01/07/2020 01/07/2020 Οι ΗΠΑ μέσω του επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας Μάικ Πομπέο, καλούν για ακόμη μια φορά την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστούν και να διατηρήσουν το υπάρχον καθεστώς της Αγίας Σοφιας και να μην προβούν στη μετατροπή σε μουσουλμανικό τέμενος, όπως έχει προτείνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να...
01 Ιουλίου, 2020 - 19:10
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2020 - 19:28

Πομπέο σε Τουρκία: “Σεβαστείτε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας”

Διαδώστε:
Πομπέο σε Τουρκία: “Σεβαστείτε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας”

Οι ΗΠΑ μέσω του επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας Μάικ Πομπέο, καλούν για ακόμη μια φορά την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστούν και να διατηρήσουν το υπάρχον καθεστώς της Αγίας Σοφιας και να μην προβούν στη μετατροπή σε μουσουλμανικό τέμενος, όπως έχει προτείνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη από όλους» αναφέρει σε δήλωσή του ο Μάικ Πομπέο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα υπονομεύσει την κληρονομιά αυτού του αξιοσημείωτου κτηρίου και της αξεπέραστης ικανότητάς του – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών. Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Τουρκίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων», τονίζεται χαρακτηριστικά στη δήλωσή του που δημοσιεύει το Στέιτ Ντιπάρντμεντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Αγία Σοφία αποτελεί παράδειγμα θρησκευτικής έκφρασης και καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και σύνθετη ιστορία 1,500 χρόνων. Για αυτόν τον λόγο, σημειώνει ότι «το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου έχει επιτρέψει σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση και να αναλογιστούν για αυτό το υπέροχο επίτευγμα».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων