον καθηγητή κ. Paul Zulehner τον τόμο για την Αγιά Σοφία

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής των Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ (COMECE), Αιδ. Barrios Prieto, και μέλη της Οργάνωσης Together for Europe.

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Λιβανέζο καθηγητή κ. Georges El Hage, τον Σύμβουλο της ΔΣΟ Κώστα Μυγδάλη και τον Ορθόδοξο εφημέριο του Στρασβούργου π. Χρήστο Φιλιώτη

 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο:

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,
Θέλω να ευχαριστήσω τον Lukas Mandl για την πρόσκληση και να τον συγχαρώ για την πρωτοβουλία της σημερινής συζήτησης για το ρόλο των χριστιανικών αξιών στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Βεβαίως, η σημερινή συνάντηση γίνεται σε μια αρνητικά φορτισμένη περίοδο για την Ευρώπη. Αφενός διεξάγεται ένας αιματηρός πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την ρωσική εισβολή, μεταξύ δύο χριστιανικών λαών.
Αφετέρου, στο κέντρο της ΕΕ, αποκαλύπτονται σκάνδαλα, που εμπλέκουν ευρωπαίους αξιωματούχους, ρίχνοντας βαριές σκιές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι αυτό της επανασύνδεσης της ηθικής με την πολιτική. Ώστε να αποκτήσει και η πολιτική το κύρος που έχει απωλέσει.
Και βεβαίως τα κόμματα πρέπει να περνούν από ψιλό κόσκινο τους υποψηφίους που προτείνουν στους πολίτες, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τα πρόσωπα στα οποία εμπιστεύονται θέσεις ευθύνης.
Η συζήτηση, λοιπόν, για την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης είναι και μια συζήτηση για την επανασύνδεση της ηθικής με την πολιτική.

Αγαπητέ Lukas
Είναι αναμφισβήτητο, για όποιον γνωρίζει ευρωπαϊκή ιστορία, ότι οι αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού σε σημαντικό βαθμό πηγάζουν και εμπνέονται από την αρχαία ελληνική γραμματεία, το ρωμαϊκό δίκαιο και την ευρωπαϊκή χριστιανική παράδοση. Μια παράδοση που μπορεί να έχει πολλές εκφράσεις, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα όλον.
Δυστυχώς, η Ευρώπη όλο και ροκανίζει τις ρίζες της. Πριν 20 χρόνια, το 2003, όταν εκπονούνταν το σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος, δόθηκε μάχη για να υπάρχει αναφορά στο προοίμιο του συντάγματος στην χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης.
Τότε, για να μη θεωρηθεί η Ευρώπη ως “χριστιανικό κλαμπ” -γιατί υπήρχε η ψευδαίσθηση της ένταξης της Τουρκίας, μιας αμιγούς μουσουλμανικής χώρας, στην ΕΕ- επελέγη μια ουδέτερη αναφορά στην “πολιτιστική, τη θρησκευτική και την ανθρωπιστική κληρονομιά της Ευρώπης”.
Τελικά το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν επικυρώθηκε στα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες και παραπέμφθηκε στις καλένδες.
Είκοσι χρόνια μετά, βλέπουμε ότι η Τελική Έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης δεν περιέχει ούτε μια αναφορά στον χριστιανισμό ή στην χριστιανική παράδοση, που είναι μέρος του τρόπου ζωής εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Ούτε καν αναφορά στη “θρησκευτική κληρονομιά”, που υπήρχε στο σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος.
Εμείς, ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ήδη, από την εξαγγελία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης το 2019, σπεύσαμε να τοποθετηθούμε.
Στείλαμε επιστολές σε ευρωπαίους αξιωματούχους, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με αρκετούς εξ’ αυτών, αλλά και εκπροσώπους εκκλησιών, οργανώσαμε συσκέψεις για τη σημασία της ανάδειξης της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρώπης, εκπονήσαμε κείμενα.
Τελικώς, στις διαδικασίες της Διάσκεψης δεν προσκλήθηκαν θρησκευτικές οργανώσεις ή Εκκλησίες. Δεν εκλήθησαν ούτε οργανώσεις που έχουν στο επίκεντρο της δράσης τους τις χριστιανικές αξίες και τη σχέση τους με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως είναι η Δ.Σ.Ο., ή η οργάνωση Together for Europe.

Ένας τέτοιος αποκλεισμός από τον διάλογο μπορεί να χαρακτηριστεί αντιδημοκρατικός και μεροληπτικός. Τέτοιες πρακτικές, που περιορίζουν τον πλουραλισμό στη διατύπωση των απόψεων, με σαφή προκατάληψη εναντίον κάποιων από αυτές, προκαλούν εύλογες αντιδράσεις.
Διότι δεν πρόκειται για μειοψηφικές ομάδες που επιδιώκουν να προβάλουν τα αιτήματά τους. Αντιθέτως, μιλούμε για πλειοψηφίες λαών, που διατηρούν την χριστιανική τους πίστη: ορθόδοξη, καθολική, ευαγγελική. Άνθρωποι που ενστερνίζονται τις χριστιανικές αξίες, τις οποίες θεωρούν ότι είναι και θεμελιώδες τμήμα των ευρωπαϊκών αξιών.
Ωστόσο, εμφανίζεται μια απρόσωπη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που με ιδεοληπτική εμμονή επιχειρεί να απαλείψει κάθε αναφορά στο χριστιανικό παρελθόν της Ευρώπης, κάθε στοιχείο ανάδειξης των χριστιανικών αξιών.
Και δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην αποξένωση των λαών από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και υποσκάπτει το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Το μόνον μέλλον που εγγυάται την ελευθερία και την ευημερία των λαών της Ευρώπης.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προτείνει τη σύγκληση Διάσκεψης των ευρωπαϊκών οργάνων για την Αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε τις θέσεις μας με όσους επηρεάζουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να συμπεριληφθεί στο τροποποιημένο κείμενο που θα προκύψει τουλάχιστον μια σαφής αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης.
Σας ευχαριστώ θερμά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων