13/04/2023 13/04/2023 Η τελετή του Ιερού Νιπτήρος πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο ιερό νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο. Πρόκειται για την αναπαράσταση της πράξης του Ιησού, πριν την αρχή του Μυστικού Δείπνου. Σύμφωνα με την ευαγγελική διήγηση ο Χριστός, πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, θέλοντας να τους διδάξει με αυτόν...
13 Απριλίου, 2023 - 14:28

Πλήθος κόσμου στην τελετή του Νιπτήρα στην Πάτμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Πλήθος κόσμου στην τελετή του Νιπτήρα στην Πάτμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η τελετή του Ιερού Νιπτήρος πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο ιερό νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο.

Πρόκειται για την αναπαράσταση της πράξης του Ιησού, πριν την αρχή του Μυστικού Δείπνου. Σύμφωνα με την ευαγγελική διήγηση ο Χριστός, πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, θέλοντας να τους διδάξει με αυτόν τον τρόπο την ταπείνωση.

Εδώ και περισσότερα από 400 χρόνια η τελετή του Νιπτήρος αποτελεί μία παράδοση για την Πάτμο. Έτσι και φέτος το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας του Μ. Βασιλείου που τελέστηκε στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ξεκίνησε η πομπή η οποία κατέληξε στη Χώρα της Πάτμου.  Η πομπή πέρασε από τους δρόμους της χώρας οι οποίοι ήταν στρωμένοι με λουλούδια και σταμάτησε στην πλατεία Δημαρχίας. Εκεί είχε στηθεί η εξέδρα στην οποία κάθονταν οι 12 ιερείς.  Αμέσως μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου στο οποίο περιγράφονται τα γεγονότα του Μυστικού Δείπνου ο Ηγούμενος ένιψε τα πόδια των ιερέων όπως ο Ιησούς έκανε στους μαθητές του πριν τον Μυστικό Δείπνο. Στην τελετή παρέστη πλήθος κόσμου. 

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων