08/01/2020 08/01/2020 Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο πατάρι του Αρμού η βιβλιοπαρουσίαση του πολύτομου έργου «Πόλις, οντολογία, εκκλησιαστικό γεγονός: αναμέτρηση με τη σκέψη του Χρήστου Γιανναρά» (Εκδόσεις Πορφύρα). Η παρουσίαση έγινε από τον Σωτήρη Μητραλέξη, τον καθηγητή Δημήτρη Μόσχο, τον Διονύσιο Σκλήρη και τον Αλέξανδρο Μπατάλια. Ο Σωτήρης Μητραλέξης, ο οποίος επιμελήθηκε ακαδημαϊκά τον τόμο, άνοιξε...
08 Ιανουαρίου, 2020 - 19:10
Τελευταία ενημέρωση: 08/01/2020 - 19:27

Πόλις, οντολογία, εκκλησιαστικό γεγονός

Διαδώστε:
Πόλις, οντολογία, εκκλησιαστικό γεγονός

Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο πατάρι του Αρμού η βιβλιοπαρουσίαση του πολύτομου έργου «Πόλις, οντολογία, εκκλησιαστικό γεγονός: αναμέτρηση με τη σκέψη του Χρήστου Γιανναρά» (Εκδόσεις Πορφύρα).

Η παρουσίαση έγινε από τον Σωτήρη Μητραλέξη, τον καθηγητή Δημήτρη Μόσχο, τον Διονύσιο Σκλήρη και τον Αλέξανδρο Μπατάλια.

Ο Σωτήρης Μητραλέξης, ο οποίος επιμελήθηκε ακαδημαϊκά τον τόμο, άνοιξε τη συζήτηση θέτοντας το πλαίσιο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Polis, Ontology, Ecclesial Event: Engaging with Christos Yannaras’ Thought στο Πανεπιστήμιο του Cambridge το 2017, από το οποίο προέκυψε και ο τόμος.

Ο Μητραλέξης, στη συνέχεια, ανέλυσε συνοπτικά το περιεχόμενο των κείμενων που εμπεριέχονται στο τόμο. Ακολούθως, ο Αλέξανδρος Μπατάλιας παρουσίασε το ζήτημα της γιανναρικής διάκρισης Δύσης και Ανατολής, καθώς επίσης και τη κατηγορία περί «αντιδυτικισμού» που συχνά αποδίδεται στον Χρήστο Γιανναρά.

Έτσι, εστίασε στα κείμενα των Jonathan Cole και Brandon Gallaher, οι οποίοι επιδεικνύουν μια αναθεωρημένη εκδοχή της κριτικής στη Δύση που ασκεί ο Γιανναράς. Τέλος, έδειξε πως πρόκειται για μια μορφή οντολογικής και όχι ιδεολογικής κριτικής.

Έπειτα, ο καθηγητής Δημήτριος Μόσχος παρουσίασε συνοπτικά το κεντρικό χαρακτηριστικό κάθε συμβολής και εν συνεχεία τοποθέτησε το έργο του Χρήστου Γιανναρά στη συνάφεια της αντίδρασης της ηπειρωτικής Ευρωπαϊκής σκέψης του Μεσοπολέμου κυρίως με το ρεύμα του Υπαρξισμού. Ο Γιανναράς έφερε αυτό το ρεύμα σε διάλογο με την Ορθόδοξη θεολογία παράγοντας ένα ενδιαφέρον φιλοσοφικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια έδειξε πώς ο συγκεκριμένος τόμος επιχειρεί να φέρει αυτό το έργο στο σύγχρονο φιλοσοφικό τοπίο που κινείται κυρίως στον αγγλόφωνο κόσμο.

Τέλος, ο Διονύσιος Σκλήρης επιχείρησε μια κριτική συζήτηση με τον τόμο, τοποθετώντας τον στην συνάφεια διεθνών εξελίξεων στο πεδίο της ακαδημαϊκής, φιλοσοφικής, πολιτικής και θεολογικής σκέψης, στεκόμενος ιδιαίτερα στην παράλληλη εξέλιξη του γιανναρικού έργου με στοχαστές της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αμερικής.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων