20/04/2020 20/04/2020 Ένα τελείως διαφορετικό Πάσχα βίωσαν φέτος περισσότεροι από 260 εκατομμύρια Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλον τον κόσμο, αλλού με τις εκκλησίες κλειστές, αλλού τηρώντας αυστηρές αποστάσεις ασφαλείας με μάσκες και γάντια. Το Χριστός Ανέστη ακούστηκε ηχηρά μέσα στους άδειους ναούς και αντήχησε μέχρι τα πέρατα της Οικουμένης, ενώ οι καμπάνες σήμαναν το χαρμόσυνο μήνυμα ηχώντας δυνατά...
20 Απριλίου, 2020 - 8:13
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2020 - 11:39

ΠΑΣΧΑ 2020: 260 εκατομμύρια άνθρωποι έψαλλαν το Χριστός Ανέστη σε όλον τον κόσμο παρά τις κλειστές εκκλησίες και τις απαγορεύσεις

Διαδώστε:
ΠΑΣΧΑ 2020: 260 εκατομμύρια άνθρωποι έψαλλαν το Χριστός Ανέστη σε όλον τον κόσμο παρά τις κλειστές εκκλησίες και τις απαγορεύσεις

Ένα τελείως διαφορετικό Πάσχα βίωσαν φέτος περισσότεροι από 260 εκατομμύρια Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλον τον κόσμο, αλλού με τις εκκλησίες κλειστές, αλλού τηρώντας αυστηρές αποστάσεις ασφαλείας με μάσκες και γάντια.
Το Χριστός Ανέστη ακούστηκε ηχηρά μέσα στους άδειους ναούς και αντήχησε μέχρι τα πέρατα της Οικουμένης, ενώ οι καμπάνες σήμαναν το χαρμόσυνο μήνυμα ηχώντας δυνατά στους άδειους δρόμους της απομόνωσης.
Προκαθήμενοι, Αρχιερείς, Ιερείς απηύθυναν  λόγους παρηγορητικούς, θάρρους και ελπίδας κατά τον Εσπερινό της Αγάπης

Στην Πόλη

“Τίποτε και κανείς, καμμία φυσική καταστροφή, καμμία πανδημία, κανένας πειρασμός, κανένα ανθρώπινο ή άλλο εμπόδιο, δεν είναι ικανά να μας χωρίσουν από την πίστη μας στον Αναστημένο Χριστό” είπε χαρακτηριστικά η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος.


Στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε όλες τις Ορθόδοξες ενορίες της Τουρκίας, οι Ιερές Ακολουθίες ετελέσθησαν κεκλεισμών των Θυρών, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση.
Μάλιστα για το περασμένο Σαββατοκύριακο ίσχυσε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα.
Επίσης, κατόπιν συστάσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όλες οι Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου ανά τον κόσμο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έως την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις Σκανδιναβικές χώρες και την Ασία λειτούργησαν χωρίς πιστούς.
Αρχιεπίσκοποι, Μητροπολίτες και Κληρικοί έψαλλαν το Χριστός Ανέστη μέσα από τηλεοπτικούς, ραδιοφωνικούς και ιντερνετικούς δέκτες.

Στους Αγίους Τόπους

Χωρίς την παρουσία πιστών λειτούργησε και ο Ιερός Ναός της Αναστάσεως στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ, εκεί όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν κάθε χρόνο. Η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός ετελέσθη σε απευθείας σύνδεση με τους δέκτες μας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι παρά την καθολική απαγόρευση που ισχύει στα Παλαιστινιακά Εδάφη επετράπη η μεταφορά του Αγίου Φωτός στον Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

Στην Ελλάδα

Κεκλεισμένων των θυρών, αλλά με τους Έλληνες στα μπαλκόνια κρατώντας κεριά να ψάλλουν το Χριστός Ανέστη εορτάστηκαν και στη χώρα μας οι Άγιες αυτές Ημέρες.


«Η ανάσταση μας δίνει τη δύναμη να κηρύξουμε ότι η πίστη δεν είναι ιδεολογία στην οποία εντάσσεται κάποιος αλλά είναι μία πορεία μεταμόρφωσης και αγιότητας που οδηγεί στην προσωπική μας ανάσταση. Γι’ αυτό η Εκκλησία μας έχει μέλη. Όχι οπαδούς. Η Ανάσταση μας μας δίνει τη δύναμη να ξεπερνάμε τον φόβο και τα χαρακώματα τις διαφορές και τις διαιρέσεις», είπε στο Αναστάσιμο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Στην Αφρική

“Το Πάσχα, δηλαδή, το πέρασμα από τον τάφο στον θρίαμβο είναι για εμάς τους Χριστιανούς το ένα, το μοναδικό και το αδιαπραγμάτευτο βίωμα. Και δεν είναι βίωμα μόνον αυτής της περιόδου, είναι βίωμα ολόκληρης της ζωής μας, είναι το αιώνιο κήρυγμα της Εκκλησίας. Γι’ αυτό και το Πάσχα στέκεται ακλόνητο σε εξωτερικές συνθήκες, κι όταν αυτές ονομάζονταν μαρτύριο και κατακόμβες, εξορία, φυλακές, διωγμοί και παγκόσμιες κρίσεις, όπως η σημερινή” υπογράμμισε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος λειτουργώντας στον άδειο από πιστούς ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.

 

 

Στη Ρωσία

Όλοι οι ναοί της ευρύτερης περιοχής της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και πολλών ρωσικών περιοχών ήταν κλειστές από τη Μεγάλη Δευτέρα, αν και ορισμένες εκκλησίες σε απομακρυσμένες περιοχές επέτρεψαν την είσοδο σε μικρό αριθμό πιστών , τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.


Στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος της Μόσχας, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος ετέλεσε κεκλεισμέν των Θυρών τις Ιερές Ακολουθίες.


«Η πίστη μας δίνει τη δύναμη να ζούμε και με την βοήθεια του Θεού θα ξεπερνούμε όποιες ασθένεις και δοκιμασίες, μεταξύ των οποίων και όσα ήρθαν στην ζωή μας μέσω της εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού» τόνισε μεταξύ άλλων.

Βουλγαρία

Ανοικτές παρέμειναν οι εκκλησίες στη Βουλγαρία, ωστόσο τόσο το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας όσο και η κυβέρνηση κάλεσαν τους πιστούς να μην παρευρεθούν ή να τηρήσουν αυστηρά τους κανόνες ασφαλείας. Παρά τις συστάσεις πάντως, εκατοντάδες ορθόδοξοι χριστιανοί συγκεντρώθηκαν στα προαύλια, έξω και μέσα σε εκκλησίες.

Το Πάσχα «οι σκέψεις και οι προσευχές μας βρίσκονται σε αυτούς που δεν είναι πια ανάμεσά μας και σε αυτούς που μάχονται εναντίον αυτής της μιαρής ασθένειας, ειδικά τα μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και όσους βρίσκονται στο μέτωπο της μάχης για τη ζωή», ανέφερε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος.

Στη Ρουμανία

Η Ρουμανία γιόρτασε το Πάσχα παρά τις κλειστές εκκλησίες. Το Βουκουρέστι ήταν μια έρημη πόλη το Σάββατο το βράδυ και ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ετέλεσε τις Ιερές Ακολουθίες χωρίς την παρουσία πιστών.


“Ο Ιησούς Χριστός, με την ελεήμωνα και ταπεινή αγάπη Του, έρχεται σε εμάς, ακόμη και όταν οι πόρτες των σπιτιών μας είναι κλειδωμένες», υπογράμμισε ο Πατριάρχης.

Στη Γεωργία

Αν και η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας υπήρξε εξαίρεση για τις εκκλησίες, οι οποίες παρέμειναν ανοικτές, τηρώντας ωστόσο συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους. Ειδικά σημάσια τοποθετήθηκαν μέσα στους μεγαλύτερους ναούς, στα οποία έπρεπε να στέκονται οι πιστοί, ενώ οι λειτουργίες στις μικρότερες εκκλησίες τελέσθηκαν χωρίς την παρουσία πιστών.


Επίσης, εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας οι πιστοί έπρεπε να φτάσουν στον ναό έως τις 9 το βράδυ και να παραμείνουν εκεί έως τις 6 το πρωί. Επομένως όσοι επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν την ακολουθία της Αναστάσεως το Σάββατο το βράδυ παρέμειναν όλη νύχτα μέσα στην εκκλησία.

Στη Σερβία

Κλειστές παρέμειναν επίσης οι εκκλησίες στη Σερβία, και οι Ιερέ Ακολουθίες ετελέσθησαν χωρίς την παρουσία πιστών. Υπενθυμίζεται ότι στη Σερβία αποφασίστηκε η παράταση της στην απαγόρευση κυκλοφορίας που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, από το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από 18:00 ώρα Ελλάδας μέχρι τις 06:00 το πρωί της Τρίτης του Πάσχα.

Στη χώρα ισχύει ήδη απαγόρευση της κυκλοφορίας τις καθημερινές από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι την επομένη στις 06:00. Και τα Σαββατοκύριακα από τις 18.00 της Παρασκευής έως τη Δευτέρα το πρωί στις 06:00.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων