29/09/2020 29/09/2020 Τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και τη σύζυγό του, Σούζαν Πομπέο, υποδέχθηκαν χθες το βράδυ (Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο συζήτησαν για λίγο στη βεράντα του σπιτιού...
29 Σεπτεμβρίου, 2020 - 8:18
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2020 - 8:46

Πομπέο – Μητσοτάκης στη βάση της Σούδας

Διαδώστε:
Πομπέο – Μητσοτάκης στη βάση της Σούδας

Τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και τη σύζυγό του, Σούζαν Πομπέο, υποδέχθηκαν χθες το βράδυ (Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο συζήτησαν για λίγο στη βεράντα του σπιτιού με θέα το λιμάνι της Σούδας.

Σήμερα το πρωί (Τρίτη 29/09/20) 0 πρωθυπουργός μαζί με τον κ. Πομπέο θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας και στη συνέχεια, στις 11.20 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Επίσης στις 13.15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης (17:00), ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Στις συναντήσεις των δυο ανδρών, θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

O δεύτερος ναύσταθμος στη Σούδα

Την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δεύτερο ενισχυμένο ναύσταθμο στη Σούδα, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, της κύρωσης δύο συμφωνιών μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Ελλάδος και των ΗΠΑ, σχετικά με τον αμοιβαίο εφοδιασμό της αεροπορίας και του ναυτικού σε καύσιμα.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το θέμα του ναύσταθμου στη Σούδα ήταν αντικείμενο και των συζητήσεων που είχαν στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος – ΗΠΑ, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο, ενώ σχετική ενημέρωση είχαν και τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κατά την ενημέρωση που τους έγινε στο Πεντάγωνο.

«Αυτός είναι ένας ειλημμένος στόχος της κυβέρνησης. Υπάρχει στο σχεδιασμό μας, και γιατί το επιβάλλουν οι συγκυρίες, και γιατί πρέπει η χώρα μας να έχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση και ενίσχυση του Ναυστάθμου στη Κρήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ακόμα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι η κύρωση των δύο Συμφωνιών απεικονίζει την ολοένα εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδος και Αμερικής, μέσα κυρίως από την αμυντική συμφωνία.

«Εντός των ημερών θα προκύψει η επόμενη τροποποίηση της αμυντικής συνεργασίας, και αυτό εκτιμώ ότι ήταν και το αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Ελλάδος και ΗΠΑ, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε:

«Οι Αμερικανοί αποδίδουν τεράστια στρατηγική σημασία στη Σούδα, αλλά και η ελληνική πλευρά αποδίδει τεράστια σημασία στην αναβάθμιση και ενίσχυσή της, κάτι που επιβάλλεται και από τη χρονική συγκυρία. Η χώρα μας θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, και αυτό θα γίνει μέσα από την αναβάθμιση της Σούδας. Ήδη έχουν προβλεφθεί τα κονδύλια για ένα αναβαθμισμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, με στόχο την σταδιακή αλλά ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτόν το σχεδιασμό μας εντάσσεται και η Σούδα, ώστε να γίνει ένας οργανωμένος και ενισχυμένος ναύσταθμος, για να αποτελέσει, σε μόνιμη βάση πλέον, την υποστήριξη των μονάδων του πολεμικού ναυτικού».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπεραμύνθηκε των δύο συμφωνιών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία της κύρωσής τους, με την έλευση στη χώρα μας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Καλό είναι να δείξουμε ότι η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών αναβαθμίζεται, επεκτείνεται, ενισχύεται, και καλό είναι να γνωρίζει ότι προχωρά και αυτή η διαδικασία. Η κύρωση των δύο εφαρμοστικών διευθετήσεων είναι άλλο ένα επιχείρημα σε εμάς, να πούμε στον αμερικανό ΥΠΕΞ ότι και αυτό έχει διευθετηθεί», πρόσθεσε.

Τις δύο συμφωνίες που αφορούν εφαρμοστική διευθέτηση σχετικά με τον αμοιβαίο εφοδιασμό καυσίμων αεροπορίας και ναυτικού, υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί προσεχώς στην ολομέλεια της Βουλής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων