01/02/2019 01/02/2019 Με έκδηλο ενδιαφέρον, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν το απόγευμα της 30ης Ιανουαρίου τ.έ. στην κατάμεστη αίθουσα της ΓΕΧΑ Λάρισας την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Αγωγή στη συγχώρηση», στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών ο Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος» (Παράρτημα Λάρισας).       Τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε...
01 Φεβρουαρίου, 2019 - 22:47
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2019 - 22:48

Πλήθος κόσμου στη ΓΕΧΑ Λάρισας (φώτο)

Διαδώστε:
Πλήθος κόσμου στη ΓΕΧΑ Λάρισας (φώτο)

Με έκδηλο ενδιαφέρον, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν το απόγευμα της 30ης Ιανουαρίου τ.έ. στην κατάμεστη αίθουσα της ΓΕΧΑ Λάρισας την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Αγωγή στη συγχώρηση», στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών ο Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος» (Παράρτημα Λάρισας).

 

 

 

Τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ιωάννης Τσολάκης, σημειώνοντας πως η μεγάλη γιορτή των Τριών Ιεραρχών μάς βρήκε φέτος σε κλίμα βαρύ λόγω της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Αναφερόμενος ωστόσο σε μια μεγάλη μορφή της εκπαιδευτικής κοινότητας, τον αλησμόνητο Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, «τον δάσκαλο με το πλατύ χαμόγελο και την πιο πλατιά καρδιά, με την πηγαία αισιοδοξία και τον αστείρευτο ενθουσιασμό», τόνισε πως έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε, αν ο δάσκαλος ρίχνεται κάθε μέρα με ενθουσιασμό στο έργο της διάπλασης των παιδικών ψυχών κτίζοντας πάνω στα θεμέλια της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας.

Στη συνέχεια, η προσκεκλημένη ομιλήτρια Δρ. Παιδαγωγικής κ. Πέλη Γαλίτη-Κυρβασίλη, ερευνήτρια στο Τμήμα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Wisconsin–Madison (ΗΠΑ) και υπεύθυνη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αγωγή στη συγχώρηση», αναφέρθηκε σε εμπειρίες από την εφαρμογή του προγράμματος σε σχολεία της πατρίδας μας, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: Η συγχώρηση είναι μια αρετή που ωφελεί όχι μόνο τη σωματική και την ψυχική υγεία του ατόμου που τη διαθέτει, αλλά βελτιώνει και τις σχέσεις συνεργασίας και συμβίωσης των ανθρώπων.

 

 

Πέρα από τον χώρο της ψυχικής υγείας, η εφαρμογή της συγχωρητικότητας έχει υπεισέλθει δυναμικά και στον χώρο της εκπαίδευσης. Η αμφισβήτηση διεθνώς για την αποτελεσματικότητα των πρακτικών που χρησιμοποιούνται ως μέσα πειθαρχίας στον χώρο της εκπαίδευσης δημιούργησε την ανάγκη εξεύρεσης άλλων λύσεων, που θα βελτιώσουν το κλίμα της τάξης και τη συνεργασία των μαθητών στη σχολική κοινότητα. Σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν την ωφέλεια της εφαρμογής της συγχωρητικότητας ως πρότασης πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας και του σχολικού εκφοβισμού καθώς και τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτών που την εφάρμοσαν. Στην Ελλάδα, προγράμματα εκπαίδευσης στη συγχωρητικότητα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται από το 2014.

Οι Τρεις Ιεράρχες, μας βοηθούν ιδιαιτέρως να θυμηθούμε την πολύ σημαντική αλήθεια ότι η συγχώρηση είναι θείο προνόμιο και ότι για να συγχωρήσουμε με την πλήρη έννοια της λέξης, πρέπει να είμαστε «ένθεοι».

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ της εισηγήτριας και των εκπαιδευτικών του ακροατηρίου.

Την εκδήλωση επισφράγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, υπογραμμίζοντας το νόημα της συγχώρησης μέσα στην Εκκλησία. Ξεκίνησε αντιδιαστέλλοντας τη συγχώρηση από την άφεση, καθώς η δεύτερη έχει την έννοια του «αφήνω, παρατάω, ξεχνώ», σε αντίθεση με τη συγχώρηση, που σημαίνει «συνυπάρχω με αυτόν που με πλήγωσε». Τόνισε πως η έννοια της συγχώρησης αναδεικνύεται στο σχέδιο της θείας οικονομίας, με το οποίο ο Θεός όχι μόνο δεν μας αποστράφηκε, ενώ είχαμε αμαυρώσει το «κατ’ εικόνα», αλλά και μας συν-χώρεσε: ήρθε δηλαδή στον χώρο μας, στη φύση μας, μας προσοικειώθηκε. Ό,τι λοιπόν έκανε για εμάς, ζητά να το κάνουμε και εμείς στους άλλους. Γι’ αυτό, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, προγράμματα όπως αυτό που παρουσιάστηκε πρέπει να ενισχύονται, για να παρέχουν μια προοπτική αξιών μέσα στα σχολεία. Και κατέληξε: «Το σπουδαίο είναι να μπορέσουμε μέσα από την κοπιώδη διαδικασία της μάθησης, της σμίλευσης ψυχής, της ανάδειξης φρονημάτων, της ανάδειξης αρχών και αξιών να ξυπνήσουν τα παιδιά μας… Η εκπαίδευση χρειάζεται καρδιά. Κι αν δεν υπάρχει καρδιά στην εκπαίδευση, τότε μιλάμε για ένα πτώμα. Χριστός Ανέστη!»

Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία «Θεσσαλοί Μελωδοί», που απέδωσε επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους υπό τη διεύθυνση του χοράρχη της κ. Γεωργίου Λεμονόπουλου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων