09/03/2019 09/03/2019 Κείμενο  Orthodoxia News Agency Ακόμη και η ΔΙΣ απόφασισε να περιμένει για το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, όπως ουσιαστικά κάνουν και οι υπόλοιπες Εκκλησίες. Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα ήθελε να είναι πρώτη που θα αποφανθεί για την κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη όσον αφορά στο θέμα της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Στις προηγούμενες...
09 Μαρτίου, 2019 - 10:22
Τελευταία ενημέρωση: 09/03/2019 - 12:36

Περιμένοντας το πρώτο βήμα για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής εκκλησίας

Διαδώστε:
Περιμένοντας το πρώτο βήμα για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής εκκλησίας

Κείμενο  Orthodoxia News Agency

Ακόμη και η ΔΙΣ απόφασισε να περιμένει για το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, όπως ουσιαστικά κάνουν και οι υπόλοιπες Εκκλησίες.

Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα ήθελε να είναι πρώτη που θα αποφανθεί για την κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη όσον αφορά στο θέμα της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Στις προηγούμενες συνεδριάσεις της, η ΔΙΣ είχε αναφερθεί στο θέμα αρκετές φορές αλλά η αλήθεια είναι ότι συμφωνήθηκε ότι θα ήταν πολύ πρόωρο να βγει μπροστά η Εκκλησία της Ελλάδος στο θέμα αυτό, την στιγμή που οι υπόλοιποι Προκαθήμενοι εκτός από κάποιες εξαιρέσεις δεν έχουν αποφανθεί ακόμη. Είχαν αποφασίσει λοιπόν να περιμένουν αφού έτσι κι αλλιώς όλοι τηρούν στάση αναμονής. Τώρα όμως στην τελευταία συνεδρίαση αποφασίστηκε εν όψει της Ιεραρχίας που έρχεται στις 19 Μαρτίου να εκφράσουν προφανώς κάποια θέση. Έτσι ανατέθηκε, το θέμα της Εκκλησίας της Ουκρανίας στις Συνοδικές Επιτροπές:

α) επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων

β) επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ώστε από κοινού να εισηγηθούν δεόντως προς την Ιερά Σύνοδο.

Τα δεδομένα ωστόσο που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι αρκετά δύσκολα για τις αποφάσεις που θα παρθούν. Το γεγονός ότι το θέμα αυτό στέλνεται σε αυτές τις επιτροπές σίγουρα θα βοηθήσει την Εκκλησία της Ελλάδος να δικαιολογήσει την θέση της όποια και να είναι αυτή.

Όμως στην αντίπερα όχθη υπάρχουν και τα Πατριαρχεία τα οποία αργούν να γνωστοποιήσουν επίσημα τις θέσεις τους αν και κάποιοι Προκαθήμενοι έχουν δηλώσει την θέση τους στα πλαίσια συνεργασίας που είχαν με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Για παράδειγμα ο Πατριάρχης Αντιοχείας από την αρχή και κυρίως όταν βρέθηκε στους εορτασμούς για τα δέκα χρόνια στην ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας, δήλωσε ξεκάθαρα την αντίθεσή του για την κίνηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης Σερβίας από την άλλη έχει ήδη κατά διαστήματα δηλώσει την εναντίωσή του στην κίνηση αυτή, ενώ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αν και στην αρχή είχε δηλώσει ξεκάθαρα την αντίδρασή του, τώρα τηρεί σιωπηρή στάση αλλά κανείς δε μπορεί να πει ότι άλλαξε την θέση του.
Παραδοσιακά οι σχέσεις Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πατριαρχείου Μόσχας είναι στενές και υπάρχει άλλωστε και μια συνεργασία σε πολλά θέματα που αφορούν την Ιεραποστολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας δε , βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση και εξαιτίας των προσωπικών σχέσεων που έχει ο ίδιος με τον Πατριάρχη Μόσχας αλλά και γιατί η Εκκλησία της Ρωσίας στηρίζει οικονομικά όλο το έργο του Πατριαρχείου στη Μέση Ανατολή και στην εμπόλεμη ζώνη γεγονός που ζυγίζει το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Πολλοί μιλούν για επεκτατική πολιτική των Ρώσων και ότι δε θα πάψουν να μάχονται αυτή την κίνηση της Μητέρας Εκκλησίας για την αυτοκεφαλία στην Ουκρανλια και ίσως αυτό να μπορεί κιόλας να τεκμηριωθεί αν δει κανείς τις κινήσεις τους, σε στρατηγικό επίπεδο με ίσως ένα μέγα λάθος, αυτό της διακοπής της Κοινωνίας που προκάλεσε αντιδράσεις από όλους.

Πάντως φαίνεται ότι ο δρόμος είναι μακρύς και οι απώλειες ενδεχομένως να είναι μεγάλες αν δεν υπάρξει μια κίνηση εκ μέρους διπλωματών που θα ηρεμήσουν τα πνεύματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων