15/11/2019 15/11/2019 Απροστάτευτα και εκτεθειμένα είναι τα ψηφιδωτά έξω από το κατεχόμενο εκκλησάκι του Αγίου Ευλαλίου στον Καραβά, στα οποία όπως καταγγέλλεται, πάνω τους κυκλοφορούν και σταθμεύουν αυτοκίνητα. Η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου Βασιλική Αναστασιάδου , σε απαντητική της επιστολή προς τον Πρόεδρο των Οικολόγων που έκανε τη σχετική διαμαρτυρία, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες. Η...
15 Νοεμβρίου, 2019 - 13:04
Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2019 - 12:44

Πάρκινγκ σε ψηφιδωτά εκκλησίας στα Κατεχόμενα

Διαδώστε:
Πάρκινγκ σε ψηφιδωτά εκκλησίας στα Κατεχόμενα

Απροστάτευτα και εκτεθειμένα είναι τα ψηφιδωτά έξω από το κατεχόμενο εκκλησάκι του Αγίου Ευλαλίου στον Καραβά, στα οποία όπως καταγγέλλεται, πάνω τους κυκλοφορούν και σταθμεύουν αυτοκίνητα.

Η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου Βασιλική Αναστασιάδου , σε απαντητική της επιστολή προς τον Πρόεδρο των Οικολόγων που έκανε τη σχετική διαμαρτυρία, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες.

Η Υπουργός αναφέρει στην επιστολή της παράλληλα πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι ενήμερο για το πρόβλημα, από τον Σεπτέμβριο του 2018 και το έχει θέσει, ως κατεπείγουσας φύσεως, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση του και την έναρξη εργασιών σωστικής συντήρησης.

Όπως τονίζει στην επιστολή, ενόσω το συνεργείο συντήρησης ψηφιδωτών του Τμήματος βρισκόταν στις κατεχόμενες περιοχές για σκοπούς συντήρησης των μαρμαροθετημάτων της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Φίλωνα και της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής της Αγίας Τριάδας, έγιναν διάφορες ενέργειες, χωρίς όμως να καταστεί εφικτή η έναρξη και αυτών των σωστικών εργασιών.

Η Υπουργός αναφέρει παράλληλα πως «λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής, ως απόρροια της τουρκικής εισβολής, το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν μπορεί να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές και να παρεμβαίνει άμεσα, σε θέματα όπως το προκείμενο, το οποίο συμφωνούμε ότι χρήζει άμεσου χειρισμού, θέση την οποία συμμερίζονται και τα μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά», ενώ παράλληλα σημειώνει κλείνοντας την απαντητική της επιστολή πως «η ίδρυση της Επιτροπής από τον Απρίλιο του 2008, έχει μέχρι στιγμής επιτρέψει τη συντήρηση σημαντικών μνημείων.  Οι προσπάθειες για ένταξη της συντήρησης των εν λόγω ψηφιδωτών στα έργα που προγραμματίζονται, θα συνεχιστούν».

Με πληροφορίες από το offsite.com.cy

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων