22/03/2022 22/03/2022 Ύστερα από δύο χρόνια αναμονής και περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι παρελάσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου επιστρέφουν στην “κανονικότητα”. Ωστόσο τα μέτρα προστασίας εξακολουθούν να υφίστανται καθώς, σύμφωνα με Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας. Του Νικόλαου Ζαΐμη Την ίδια ώρα που η...
22 Μαρτίου, 2022 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 22/03/2022 - 12:10

Πώς θα γίνουν φέτος οι παρελάσεις την 25η Μαρτίου – Εθνική υπερηφάνεια για την Ελληνική Ομογένεια

Διαδώστε:
Πώς θα γίνουν φέτος οι παρελάσεις την 25η Μαρτίου – Εθνική υπερηφάνεια για την Ελληνική Ομογένεια

Ύστερα από δύο χρόνια αναμονής και περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι παρελάσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου επιστρέφουν στην “κανονικότητα”. Ωστόσο τα μέτρα προστασίας εξακολουθούν να υφίστανται καθώς, σύμφωνα με Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας.

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Την ίδια ώρα που η χώρα μας προετοιμάζεται να εορτάσει στην Εθνική Επέτειο για τα 201 χρόνια από τον ξεσηκωμό έναντι του Τουρκικού ζυγού η ομογένεια μας στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη παρελαύνει με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και πραγματοποιεί εκδηλώσεις για να τιμήσεις τους αγωνιστές του Γένους.

Τι θα ισχύει για τις μαθητικές παρελάσεις

Εγκύκλιο με οδηγίες προς όλα τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, για τις μαθητικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας στην οποία αναφέρεται ότι όσοι παρελάσουν πρέπει πριν και μετά την παρέλαση, εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση, να φορούν τις μάσκες τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

«Για τον συντονισμό της ροής της παρέλασης οι συντονιστές παρελάσεων συνεργάζονται με τους βοηθούς τους και με τους συνοδούς καθηγητές/τριες των σχολικών μονάδων. Επισημαίνεται ότι οι οικείες Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές έχουν την ευθύνη κατάρτισης του προγράμματος των παρελάσεων.

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της και τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης αλλά και της αποχώρησης, θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα εφόσον υπάρχει συνωστισμός σε αντίθεση όμως με τους παρελαύνοντες, οι οποίοι υποχρεούνται να διατηρούν αποστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Εθνική υπερηφάνεια για την Ελληνική Ομογένεια

Την ώρα που στην Ελλάδα οι προετοιμασίες για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου βρίσκονται στο τελικό στάδιο η Ελληνική Ομογένεια πνέει σε πελάγη εθνικής υπερηφάνειας.

Γαλανόλευκο βάφτηκε το κέντρο της Φιλαδέλφειας, με ομογενείς κάθε ηλικίας να δηλώνουν βροντερό «παρών» στην παρέλαση για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από δυο χρόνια διακοπής λόγω της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι ο καιρός δεν ήταν τόσο ευνοϊκός όσο τις προηγούμενες ημέρες, δεν αποτέλεσε εμπόδιο προκειμένου ο Ελληνισμός της ιστορικής πόλης να συμμετέχει στις ομάδες των Συλλόγων και κοινοτήτων που κατέβηκαν στην Benjamin Franklin Parkway, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα πως ο Ελληνισμός είναι παρών. Κορυφαία στιγμή ήταν η εμφάνιση του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, που απέσπασε τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, προκαλώντας συγκίνηση με την ιδιαίτερα συμβολική όσο και ουσιαστική παρουσία του στην παρέλαση της Φιλαδέλφειας.

Στην παρέλαση παρέστη και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ο οποίος νωρίτερα κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία αγήματος Ευζώνων, τόνισε στο κήρυγμά του ότι: “Με ευχαριστίες προς τον Θεό και την Αγία Μητέρα Του για την προστασία της πατρίδας μας, θα τιμήσουμε εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία, καθώς και εκείνους που είναι ακόμα πρόθυμοι να δώσουν το τελευταίο πλήρες μέτρο. Γιατί είμαστε όλοι από ένα αίμα – κάθε ανθρώπινο ον – και είμαστε όλοι παιδιά του Θεού”.

Με αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας, ο Ελληνισμός της Μελβούρνης τίμησε την 201η Επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Ο επίσημος εορτασμός της Εθνικής Επετείου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 20 Μαρτίου, και περιελάμβανε την τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου και κατόπιν την τέλεση επιμνημόσυνης δεήσεως και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Shrine of Remembrance.

Της Δοξολογίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος νωρίτερα προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, και άλλους ιερείς της πόλεως της Μελβούρνης.

Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο τελέστηκε την Κυριακή και στην ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ουτρέχτης παρουσία των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Πρέσβης της Ελλάδος στην προσλαλιά της κατά την Δοξολογία ευχήθηκε επί τη εθνική εορτή λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θα σας ευχηθώ με μία μάλλον κοινότυπη ευχή, η οποία όμως δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν είναι πλέον τόσο αυτονόητη. Θα ευχηθώ λοιπόν υγεία και ειρήνη σε όλον τον κόσμο, καθώς όπως βλέπουμε τα δύο τελευταία χρόνια με την πανδημία του κορωνοϊού η υγεία δεν είναι δεδομένη για όλους και παράλληλα η επικαιρότητα του πολέμου μας υπενθυμίζει ότι δυστυχώς ούτε η ειρήνη είναι δεδομένη για όλους τους συνανθρώπους μας».
Βίντεο – πληροφορίες: Εθνικός Κήρυκας
Φωτογραφίες: Αρχιεπισκοπή Αμερικής, Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, Μητρόπολη Βελγίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων