02/03/2022 02/03/2022 Συνεχίζεται για έβδομη ημέρα και με μεγαλύτερη σφοδρότητα, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, με νέους βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε Χάρκοβο, Κίεβο, Χερσώνα, Μαριούπολη και Ζιτόμιρ. Εν τω μεταξύ, σήμερα θα υπάρξει επικοινωνία για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία προέβη σε μηνύματα ειρήνης, ενώ μεγάλη είναι και η παροχή έμπρακτης βοήθειας...
02 Μαρτίου, 2022 - 8:05
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2022 - 10:07

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρόλος της Εκκλησίας και της ομογένειας

Διαδώστε:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρόλος της Εκκλησίας και της ομογένειας

Συνεχίζεται για έβδομη ημέρα και με μεγαλύτερη σφοδρότητα, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, με νέους βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε Χάρκοβο, Κίεβο, Χερσώνα, Μαριούπολη και Ζιτόμιρ. Εν τω μεταξύ, σήμερα θα υπάρξει επικοινωνία για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία προέβη σε μηνύματα ειρήνης, ενώ μεγάλη είναι και η παροχή έμπρακτης βοήθειας στο μεγάλο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία.

Οι ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες που πραγματοποιούνται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες να συγκεντρωθεί βοήθεια για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου για τη συλλογή φαρμάκων και ιατρικού υλικού προκειμένου να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό. “Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου συγκεντρώνει φάρμακα και ιατρικό υλικό που θα σταλούν για να απαλύνουμε τα δεινά του Ουκρανικού Λαού. Των Παιδιών, Μητέρων, Πατέρων, Παππούδων και Γιαγιάδων. που είναι αποκομμένοι από τα σπίτια τους, είτε επειδή βρίσκονται σε φυγή, είτε βρίσκονται τραυματίες σε νοσοκομεία, η σε καταφύγια από τις αεροπορικές επιδρομές. Σας καλούμε να βοηθήσετέ με την δωρεά σας”, αναφέρει η Ελληνική Κοινότητα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα “omogeneianews.com”, οι Έλληνες της Μάλτας συμμετέχουν στην συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των Ουκρανών προσφύγων που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Κοινότητα Μάλτας ενημερώνει τα μέλη της για την προσπάθεια σε εξέλιξη που αφορά τη συγκέντρωση ειδών ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων και υποστηρίζεται από την Ένωση Επιχειρήσεων Αεροπλοΐας της Μάλτας, σημειώνοντας πως καταληκτική ημερομηνία για τη συγκέντρωση δωρεών είναι η Πέμπτη, 3 Μαρτίου.

Εξάλλου, έκκληση στους ομογενείς να συμμετέχουν στην προσπάθεια για συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού για τους Ουκρανούς πρόσφυγες απευθύνει και η ομάδα «Έλληνες της Νορβηγίας», επικαλούμενη την ιδιαίτερη ευαισθησία των Ελλήνων σε παρόμοια θέματα.

Όπως αναφέρουν σε ανάρτησή τους, σε συνεργασία με τον ουκρανικό σύλλογο του Μπέργκεν, συγκεντρώνονται χρήματα προκειμένου να αγοραστούν φάρμακα και είδη περίθαλψης για να στηρίξουν κυρίως τον άμαχο πληθυσμό και ιδιαίτερα τα παιδιά.

Αρχιεπίσκοπος: «Η καρδιά μας σε αυτούς που ζουν στον πόλεμο»

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού Βουλιαγμένης, όπου θησαυρίζεται το ιερό σκήνωμα του Αγίου Νικολάου του Πλανά, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό μετ΄ αρτοκλασίας επί τη εορτή του Αγίου απόψε. Ο προϊστάμενος του ναού, π. Σεβαστιανός Σωμαράκης, αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Αγίου Νικολάου, τονίζοντας πως φέτος συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από την Κοίμησή του. Μίλησε για την επιμονή και την υπομονή του και επεσήμανε ότι «η μνήμη του αποτελεί παράδειγμα και υπόδειγμα για όλους και κυρίως για εμάς τους κληρικούς».

Μετά την ακολουθία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον π. Σεβαστιανό, που κατάφερε να μας μεταφέρει στην εποχή, στη ζωή και στον αγώνα του Αγίου Νικολάου, αλλά και τους ιερείς καθώς και όλους τους πιστούς που παρέστησαν. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής και είπε πως -πέρα από τα δικά μας προβλήματα- πρέπει να αφήσουμε τη σκέψη μας και την καρδιά μας να πάει στους ανθρώπους που ζουν στο πόλεμο. Και βέβαια, ο Θεός να τους δώσει παρηγοριά!

Είναι χαρακτηριστικό ότι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Σεργκέι Σουτένκο είχε την Κυριακή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος δήλωσε για μία ακόμη φορά συγκλονισμένος και εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη του και υποστήριξή του προς τον Ουκρανικό λαό, που βιώνει τη φρίκη του πολέμου και προς την εκεί Ομογένειά μας που δοκιμάζεται και αυτή πολύ σκληρά και θρηνεί ήδη δυστυχώς νεκρούς.

Εύχομαι, είπε ο Μακαριώτατος στον Ουκρανό Πρέσβη, να σταματήσει αυτός ο πόλεμος τώρα και προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων. Πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την φρίκη, τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον Ουκρανό Πρέσβη να μεταφέρει την ολόθερμη συμπαράστασή του στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο και του επισήμανε ότι θέτει όλες τις δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εάν αυτό απαιτηθεί στη διάθεση της Πολιτείας για την φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία.

Σε προσευχή για την Ουκρανία καλεί η Εκκλησία Κρήτης

Την αμέριστη συμπαράστασή της προς τον Ουκρανικό λαό εξέφρασε χθες η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης με αφορμή τα πολεμικά γεγονότα που εξελίσσονται από την περασμένη Πέμπτη στη χώρα. Μεταξύ άλλων εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για όσα θλιβερά συμβαίνουν στη χώρα και στρέφει ιδιαίτερα τις προσευχές και τις σκέψεις της προς τους Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της προς τις οικογένειες των ομογενών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.

“Η Εκκλησία Κρήτης, τέλος, καλεί σε προσευχή τον πιστό λαό μας για να τερμαστιστεί το καταστροφικό και απαράδεκτο γεγονός του πολέμου, της ανεπανόρθωτης καταστροφής μίας Χώρας και του λαού της, από ομόδοξους μάλιστα στρατιώτες, και καλεί όλους, κυρίως τους υπεύθυνους και αρμόδιους για το θέμα τούτο, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, κατά τρόπο υπεύθυνο, για την άμεση επικράτηση της ειρήνης”, καταλήγει.

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Σας αγαπάμε και προσευχόμαστε για σας!


Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μακαριώτατος με τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας εξήρε τον ηρωισμό των στρατιωτών και όλων των Ουκρανών που υπερασπίζονται το κράτος και την ελευθερία τους από τους εισβολείς.

«Η αρχαία μας Αποστολική Εκκλησία, ο θρόνος του Αγίου Μάρκου, όπως όλος ο κόσμος, συμπάσχει βαθύτατα με την Ουκρανία, τον ευσεβή λαό σας, τον οποίο γνωρίζω και αγαπώ από τη διακονία μου στην Οδησσό. Καταδικάζουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας και ζητάμε από τον Θεό να προστατεύσει τους Ουκρανούς αδελφούς και αδελφές μας και να επιτευχθεί η ειρήνη. Δάκρυα κυλούν στα μάτια μας όταν βλέπουμε τους επιτιθέμενους να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον πολιτών και των σπιτιών τους. Μεταφέρετε στο ποίμνιό σας τη διαβεβαίωσή μας για αγάπη και προσευχή για την Ουκρανία, για ειρήνη στη γη σας», δήλωσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και στο πρόσωπό του – ολόκληρη την Εκκλησία για τη συμπαράσταση, τη συμπόνια και την προσευχή. «Η αλήθεια είναι με το μέρος μας, άρα ο Θεός είναι μαζί μας. Και όπου υπάρχει Θεός, υπάρχει νίκη», είπε ο επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον οποίο επίσης έλαβε διαβεβαιώσεις προσευχής, συμπαράστασης και ελπίδας για ειρήνη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει επίσης κάνει πολλές δημόσιες εκκλήσεις σχετικά με την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Την προηγούμενη μέρα, στην ομιλία του με βίντεο , ο Προκαθήμενος ευχαρίστησε τους υπερασπιστές της Ουκρανίας.

Μ. Σχοινάς: Ο κόσμος μας δεν είναι πια ο ίδιος – Υποστηρίζουμε την ειρήνη

«Ο κόσμος μας δεν είναι πια ο ίδιος» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και προσθέτει ότι «η ΕΕ λαμβάνει πρωτοφανή μέτρα για να απαντήσει» σε ανάρτησή του στο τουίτερ, την οποία συνοδεύει φωτογραφία από την επίσκεψή του στο Κίεβο και ειδικότερα στο μνημείο Μπάμπι Γιαρ, κοντά στον πύργο τηλεπικοινωνιών της ουκρανικής πρωτεύουσας που βομβαρδίστηκε.

Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς σημειώνει: «Νοέμβριος 2021. Ένα γαλήνιο πρωινό, μια ιερή στιγμή στο μνημείο Μπάμπι Γιαρ. Στο βάθος, ο πύργος τηλεπικοινωνιών του Κιέβου, χτυπήθηκε σήμερα σε φονική πυραυλική επίθεση. Ο κόσμος μας δεν είναι πια ο ίδιος. Η ΕΕ λαμβάνει πρωτοφανή μέτρα για να απαντήσει. Υποστηρίζουμε την ειρήνη. Στεκόμαστε με την Ουκρανία».

Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων

Όπως έγινε γνωστό ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαρτίου, ανέφερε την Τρίτη το ουκρανικό μέσο Zerkalo Nedeli, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ένα άλλο ουκρανικό μέσο ενημέρωσης, το Glavkom, επικαλούμενο πηγές της ουκρανικής αντιπροσωπείας, αποκάλυψε τους όρους που προτάθηκαν από τις πλευρές κατά την πρώτη συνάντηση.

Διαβάστε επίσης: Δραματικές ώρες για την Ουκρανία – Τρόμος από τους συνεχείς βομβαρδισμούς σε Κίεβο και άλλες πόλεις

Ανέφερε ότι η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Ουκρανία:

-Να δεσμευτεί και να τεκμηριώσει το καθεστώς της, εκτός νατοϊκού μπλοκ, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να οργανώσει δημοψήφισμα για το θέμα.
-Να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά σύνορα των αντίστοιχων περιοχών.
-Να αποσύρει το αίτημά της για επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με την Glavkom, ζήτησε κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

Ζελένσκι: «Σταμάτα να μας βομβαρδίζεις για να συνομιλήσουμε»

Στο μεταξύ, με μία ηχηρή δήλωση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζει ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας, προτού ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σε μία συνέντευξη που έδωσε μέσα σε ένα αυστηρά φυλασσόμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική αεροπορία.

Επέμεινε, μάλιστα, ότι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο και δεν θα είχε σκοπό να «σύρει» τη συμμαχία του ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Ουκρανία: Πάνω από 500.000 πολίτες πέρασαν στην Πολωνία

Περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα του από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της Πολωνίας.

Τα πράγματα στα σύνορα είναι εύθραυστα, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα Mαρτίου οι προσφυγικές ροές θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, μόνο στην Πολωνία, και τους περισσότερους να έρχονται από τα δυτικά της Ουκρανίας. Εάν κλιμακωθεί η κατάσταση πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στα σύνορα, καθώς η κατάσταση θα δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφθάνουν με τα πόδια και μένουν στα ειδικά κέντρα φιλοξενίας. Όσοι σπεύδουν στο σημείο οδικώς, πηγαίνουν σε άλλες γειτονικές χώρες προκειμένου να βρουν συγγενείς τους που έχουν ήδη αποχωρήσει. Η Ευρώπη έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους πρόσφυγες από την Ουκρανία», όπως μετέδωσε το MEGA.

Γκατίλοφ: Η Ρωσία δεν βλέπει καμία επιθυμία της Ουκρανίας για εξεύρεση δίκαιης λύσης

Η Ρωσία υποστηρίζει πως δεν υπάρχει «καμιά επιθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας» για την εξεύρεση δίκαιης και ισορροπημένης λύσης στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Γκενάντι Γκατίλοφ, σε συνέντευξή του στη λιβανική τηλεόραση.

Ο Γκατίλοφ είπε πως «η Ρωσία υποστηρίζει τη διπλωματία που βασίζεται στον σεβασμό των θέσεων όλων των χωρών και στην αρχή της ισότητας, αλλά για την ώρα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύει το RIA Novosti.

Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν έναν πρώτο γύρο συνομιλιών τη Δευτέρα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Αφού δεν σημειώθηκε πρόοδος στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά χωρίς να οριστεί ημερομηνία για τον δεύτερο γύρο.

Μπάιντεν: Χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Πούτιν – Αποκάλυψε το σχέδιο στραγγαλισμού του

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα» και αποκάλυψε πώς θα καταφέρει, με την εξασθένιση και τον αποκλεισμό της ρωσικής οικονομίας, να εξουδετερώσει τον στρατό του και την ισχύ του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άρχισε την ομιλία του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο για την «κατάσταση της ένωσης» καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα», είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ».

Ο κ. Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα κλείσει τον αμερικανικό εναέριο χώρο «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις».

Ακόμη, σημείωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συστήνει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για να καταδιώξει ρώσους «ολιγάρχες» για τα εγκλήματά τους.

Οι ΗΠΑ, από κοινού με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη, θα «βρουν και θα κατασχέσουν τα γιοτ σας, τα πολυτελή διαμερίσματά σας, τα ιδιωτικά σας αεροσκάφη», είπε απειλητικά, απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο σε κορυφαία στελέχη του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου.

Να στραγγαλίσει τη Ρωσία

Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι σκοπός της κυβέρνησής του είναι να στραγγαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Πούτιν μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών αλλά θα το πληρώσει ακριβά μακροπρόθεσμα, διεμήνυσε.

Αναφερόμενος σε αυτήν που περιγράφει ως μάχη «των δημοκρατιών» εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων», είπε ότι «οι δημοκρατίες ήταν πιστές στο ραντεβού» αλλά ο αγώνας θα «πάρει χρόνο».

Πληθωρισμός, πανδημία και πετρέλαιο

Περνώντας στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι το να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός είναι η κορυφαία προτεραιότητά του, και, αναφερόμενος στην πανδημία, ανακοίνωσε πως θα στείλει σύντομα στο Κογκρέσο αίτημα για επιπρόσθετη χρηματοδότηση των αμερικανικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Ανήγγειλε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με άλλες 30 χώρες για να αποδεσμευθούν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική θα ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, αποδεσμεύοντας (επιπλέον) 30 εκατομμύρια βαρέλια» από τα στρατηγικά αποθέματά της, είπε.

Η Ουάσιγκτον είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα», εάν κρίνει πως είναι «απαραίτητο», πρόσθεσε.

 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: AP Photo/Serhii Nuzhnenko

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων