16/10/2019 16/10/2019 Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα το απόγευμα στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης η εκδήλωση με θέμα Πέτρος Μανουήλ Εφέσιος, ο Πρωτοψάλτης, διδάσκαλος της Ψαλτικής, μελοποιός, πρωτοπόρος της ψαλτικής τυπογραφίας († 1840) και παρουσίαση του τόμου του Πέτρου Μανουήλ Εφεσίου (†1840) Πολυέλεοι και εκλογές, Αναστάσιμα εωθινά δοξαστικά μετά βιο-εργογραφίας του μελοποιού υπό Εμμανουήλ Γιαννοπούλου (Θεσσαλονίκη...
16 Οκτωβρίου, 2019 - 20:42
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2019 - 20:48

Με επιτυχία η εκδήλωση με θέμα “Πέτρος Μανουήλ Εφέσιος” στη συμπρωτεύουσα

Διαδώστε:
Με επιτυχία η εκδήλωση με θέμα “Πέτρος Μανουήλ Εφέσιος” στη συμπρωτεύουσα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα το απόγευμα στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης η εκδήλωση με θέμα Πέτρος Μανουήλ Εφέσιος, ο Πρωτοψάλτης, διδάσκαλος της Ψαλτικής, μελοποιός, πρωτοπόρος της ψαλτικής τυπογραφίας († 1840) και παρουσίαση του τόμου του Πέτρου Μανουήλ Εφεσίου (†1840) Πολυέλεοι και εκλογές, Αναστάσιμα εωθινά δοξαστικά μετά βιο-εργογραφίας του μελοποιού υπό Εμμανουήλ Γιαννοπούλου (Θεσσαλονίκη 2019).

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γιαννόπουλος ο οποίος μίλησε για το έργο και τη προσφορά του Πέτρου Εφεσίου και τη συμβολή του στη καταγραφή της Κωνσταντινουπολίτικης παράδοσης στο μελοποιητικό του έργο.

Ακολούθως, αντιπροσωπευτικά μέλη του Πέτρου Εφεσίου έψαλλαν οι: Αθανάσιος Βουγιουκλής, Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Γέρων Ιάκωβος, πρωτοψάλτης του Πανσέπτου ναού του Πρωτάτου.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την πνευματική αιγίδα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Πολλοί φίλοι της ψαλτικής τέχνης ακαδημαϊκοί ιεροψάλτες βρέθηκαν στην σπουδαία αυτή εκδήλωση η οποία κατέδειξε τόσο το πλούσιο ιστορικό και επιστημονικό βάθος του βυζαντινού μελους όσο και την τεχνη και τεχνική της ψαλτικής.

Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων