05/02/2020 05/02/2020 Της Ναταλίας Δανδόλου Η συζήτηση για αναφορά του “Θεού” στο ρωσικό σύνταγμα έχει ανοίξει στη Ρωσία, με την Ορθόδοξη Εκκλησία (αλλά και άλλα δόγματα) να προκρίνει τη θέση αυτή.  Να θυμίσουμε ότι μερικούς μήνες πριν κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στην Ελλάδα, είχε τεθεί το θέμα του ουδετερόθρησκου της χώρας, με διαγραφή από το Σύνταγμα...
05 Φεβρουαρίου, 2020 - 8:03
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2020 - 8:24

Πίστη και Σύνταγμα: Άνοιξε η συζήτηση στη Ρωσία – Η επίκληση στον Θεό στα Συντάγματα των χωρών

Διαδώστε:
Πίστη και Σύνταγμα: Άνοιξε η συζήτηση στη Ρωσία – Η επίκληση στον Θεό στα Συντάγματα των χωρών

Της Ναταλίας Δανδόλου

Η συζήτηση για αναφορά του “Θεού” στο ρωσικό σύνταγμα έχει ανοίξει στη Ρωσία, με την Ορθόδοξη Εκκλησία (αλλά και άλλα δόγματα) να προκρίνει τη θέση αυτή.  Να θυμίσουμε ότι μερικούς μήνες πριν κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στην Ελλάδα, είχε τεθεί το θέμα του ουδετερόθρησκου της χώρας, με διαγραφή από το Σύνταγμα των άρθρων που όριζαν την Ορθοδοξία ως κυρίαρχο θρήσκευμα.

Τα άρθρα αυτά τελικά, δεν άλλαξαν και το Ελληνικό Σύνταγμα διατηρεί την επίκληση «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος» αλλά και το άρθρο 3 που αναγνωρίζει ην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ως «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα».

Στην Ρωσία η πορεία είναι αντίστροφη: Η αναφορά στον Θεό απουσιάζει και μετά από πρωτοβουλία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επιθυμούν να συμπεριληφθεί.

“Η πρόταση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για αναφορά του Θεού στο ρωσικό σύνταγμα θα πρέπει να συζητηθεί από την ομάδα εργασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Ας προσευχηθούμε και ας δουλέψουμε ώστε το Σύνταγμά μας να αναφέρει τον Θεό, γιατί η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών πιστεύει στο Θεό. Και δεν μιλώ μόνο για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς” δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.

Με την άποψή του έχουν συνταχθεί και οι Προκαθήμενοι άλλων εκκλησιών στη χώρα.
Παράλληλα, με αυτό το Πατριαρχείο Μόσχας προτείνει να συμπεριληφθεί στο σύνταγμα και ο ορισμός του γάμου ως “ένωση μεταξύ ανδρών και γυναικών”
Ο επικεφαλής του νομικού τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας σχολιάζοντας την πρόταση του αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ρωσικής Λαϊκής Συνέλευσης κ. Konstantin ότι το ρωσικό Σύνταγμα θα πρέπει να ορίσει την έννοια της οικογένειας ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας σχολίασε ότι ο ορισμός αυτός θα πρέπει να δοθεί στον γάμο καθώς μια “οικογένεια μπορεί να αποτελείται από μια μητέρα και ένα παιδί, έναν παππού και εγγόνια”: “Αλλά ο γάμος στη Ρωσία είναι μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Συνεπώς, αν μιλάμε για μια τέτοια ένωση θα πρέπει να εισαχθεί στο ρωσικό σύνταγμα” τόνισε.

Η επίκληση στον Θεό γίνεται στο Σύνταγμα πολλών χωρών, πολλές από τις οποίες, όπως για παράδειγμα οι σκανδιναβικές, είναι γνωστές για την ανοχή στις θρησκευτικές ελευθερίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΡΚΕΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

«ΣΥΝΤΑΓMA ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”: Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος

Αλγερία: Στο όνομα του Ελεήμονος Θεού…

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα: «Ο λαός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα διακηρύσσει ότι είναι ένα κυρίαρχο έθνος που βασίζεται σε αρχές που αναγνωρίζουν την υπεροχή του Θεού…”

Αλβανία: «Εμείς, ο λαός της Αλβανίας, περήφανοι και συνειδητοί στην ιστορία μας, υπεύθυνοι για το μέλλον και με πίστη στο Θεό…”

Αυστραλία: “Οι άνθρωποι της Νέας Νότιας Ουαλίας , της Βικτώριας, της Νότιας Αυστραλίας , της Κουησλάνδης και της Τασμανίας , βασιζόμενοι ταπεινά στην ευλογία του Παντοδύναμου Θεού…”

Αργεντινή: “Εμείς, οι εκπρόσωποι του Έθνους της Αργεντινής , … επικαλούμενοι την προστασία του Θεού…”

Βραζιλία: “Εμείς, οι εκπρόσωποι του λαού της Βραζιλίας, … εκδίδουμε, υπό την προστασία του Θεού, αυτό το Σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας”

Καναδάς: “Ο Καναδάς βασίζεται σε αρχές που αναγνωρίζουν την υπεροχή του Θεού και του κράτους δικαίου”

Γερμανία: «Γνωρίζοντας την ευθύνη ενώπιον του Θεού και του ανθρώπου…”

Ιρλανδία: “Στο όνομα της Αγίας Τριάδος, από την Οποία πηγάζει και στην Οποία καταλήγει όλη η εξουσία,(…)εμείς ο λαός της Ιρλανδίας αναγνωρίζοντας ταπεινά όλες τις υποχρεώσεις μας προς τον Ιησού Χριστό…”

Νορβηγία: “Οι αξίες μας πηγάζουν από τη χριστιανική και ανθρωπιστική μας κληρονομιά …”

Πολωνία: «Εμείς, το Πολωνικό Έθνος – όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας, και αυτοί που πιστεύουν στο Θεό ως πηγή της αλήθειας και δικαιοσύνης, (…)αναγνωρίζοντας την ευθύνη μας ενώπιον του Θεού ή της συνείδησής μας, θεσπίζουμε το παρόν Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Πολωνίας”

Νότια Αφρική: “Ο Θεός να προστατεύει το λαό μας. Ο Θεός να ευλογεί τη Νότια Αφρική.

Ελβετία: “Στο όνομα του Παντοδύναμου Θεού, ο Ελβετικός λαός και τα καντόνια (…) υιοθετούν το ακόλουθο Σύνταγμα”

Δανία: Εθνικό σύνθημα της Δανίας είναι το «Η βοήθεια του Θεού, η αγάπη του Λαού, η δύναμη της Δανίας» (“Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke”).

Λιχτενστάιν: Το Σύνταγμα του Λιχτενστάιν από το Προοίμιό του ακόμη κάνει αναφορά στο Θεό, με την φράση “…by the Grace of God…” (Με τη χάρη του Θεού).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων