22/04/2021 22/04/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Για τα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν στους ιερούς ναούς την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Όπως σημείωσε η κ. Πελώνη: «τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά...
22 Απριλίου, 2021 - 13:04
Τελευταία ενημέρωση: 22/04/2021 - 15:50

Πελώνη: Ανάσταση πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας

Διαδώστε:
Πελώνη: Ανάσταση πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Για τα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν στους ιερούς ναούς την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως σημείωσε η κ. Πελώνη: «τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού. Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα αρχίζει από τις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 11 το βράδυ».

Σε ερωτήσεις που δέχθηκε για το θέμα από τους δημοσιογράφους αναφορικά τον τρόπο που θα τηρηθούν οι αποστάσεις στους ναούς, ανέφερε: «τα μέτρα θα εξειδικευτούν τις επόμενες μέρες με υπουργικές αποφάσεις και περεταίρω δηλώσεις».

Σε ερώτημα για το τι θα γίνει σε περίπτωση που ιερείς τελέσουν στις 12 το βράδυ την ακολουθία της Αναστάσεως, απάντησε πως «τα ωράρια των λειτουργιών, προφανώς κοντά σε αυτά που ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος,  θα ανακοινωθούν επίσης τις επόμενες μέρες και θα είναι πάντως πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται πως ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος στην ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, «οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως» όπως σημειώνεται, αποφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Ωστόσο, μεταξύ των μέτρων που εισηγήθηκε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), θα υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα. Αναμένεται να δούμε τι θα αναφέρει και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί και θα εξειδικεύει τα μέτρα.

Αντίδραση από τον ΙΣΚΕ για το ωράριο το Μεγάλο Σάββατο

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος με το οποίο αντιδρά στις αποφάσεις για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας της Αναστάσεως νωρίτερα.

O ΙΣΚΕ στέκεται στην Ανάσταση και τονίζει το θεολογικό λόγο που εκφράζει την αντίθεσή του σημειώνοντας «Η ρητή αντίθεσή μας υπαγορεύεται εξάπαντος από θεολογικούς λόγους, καθώς η Ανάσταση του Ιησού Χριστού δεν πραγματοποιήθηκε την ημέρα του Σαββάτου αλλά την ημέρα της Κυριακής, την έναρξη της οποίας σηματοδοτεί η 12η νυχτερινή ώρα, κατά την οποία αγγέλλεται το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως επί αιώνες. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ανεπίτρεπτη και μη χριστιανικά αποδεκτή αυτή την ρύθμιση – ούτε για λόγους οικονομίας – καθώς θίγονται βασικές παράμετροι της πίστεώς μας».

Δείτε το Δελτίο Τύπου:

Για μια ακόμα φορά, Ιερείς και πιστοί, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως εξαιτίας της απαίδευτης παρέμβασης της Πολιτείας σε θέματα αμιγώς εκκλησιαστικά, και μάλιστα αφορώντα τον σκληρό πυρήνα της χριστιανικής λατρείας.

Με την παρούσα ανακοίνωση, ως Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, επιθυμούμε να εκφράσουμε αφενός μεν την συμφωνία μας ως προς το να τελούνται οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος νωρίτερα από την συνήθη ώρα, λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων που επιβάλλει η πανδημία της Covid-19, αφετέρου όμως υπογραμμίζουμε την βαθιά αντίθεσή μας στο να πραγματοποιηθεί η τελετή και η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως κατά τις απογευματινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου.

Η ρητή αντίθεσή μας υπαγορεύεται εξάπαντος από θεολογικούς λόγους, καθώς η Ανάσταση του Ιησού Χριστού δεν πραγματοποιήθηκε την ημέρα του Σαββάτου αλλά την ημέρα της Κυριακής, την έναρξη της οποίας σηματοδοτεί η 12η νυχτερινή ώρα, κατά την οποία αγγέλλεται το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως επί αιώνες. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ανεπίτρεπτη και μη χριστιανικά αποδεκτή αυτή την ρύθμιση – ούτε για λόγους οικονομίας – καθώς θίγονται βασικές παράμετροι της πίστεώς μας.

Επίσης, αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε τους προβαλλόμενους από την Πολιτεία λόγους κοινωνικού συμφέροντος, καθώς φαίνεται να περισσεύει η υποκρισία. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε εμβρόντητοι την Πολιτεία να παραμένει απαθής θεατής στις συναθροίσεις πολιτών σε πολλές πλατείες ελληνικών πόλεων. Οι συνωστιζόμενοι στις πλατείες αγνοούν επιδεικτικά τα υγειονομικά μέτρα και διασκεδάζουν μέχρι πρωίας προκαλώντας το κοινό αίσθημα και αψηφώντας την νομοθεσία.

Είναι παράλογη – αν όχι ύποπτη – η σπουδή της Κυβέρνησης να εστιάσει τη μεριμνά της για την καταπολέμηση της πανδημίας στους πιστούς που θα συγκεντρωθούν μία βραδιά το χρόνο, αυτή της Αναστάσεως, για να συμμετάσχουν εορταστικά προσευχόμενοι στην Λαμπροφόρο Θεία Λειτουργία, την ώρα που κάθε βράδυ γίνονται έργω επιτρεπτές και αποδεκτές τεράστιες συναθροίσεις χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι διασκεδάζουν ανενόχλητοι μέχρι πρωίας.

Αναπόφευκτα έρχεται στο μυαλό και το στόμα όλων μας ο λόγος του Κυρίου: «Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες!» (Ματθ.23,24).

Θέλουμε να ελπίζουμε πως οι εμπνευστές των ρυθμίσεων αυτών είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι – ή έστω σέβονται την πίστη του λαού μας – και γνωρίζουν τη θρησκευτική και ευρύτερα πολιτισμική σημασία των ημερών του Πάσχα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Σε περίπτωση που δεν ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις, οφείλουν να ενημερωθούν από την επίσημη Εκκλησία, η οποία εκπροσωπεί το συντριπτικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας, και να μην προβαίνουν σε αποφάσεις που προκαλούν το ορθόδοξο αίσθημα και προσβάλλουν τη χριστιανική λατρεία.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων