05/03/2023 05/03/2023 Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από το 1968 και κάθε χρόνο, κατά τη Β΄ εβδομάδα των Νηστειών, η Αποστολική Διακονία διοργανώνει την Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής. της Δέσποινας Σωτηρίου Το έργο της Ιεραποστολής συνδέεται με τη ζωή της πρώτης Εκκλησίας. Στην πραγματικότητα είναι το άγιο έργο του Ευαγγελισμού των Εθνών που άρχισε...
05 Μαρτίου, 2023 - 16:24
Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2023 - 15:59

“Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη” – Η Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Διαδώστε:
“Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη” – Η Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από το 1968 και κάθε χρόνο, κατά τη Β΄ εβδομάδα των Νηστειών, η Αποστολική Διακονία διοργανώνει την Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής.

  • της Δέσποινας Σωτηρίου

Το έργο της Ιεραποστολής συνδέεται με τη ζωή της πρώτης Εκκλησίας. Στην πραγματικότητα είναι το άγιο έργο του Ευαγγελισμού των Εθνών που άρχισε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός με τη θεία διδασκαλία του και τη Σταυρική του Θυσία και γενικά με το όλο απολυτρωτικό του έργο.

Αυτό το άγιο έργο της Ιεραποστολής συνέχισαν οι Απόστολοι και Μαθητές του Χριστού, υπακούοντας στην εντολή του κατά την ημέρα της Αναλήψεως του εις τους ουρανούς «Πορευθέντες ούν, μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν, και ιδού, εγώ μεθ’ ημών ειμί πάσας τας ημέρας, έως της συντελείας του αιώνος, αμήν» (Ματθαίου 28, 19 – 20).

Η «Εβδομάδα» αρχίζει την Κυριακή της Ορθοδοξίας, οπότε γιορτάζεται ο θρίαμβος της αληθινής πίστης, και έχει σκοπό να τονίσει την αναγκαιότητα του έργου της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής, να παρουσιάσει την προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος στο έργο του ευαγγελισμού των εθνών και να συγκεντρώσει τα αναγκαία μέσα για τη συνέχεια της προσπάθειας αυτής.

Για να πετύχει το σκοπό αυτό το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής ετοιμάζει κάθε χρόνο συμβολικό έντυπο υλικό, το οποίο στέλνει έγκαιρα σε όλες τις Μητροπόλεις της χώρας, προκειμένου να διοργανωθούν εκδηλώσεις ιεραποστολικού ενδιαφέροντος.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας οι πιστοί σε όλους τους ναούς της χώρας καλούνται να συνεισφέρουν για την ορθόδοξη ιεραποστολή.

Το προϊόν της δισκοφορίας αυτής αποτελεί βασικό έσοδο για την οικονομική κάλυψη των πολλών αναγκών της ιεραποστολικής προσπάθειας της Εκκλησίας μας, η οποία με συνέπεια και απόλυτη αφοσίωση στον προτρεπτικό λόγο του Χριστού «Πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα έθνη…» φροντίζει να ακουστεί το μήνυμα του Ευαγγελίου στις εσχατιές του κόσμου.

To ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας

Το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος εστιάζει στην προσφορά υπηρεσιών όπως η δημιουργία υποδομών για παροχή πόσιμου νερού, τα συσσίτια, οι ιατρικές υπηρεσίες, η λειτουργία ορφανοτροφείων και σχολείων, η χορήγηση υποτροφιών για σπουδές. Σήμερα ορθόδοξα ιεραποστολικά κλιμάκια λειτουργούν σε περίπου 60 περιοχές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων σε Κένυα, Ουγκάντα, Νιγηρία, Ζιμπάμπουε, Κονγκό, Μπουρούντι, Ρουάντα, Καμερούν, Τσαντ, Ινδία, Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Φιλιππίνες, Ταϊβάν, Ινδονησία , αλλά και στα Νησιά Φίτζι. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει υπό την αιγίδα του τα ιεραποστολικά κλιμάκια στην Ασία, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής μεριμνά για εκείνα στην αφρικανική ήπειρο, ενώ στο Πατριαρχείο Αντιοχείας ανήκουν οι μητροπόλεις τα ποίμνια των οποίων δοκιμάζονται από τις πολεμικές πληγές στη Μέση Ανατολή.

Ο χάρτης με τα ιεραποστολικά κλιμάκια

Οι σύγχρονοι Ιεραπόστολοι

Όπως ενημερώνει η Αποστολική Διακονία, στον χώρο της Ορθοδοξίας ο κάθε πιστός που επιθυμεί να δουλέψει ιεραποστολικά υπάγεται άμεσα στον Επίσκοπο της περιοχής στην οποία πηγαίνει για να εργαστεί. Στον Επίσκοπο ανήκει η ευθύνη για τον προγραμματισμό και την προώθηση του όλου έργου της περιοχής. Έτσι η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής προσπαθεί να κατανέμει, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, τη βοήθεια που προσφέρεται για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της εξωτερικής ιεραποστολής. Δεν ασκεί άμεσα ιεραποστολικό έργο, αλλά συμπαραστέκεται στις ιεραποστολικές προσπάθειες που γίνονται από τις κατά τόπους ιερές Μητροπόλεις στην Αφρική και στην Ασία.

Σε γενικές γραμμές ο ρόλος του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής είναι ρόλος επιτελικός, συντονιστικός και ουσιαστικός για τη συνέχιση της προσπάθειας συμπαραστάσεως στο ιεραποστολικό έργο.

Το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας, από τη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, κινείται σε συγκεκριμένους τομείς μεριμνώντας συγκεκριμένα:

  • Για τη μισθοδοσία των ιθαγενών κληρικών
  • Για την μηνιαία επιδότηση κληρικών και λαϊκών, από την Ελλάδα, που εργάζονται ιεραποστολικά στην Αφρική και την Ασία
  • Για την ανέγερση και τον εξοπλισμό Ναών και ιεραποστολικών εγκαταστάσεων
  • Για την προμήθεια ειδών αναγκαίων για την ιεραποστολική εργασία
  • Για τη μετάφραση των ιερών Ακολουθιών σε τοπικές γλώσσες
  • Για την προετοιμασία κατηχητικών βοηθημάτων στην αγγλική γλώσσα
  • Για τη λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων
  • Για την εκπαίδευση προσωπικού και συνεργατών των ιεραποστολικών κλιμακίων
  • Για τη λειτουργία νοσηλευτικών μονάδων
  • Για την εξεύρεση προσώπων που θα διακονήσουν την Ιεραποστολή
  • Για τη διάδοση του πνεύματος της Ιεραποστολής

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων