12/09/2020 12/09/2020 Κοινές δηλώσεις παραχώρησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία, όπου ο Αμερικανός αφίχθη λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Στις δηλώσεις του ο κος Πομπέο είπε πως οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο. Προηγουμένως, ο...
12 Σεπτεμβρίου, 2020 - 21:22
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2020 - 22:45

Πομπέο: «Ανησυχούμε για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο»

Διαδώστε:
Πομπέο: «Ανησυχούμε για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο»

Κοινές δηλώσεις παραχώρησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία, όπου ο Αμερικανός αφίχθη λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

Στις δηλώσεις του ο κος Πομπέο είπε πως οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης είχε δηλώσει πως είναι ευχαριστημένος με την επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Κύπρο, αφού αυτή καταδεικνύει την ειλικρινή ανησυχία των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια ο κος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι οι δύο έχουν συζητήσεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα: «Επανέλαβα τη δεσμευσή μας για επανέναρξη των συνομιλιών που για να ξεκινήσουν είναι απαραίτητο η Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες».

Από την πλευρά του, ο κος Πομπεό αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης για θέματα Ασφάλειας και επισήμανε τις κοινές αξίες που μοιράζονται Κύπρος και ΗΠΑ.

Επίσης, αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα, ο κος Πομπέο τόνισε την ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου, ενώ όσον αφορά τις τουρκικές ενέργειες είπε: «Ανησυχούμε για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο».

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, έφτασε γύρω στις 21:00 το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σε μια συνάντηση, όπου θα συμμετέχει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέιλ Μπράουν, με γραπτή του δήλωσή του, αναφέρεται στη σημερινή επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Στην Λευκωσία, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Χριστοδουλίδη για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ- Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή», αναφέρεται στη δήλωση.

Η Λευκωσία χαρακτηρίζει την επίσκεψη σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη και την χρονική συγκυρία με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πληροφορίες: sigmalive.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων