06/05/2024 06/05/2024 Μοναδικό ντοκουμέντο αποτελεί το επεισόδιο από τη σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών του Φρέντυ Γερμανού «Το πορτρέτο της Πέμπτης», το οποίο βρίσκεται στη συλλογή του ψηφιακού Ηρόδοτου. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στην Κύπρο και στην τουρκική εισβολή. Προβλήθηκε στις 15 Ιουλίου 1976, επέτειο του πραξικοπήματος του 1974 στην Κύπρο. Επίσημος καλεσμένος της εκπομπής ο 15χρονος Ορέστης...
06 Μαΐου, 2024 - 14:23

Πάσχα 1976 στην Κύπρο: Ο 15χρονος που πέρασε κρυφά από Τούρκους στρατιώτες για να δει το χωριό του

Διαδώστε:
Πάσχα 1976 στην Κύπρο: Ο 15χρονος που πέρασε κρυφά από Τούρκους στρατιώτες για να δει το χωριό του

Μοναδικό ντοκουμέντο αποτελεί το επεισόδιο από τη σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών του Φρέντυ Γερμανού «Το πορτρέτο της Πέμπτης», το οποίο βρίσκεται στη συλλογή του ψηφιακού Ηρόδοτου.

Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στην Κύπρο και στην τουρκική εισβολή. Προβλήθηκε στις 15 Ιουλίου 1976, επέτειο του πραξικοπήματος του 1974 στην Κύπρο. Επίσημος καλεσμένος της εκπομπής ο 15χρονος Ορέστης Μηχανικός από τη Λευκωσία, ο οποίος πέρασε κρυφά μέσα από τις τουρκικές αρχές για να δει το χωριό του, το Πάσχα του 1976.

Δύο χρόνια μετά την εισβολή ο Φρέντυ Γερμανός, στο στούντιο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, υποδέχεται παιδιά από την Κύπρο με καταγωγή από Λευκωσία, Λάρνακα, Πάφο, καθώς και από τα κατεχόμενα, Αμμόχωστο και Κερύνεια. Τα παιδιά είναι και μέλη της Παιδικής Χορωδίας Κύπρου της ΠΟΕΔ.

«Πριν από τις διακοπές των σχολείων για τη Λαμπρή, είχα προετοιμαστεί, είχα πάρει μερικά εφόδια, για να πάω στο χωριό, κοντά στην Αμμόχωστο. Μόλις έκλεισαν τα σχολεία, μια νύχτα πήρα τα εφόδια μου σε ένα σακίδιο και ξεκίνησα. Όταν έφτασα κοντά στα ακριτικά φυλάκια πέρασα έρποντας τα δικά μας και μετά προχώρησα και πέρασα και τα τουρκικά», είπε ο Ορέστης.

Απαντώντας σε ερώτηση του Φρέντυ Γερμανού αν είδε κανέναν Τούρκο μπροστά του όταν πλησίασε το φυλάκιό τους, είπε: «Ήμουν όρθιος και αντιλήφθηκα δίπλα μου έναν Τούρκο στρατιώτη, οπότε εγώ έπεσα κάτω για να μην με δει. Έκανα θόρυβο όμως και με πλησίασε. Μετά επέστρεψε πίσω.. Δεν με είδε. Προχώρησα έρποντας και συνέχισα… Σε εκείνη την περιοχή που βάδιζα ήταν στρατιωτική περιοχή και με αντιλήφθηκαν. Ήρθαν δυο Τούρκοι στρατιώτες και με συνέλαβαν και με πήραν στο στρατόπεδό τους. Μου έδεσαν τα χέρια και τα μάτια και με πήραν στους αξιωματικούς τους».

«Όταν μου έκαναν ανάκριση ήταν ένας Τούρκος ταγματάρχης και μου είπε αν θέλω να καταταχτώ στον στρατό. Είπα όχι. Πήγε να τραβήξει πιστόλι και στάθηκε ο αντιταγματάρχης κοντά του και του είπε άφησε τον να τον πάμε φυλακή».

Ο πατέρας του Παντελής Μηχανικός μιλάει για το πώς βίωσε ο ίδιος το γεγονός. Η αγωνία των γονιών του κράτησε σχεδόν 2 βδομάδες. «Δεν είχα υποπτευθεί τίποτα απολύτως. Δεν τον πήρα είδηση. Τις τελευταίες μέρες είχα προσέξει μόνο ότι μελετούσε τον χάρτη της Κύπρου.. είπα είχε μεράκι στη Γεωγραφία. Αργότερα όμως βρήκαμε στοιχεία.. είχαμε αποκαλύψεις. Έκανε χιούμορ το βράδυ πριν φύγει αν θέλει να του φέρει κάτι από τα Λιμνιά. Το πήρε για αστείο αυτός..», είπε ο πατέρας του.

Πηγή: sigmalive

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων