09/05/2020 09/05/2020 Σήμερα, Σάββατο 9 Μαΐου 2020, παρουσιάστηκε η πλακέτα προς τιμήν των θυμάτων της τραγωδίας της Marfin. H τελετή, έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, ενώ τον εναρκτήριο χαιρετισμό έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. «Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα...
09 Μαΐου, 2020 - 13:46
Τελευταία ενημέρωση: 09/05/2020 - 13:22

Πλακέτα προς τιμήν των θυμάτων της τραγωδίας της Marfin

Διαδώστε:
Πλακέτα προς τιμήν των θυμάτων της τραγωδίας της Marfin

Σήμερα, Σάββατο 9 Μαΐου 2020, παρουσιάστηκε η πλακέτα προς τιμήν των θυμάτων της τραγωδίας της Marfin. H τελετή, έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, ενώ τον εναρκτήριο χαιρετισμό έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

«Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους», τόνισε κατά τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους. Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας».

Μετά το πέρας της τελετής των αποκαλυπτηρίων της πλακέτας προς τιμήν των θυμάτων της Marfin, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Σακελλαροπούλου συνομιλώντας με συγγενείς θυμάτων ανέφερε: «Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι, είναι για τον τόπο σημαντικό. Να τους θυμάστε και πραγματικά να μη ζήσουμε τέτοιες στιγμές».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού, του μίσους, της βίας

«Σήμερα σε μια λιτή τελετή παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας τιμήσαμε τη μνήμη τριων συμπολιτών μας, της Παρασκευής, της εγκυμονούσας Αγγελικής, του Επαμεινώνδα οι οποίοι δολοφονήθηκαν τραγικά πριν από 10 χρόνια σε αυτό ακριβώς το κτίριο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Ο συμβολισμός της σημερινής κίνησης ειναι σαφής και ξεκάθαρος. Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού, του μίσους, της βίας η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ποτέ και από όπου κι αν προέρχεται».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα έπρεπε σήμερα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να είναι παρών σε αυτή την τελετή ώστε να στείλουμε ενωμένοι ένα μήνυμα ότι αυτές τις δύσκολες εποχές για τον τόπο μας τις έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας.

«Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να είμαστε εδώ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί όπως πιστεύω θα το επιθυμούσε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Κριμα. Σε κάθε περίπτωση προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω μας αυτές τις εποχές με ζωντανές τις μνήμες χαραγμένες για πάντα στη δική μας μιας εποχής η οποία μας πόνεσε όλους πάρα πολύ και πόνεσε περισσότερο απο όλους τις οικογένειες των θυμάτων που σήμερα αναζητούν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση την τελική δικαίωση τους», συμπλήρωσε.

Συνομιλώντας με συγγενείς των θυμάτων ο πρωθυπουργός τους είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δύσκολη στιγμή. Ίσως μπαίνει ένα τέλος, μια τέλεια. Ο καθένας βιώνει τον πόνο με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Αλλά ως Πολιτεία έχουμε μια υποχρέωση να τιμήσουμε την μνήμη αυτών των ανθρώπων και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο οριστικά όχι με άνω τελεία».

Κώστας Μπακογιάννης: Σήμερα όλοι μαζί ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο μακριά από την διχόνοια

Ανοίγοντας την τελετή αποκαλυπτηρίων της πλακέτας προς τιμήν των θυμάτων της τραγωδίας της Marfin ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είπε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη γιατί αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα όλοι μαζί ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο μακριά από την διχόνοια».

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο «για συναισθήματα πικρά» καθώς όπως είπε «δεν μπορούμε ποτέ να τις ξεπεράσουμε αυτές τις απώλειες». Ζήτησε επίσης συγγνώμη «γιατί έπρεπε το αυτονόητο να το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια». «Τι ντροπή οι δολοφόνοι να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Πάνω στην πλακέτα αναγράφονται τα εξής: «Σε αυτο το κτίριο στις 5 Μαΐου 2010 δολοφονήθηκαν η Παρασκευή Ζούλια, η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός. Τιμούμε τη μνήμη τους. Ποτέ ξανά. Μάιος 2020».

Πέρασαν 10 χρόνια και 4 μέρες από τα θλιβερά γεγονότα στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου. Εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους, από εμπρησμό, τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας. Αναμέσα τους και ένα αγέννητο παιδί.

Η τραγωδία της Marfin έγινε στις 5 Μαΐου του 2010 όπου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ομάδα αγνώστων, έριξαν βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι.

Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική, τρεις όμως άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού. Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα.

πηγή: Απε – Μπε

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων