02/08/2021 02/08/2021 Οι μονομερείς ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, οι οποίες παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, είναι απαράδεκτες, αναφέρει σε απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με την κυπριακή Προεδρία, ο πρόεδρος Πούτιν σημειώνει μεταξύ άλλων: «Έχω διαβάσει με προσοχή την επιστολή...
02 Αυγούστου, 2021 - 13:56
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2021 - 14:06

Πούτιν σε Αναστασιάδη: «Απαράδεκτες οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας»

Διαδώστε:
Πούτιν σε Αναστασιάδη: «Απαράδεκτες οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας»

Οι μονομερείς ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, οι οποίες παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, είναι απαράδεκτες, αναφέρει σε απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την κυπριακή Προεδρία, ο πρόεδρος Πούτιν σημειώνει μεταξύ άλλων: «Έχω διαβάσει με προσοχή την επιστολή σας, ημερομηνίας 14 Μαΐου 2021, που ακολούθησε της άτυπης συνάντησης των 5+ΗΕ στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου, 2021, και το μήνυμα της 5ης Ιουλίου 2021, στα οποία εκφράζετε ανησυχία για πιθανή αλλαγή του στάτους κβο των Βαρωσίων και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό».

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπογραμμίζει δε: «Θεωρούμε απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Ο Πρόεδρος Πούτιν επισημαίνει ακόμα ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία στηρίζει με συνέπεια μια λύση στο Κυπριακό, εντός του γνωστού πλαισίου του διεθνούς δικαίου το οποίο έχει τεθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και προνοούν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι τόσο σε επίπεδο των ΗΕ όσο και στις διμερείς επαφές της, η Ρωσία θα προωθεί τη δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών, με στόχο την επίτευξη προόδου στην επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων.

Σημειώνει ακόμα ότι η Ρωσία πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχει η ανάγκη για εμπλοκή όλων των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ στη συζήτηση για τις εξωτερικές πτυχές της λύσης και επίσης για την αντικατάσταση του υφιστάμενου αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, με εγγυήσεις των ΗΕ.

Τέλος, ο Πρόεδρος Πούτιν εκφράζει στην επιστολή του ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον μεταξύ των δύο χωρών διάλογο που αφορά διάφορα θέματα διεθνούς και περιφερειακής ατζέντας, περιλαμβανομένης της κατάστασης στην Κύπρο, αλλά και της κυπρο-ρωσικής συνεργασίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων