24/04/2022 24/04/2022  Οι καμπάνες όλων των Ενοριών της Ζακύνθου χτύπησαν χαρμόσυνα χθες το μεσημέρι στις 12. Κροτίδες, φωτοβολίδες και χαρούμενες ευχές ενώθηκαν με την νησιώτικη καταπράσινη και μυρωδάτη φύση, και έδωσαν πλέον τον πανηγυρικό τόνο με τον κελαΐδισμα των πουλιών και την κατάκαρδη ευχή ο ένας προς τον άλλον «Καλή Ανάσταση». Ο Μέγας Εσπερινός και η Θεία...
24 Απριλίου, 2022 - 12:35
Τελευταία ενημέρωση: 24/04/2022 - 19:27

Πάσχα στη Ζάκυνθο: Ανάσταση στον Ι.Ν. Αγ. Ευσταθίου Αργασίου

Διαδώστε:
Πάσχα στη Ζάκυνθο: Ανάσταση στον Ι.Ν. Αγ. Ευσταθίου Αργασίου

 Οι καμπάνες όλων των Ενοριών της Ζακύνθου χτύπησαν χαρμόσυνα χθες το μεσημέρι στις 12. Κροτίδες, φωτοβολίδες και χαρούμενες ευχές ενώθηκαν με την νησιώτικη καταπράσινη και μυρωδάτη φύση, και έδωσαν πλέον τον πανηγυρικό τόνο με τον κελαΐδισμα των πουλιών και την κατάκαρδη ευχή ο ένας προς τον άλλον «Καλή Ανάσταση».

Ο Μέγας Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ήταν η προαναγγελία του μεγάλου γεγονότος της Ανάστασης. Ο ύμνος «τον Κύριον υμνείται…», που ψάλθηκε, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους πιστούς, οι οποίοι ανταπάντησαν «και υπερυψούται εις πάντας τους αιώνας».

Το «ανάστα ο Θεός» που έψαλε ο ιερεύς σκορπίζοντας δαφνόφυλλα και ο μεγάλος «σεισμός» με κροτίδες από τα παιδιά και κτυπήματα των στασιδιών από τους πιστούς, έδωσε το μήνυμα της Ανάστασης. Όλοι στη συνέχεια προσήλθαν στο Ποτήριο της Ζωής.

 

Στις 11 το βράδι, με ευθύνη των Δήμων, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, έλαβε χώρα η τελετή αφίξεως του Αγίου Φωτός. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα το Άγιο Φως είχε ήδη μεταλαμπαδευθεί στις αντιπροσωπείες όλων των Ενοριών.

Στις 12 το βράδυ οι ιερείς έψαλαν το «Δεύτε λάβετε φως», βγήκαν με τη λαμπάδα τους αναμμένη από την Ωραία Πύλη και μετέδωσαν φως στους πιστούς. Φωτοπλημμύρα οι λαμπάδες, φώτισαν τα πρόσωπα των χριστιανών.

Στη συνέχεια οι πιστοί βγήκαν έξω από την εκκλησία, όπου οι ιερείς διάβασαν το Ιερό Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελείωσαν έψαλαν το «Χριστός Ανέστη».

Αμέσως μετά άρχισαν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, και έγινε η «καύση του Ιούδα» κατά το έθιμο. Αγκαλιές και φιλιά, χριστιανική χαρά, «Χριστός Ανέστη»!

Μετά την Ανάσταση τελέσθηκε η Πασχαλινή Θεία Λειτουργία, και αφού κοινώνησαν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, οι πιστοί μετέφεραν στο σπίτι τους το Άγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, στο ανώφλι της πόρτας, έκαναν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων