02/04/2020 02/04/2020 Σε μια συνεδρίαση που θα μείνει καταγεγραμμένη στην ιστορία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας εκλήθη να απαντήσει σε μια σειρά ζητημάτων που έχουν ανακύψει μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι Ιεράρχες μετά από αρκετές ώρες και μέσα από τις πρωτόγνωρες για την Εκκλησία συνθήκες της τηλεδιάσκεψης (στα πρότυπα του υπουργικού συμβουλίου) αποφάσισαν,...
02 Απριλίου, 2020 - 8:01
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2020 - 8:20

ΠΑΣΧΑ 2020: Η ιστορική απόφαση της ΔΙΣ για τη Μεγάλη Εβδομάδα – Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Διαδώστε:
ΠΑΣΧΑ 2020: Η ιστορική απόφαση της ΔΙΣ για τη Μεγάλη Εβδομάδα – Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Σε μια συνεδρίαση που θα μείνει καταγεγραμμένη στην ιστορία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας εκλήθη να απαντήσει σε μια σειρά ζητημάτων που έχουν ανακύψει μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι Ιεράρχες μετά από αρκετές ώρες και μέσα από τις πρωτόγνωρες για την Εκκλησία συνθήκες της τηλεδιάσκεψης (στα πρότυπα του υπουργικού συμβουλίου) αποφάσισαν, οι Ιερές Ακολουθίες κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και οι Θείες Λειτουργίες να πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Κεκλεισμένων των θυρών Οι Ιερές Ακολουθίες τη Μ. Εβδομάδα στους ναούς – Οι Ιεράρχες δίνουν από ένα μισθό, για τις ανάγκες της πανδημίας

Τη θέση αυτή στηρίζουν με αποφάσεις τους τόσο ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, όσο και η Εκκλησία της Κρήτης. Ενώ, οι Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Φαναρίου που κινούνται το ίδιο μήκος κύματος.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έλαβε με μεγάλη ικανοποίηση την απόφαση αυτή και μάλιστα δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τις όποιες αποφάσεις αναφορικά με το τι θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα θα λάβει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, εκτιμώντας την κατάσταση όπως θα έχει διαμορφωθεί.
Μία πρόγευση πάντως, έχει ήδη δοθεί δια στόματος της αρμοδίας υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως η οποία έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται για την Μεγάλη Εβδομάδα να επιτρέψει την τέλεση των ιερών Ακολουθιών στους Ιερούς Ναούς, κεκλεισμένων των θυρών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με δεδομένη την κατάσταση, που είναι εντόνως φορτισμένη συναισθηματικά, θα υπάρξει προσωπική παρέμβαση και τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι τελικές αποφάσεις πάντως, θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, λίγο πριν από τη λήξη της τελευταίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει κλειστές εκκλησίες έως το Σάββατο του Λαζάρου.

Μάλιστα, η ΔΙΣ απαντώντας στις ανησυχίες των πιστών αλλά και του Κλήρου, επικαλείται λόγους Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας όπως του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου: «Μπορεί ο άνθρωπος, ο οποίος από ανάγκη δεν πηγαίνει στην Εκκλησία, να κάνει τον εαυτό του Θυσιαστήριο, με το να προσεύχεται»
Και εκφράζει “την ευχή και την προσευχή”, ο καιρός να περάσει σύντομα, “ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020”.

Επίσης, απαντώντας σε όσους επικριτικά κατηγορούν την Εκκλησία ότι στις δύσκολες αυτές ώρες δεν συνδράμει υπογράμμισε την προσφορά που γίνεται ήδη από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
“Στο πλαίσιο αυτό σαν πρώτη έμπρακτη εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, η Εκκλησία της Ελλάδος να προσφέρει άμεσα το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ αναθέτει στην Διοικούσα Επιτροπή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) την ευθύνη να έλθει σε επικοινωνία με τους υπευθύνους Δημοσίους Φορείς Παροχής Υγείας, προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να ενισχύσει περαιτέρω αυτόν τον τομέα. Τα μέλη της ΔΙΣ αποφάσισαν να καταβάλουν ως δωρεά ένα μισθό προκειμένου να κατατεθεί για τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία, ενώ καλεί να πράξουν το ίδιο και οι άλλοι Ιεράρχες”.

Τι θα γίνει με το Άγιο Φως

Ένα άλλο μείζον θέμα που απασχολεί την Εκκλησία και την Κυβέρνηση είναι αυτό της έλευσης του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα.
Από τις έως τώρα επαφές που γίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών, το Ισραήλ φέρεται να έχει συμφωνήσει να πραγματοποιηθεί η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός και να δοθεί ειδική άδεια στο ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος να προσγειωθεί στο Μπεν Γκιουριόν, με ελάχιστο πλήρωμα. Ανάλογη συμφωνία φαίνεται ότι έχει γίνει και με τους Ρώσους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το  ιστορικό επίσημο ανακοινωθέν (ΒΙΝΤΕΟ)

Στον Μητρ. Ναυπάκτου θα απευθύνονται οι δημοσιογράφοι

Στις 26 – 27 Μαΐου ανοιχτή Παννυχίδα της Αναστάσεως

Απαγόρευση ΔΙΣ σε κληρικούς να προβαίνουν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων