13/12/2019 13/12/2019 Οι Εκδόσεις Πορφύρα παρουσιάζουν τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 19.00, στο πατάρι του Αρμού (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα) τον συλλογικό τόμο ΠΟΛΙΣ, ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Αναμέτρηση με τη σκέψη του Χρήστου Γιανναρά, σε ακαδ. επιμέλεια Σωτήρη Μητραλέξη και μετάφραση Γιάννη Πεδιώτη. Ο τόμος προέκυψε από το συνέδριο Polis, Ontology, Ecclesial Event: Engaging with Christos Yannaras’...
13 Δεκεμβρίου, 2019 - 21:15
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2019 - 20:27

«Πόλις, οντολογία, εκκλησιαστικό γεγονός»

Διαδώστε:
«Πόλις, οντολογία, εκκλησιαστικό γεγονός»

Οι Εκδόσεις Πορφύρα παρουσιάζουν τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 19.00, στο πατάρι του Αρμού (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα) τον συλλογικό τόμο ΠΟΛΙΣ, ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Αναμέτρηση με τη σκέψη του Χρήστου Γιανναρά, σε ακαδ. επιμέλεια Σωτήρη Μητραλέξη και μετάφραση Γιάννη Πεδιώτη.

Ο τόμος προέκυψε από το συνέδριο Polis, Ontology, Ecclesial Event: Engaging with Christos Yannaras’ Thought, το οποίο έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge το 2017, και εκδόθηκε αρχικά στην αγγλική γλώσσα από τον εκδοτικό οίκο James Clarke & Co του Cambridge.

Ο τίτλος – Πόλις, Οντολογία, Εκκλησιαστικό Γεγονός– παραπέμπει στα τρία μέρη του, εστιάζοντας αντιστοίχως στην πολιτική σκέψη, στη φιλοσοφία και στη θεολογία του Γιανναρά.

Στο βιβλίο γράφουν οι π. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Deborah Casewell, Jonathan Cole, Brandon Gallaher, Άγγελος Γουνόπουλος, π. Daniel Isai, Νικόλαος Κορωναίος, Marcello La Matina, Σωτήρης Μητραλέξης, Διονύσιος Σκλήρης, Paul Tyson, Rowan Williams, και ο John Milbank, ο οποίος υπογράφει τον πρόλογο. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται στα Ελληνικά μια συλλογική ακαδημαϊκή μελέτη του πολυσχιδούς έργου του Χρήστου Γιανναρά.

To βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

Δημήτρης Μόσχος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ

Φανή Κουτσοβίτη, θεολόγος, συντακτική επιτροπή «Σύναξης»

Σωτήρης Μητραλέξης, εντετ. διδάσκων φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, ερευν. εταίρος Πανεπιστημίου Winchester

Διονύσιος Σκλήρης, διδάκτωρ ελληνικών σπουδών (Πατρολογία) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, εντετ. διδάσκων στο Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ

Έγραψαν για το βιβλίο:

Παρ’ όλο που ο Χρήστος Γιανναράς είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ορθόδοξους στοχαστές εδώ και πολλές δεκαετίες, η συστηματική ενασχόληση με το έργο του εκτός Ελλάδος άρχισε μόλις πρόσφατα, μέσα από την αυξανόμενη διαθεσιμότητα των βιβλίων του σε αγγλική μετάφραση. Η δημοσίευση αυτής της λαμπρής συλλογής δοκιμίων, που αναλύει τη σκέψη του στους τομείς της πολιτικής θεωρίας, της φιλοσοφίας και της θεολογίας, έρχεται στον κατάλληλο καιρό και θα αποτελέσει ορόσημο στην πρόσληψη της σκέψης του Γιανναρά.
Norman Russell, Επίτιμος ερευνητικός εταίρος στο St Stephen’s House του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αυτό το συμπόσιο, το οποίο συνεκάλεσε ο Σωτήρης Μητραλέξης, αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια να συζητηθεί το ευρύ έργο του Χρήστου Γιανναρά, συμπεριλαμβάνοντας τις φιλοσοφικές, επιστημολογικές, ηθικές και πολιτικές πτυχές του έργου του, οι οποίες υπογραμμίζονται από την οντολογία της σχέσης και του προσώπου. Κριτικό και επικριτικό, αν και με ένα θετικό πνεύμα, το βιβλίο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μια ευρύτερη ενασχόληση με τη σκέψη του Γιανναρά στον αγγλόφωνο χώρο.
Andrew Louth, Εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας, Ομότιμος Καθηγητής Πατρολογίας και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Durham

Image result for γιανναρας

Χρήστος Γιανναράς
Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και είναι ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης (Παρίσι). Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διδάκτωρ θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε φιλοσοφία, πολιτιστική διπλωματία και συγκριτική οντολογία σε πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Ελλάδας. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα. Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του St Vladimir’s Orthodox Seminary της Νέας Υόρκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης.

bio

Βιογραφικό σημείωμα του επιμελητή
Ο Σωτήρης Μητραλέξης είναι εντεταλμένος διδάσκων φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ερευνητικός εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Winchester. Έχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Πόλεως, Κωνσταντινούπολη (Istanbul Sehir Univ.), και έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton και στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας της Freie Universität Berlin, διδάκτωρ θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μετά από σπουδές φιλολογίας και φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Freie Universität Berlin. Έχει εκδώσει μεταξύ άλλων τα βιβλία «Ever-Moving Repose: A Contemporary Reading of Maximus the Confessor’s Theory of Time» (Oregon: Cascade, 2017), «Μεθοδολογία και Θεωρία της Ιστορίας της Φιλοσοφίας» (Αθήνα: Καρδαμίτσα, 2017), «Απελευθέρωση της Εκκλησίας από το Κράτος: οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και η μελλοντική μετεξέλιξή τους» (επιμ., Αθήνα: Manifesto, 2015), «Ludwig Wittgenstein between Analytic Philosophy and Apophaticism» (επιμ., Newcastle: Cambridge Scholars Publishing, 2015), και «Slavoj Žižek and Christianity» (συνεπιμ., Νέα Υόρκη: Routledge, 2019).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων