25/06/2023 25/06/2023 Περίπου επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν παραδέχτηκε πιο επίσημα από ποτέ τη συμμετοχή των μισθοφόρων του με το όνομα Βάγκνερ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Από το Μάρτιο του 2022 βέβαια το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε κάνει λόγο για περίπου 1.000 μισθοφόρους της ομάδας...
25 Ιουνίου, 2023 - 12:00
Τελευταία ενημέρωση: 25/06/2023 - 12:54

Πριγκόζιν ο άνθρωπος εμπιστοσύνης που δάγκωσε το δάχτυλο του Πούτιν

Διαδώστε:
Πριγκόζιν ο άνθρωπος εμπιστοσύνης που δάγκωσε το δάχτυλο του Πούτιν

Περίπου επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν παραδέχτηκε πιο επίσημα από ποτέ τη συμμετοχή των μισθοφόρων του με το όνομα Βάγκνερ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Από το Μάρτιο του 2022 βέβαια το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε κάνει λόγο για περίπου 1.000 μισθοφόρους της ομάδας Βάγκνερ, στην ανατολική Ουκρανία οι οποίοι προωθήθηκαν για να πολεμήσουν και να υποστηρίξουν τα ρωσικά στρατεύματα σε απόλυτη συνεννόηση και στρατηγικό σχεδιασμό με τον Ρώσο πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Γεβγκένι Πριγκόζιν να φαίνεται ότι συνεννοούνται για τα επόμενα βήματα του πολέμου στην Ουκρανία. Σε πολλές από αυτές ο Ρώσος πρόεδρος άκουγε και ο Πριγκόζιν εξηγούσε τα σχέδια δράσης.

Την Παρασκευή 23-6-23 ,ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και μισθοφόροι του πραγματοποιήσαν μια στρατηγική ανταρσίας και ο ίδιος ηγήθηκε της επιχείρησης στρατιωτικής κατάληψης της πόλης του Ροστόφ, σημαντικό στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο της Ρωσίας στα νότια.

Αμέσως άρχισαν οι αλληλοκατηγορίες και τα διπλωματικά ξεσπάσματα τα οποία τείνουν να φθάσουν τα πράγματα στα άκρα με τον Ρώσο πρόεδρο πιο θυμωμένο από ποτέ, τουλάχιστον όπως αφήνει το Κρεμλίνο να κυκλοφορήσει.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον κατηγορεί για “εσχάτη προδοσία”και δείχνει έκπληκτος, κάτι πολύ περίεργο για ένα επί χρόνια δυνατό χαρτί των μυστικών υπηρεσιών που δεν άφηνε τίποτα στην τύχη του αλλά κυρίως που ήξερε να προλαβαίνει ακόμη και τις κακοτοπιές και να είναι εκεί πριν από το γεγονός.

Ο Πριγκόζιν μιλά για “πορεία προς τη δικαισύνη” κάτι επίσης ανορθόδοξο για έναν επι σειρά ετών κατάδικο και τρόφιμο φυλακών ο οποίος είχε ουσιαστικά σχεδιάσει αυτές τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας όλες τις τακτικές νόμιμες και παράνομες για την διενέργεια αυτού του πολέμου .

Παρόλα αυτά τόνισε ότι οι 25.000 μισθοφόροι που διαθέτει η Wagner είναι έτοιμοι να πεθάνουν για τον ρωσικό λαό…..

Ποιος είναι όμως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν….

Ο Πριγκόζιν είναι επικεφαλής ενός στρατού κατάδικων.

Το 2022 στρατολόγησε χιλιάδες καταδικασμένους εγκληματίες που εξέτιαν ποινές φυλάκισης για να πολεμήσουν στην Ουκρανία ενώ την ίδια ώρα ήταν γνωστές οι σχέσεις του με το Κρεμλίνο.

Ο εξηντάχρονος Πριγκόζιν κατάγεται από την Αγία Πετρούπολη, την ιδιαίτερη πατρίδα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε ηλικία μόλις 18 ετών καταδικάστηκε για πρώτη φορά και από τότε καταδικαζόταν για ληστείες και κλοπές με αποτέλεσμα να βρεθεί μέχρι το 1990 στη φυλακή. Όταν τελικά αποφυλακίστηκε , ο Πριγκόζιν δημιουργεί αλυσίδα υπαίθριων πάγκων που πωλούν χοτ-ντογκ στην Αγία Πετρούπολη και αργότερα πολυτελή και ακριβά εστιατόρια.

Σε ένα από αυτά τα εστιατόρια, το πλωτό New Island, όπου ο Πούτιν δεχόταν τους ηγέτες άλλων χωρών γνώρισε τον Πριγκόζιν κι έκτοτε έγινε πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Αρχικά τον χρησιμοποιούσε για την οργάνωση γευμάτων με υψηλά πρόσωπα, μετά τροφοδοτούσε το Κρεμλίνο και λίγο μετά έβαλε το πόδι του και στην τροφοδοσία κρατικών ιδρυμάτων.

Ο λεγόμενος “σεφ του Πούτιν” έγινε σύντομα ο “σεφ” των πολεμικών σχεδίων του Ρώσου προέδρου ώσπου του “μαγείρεψε” και την ανταρσία που ανησύχησε όλη την Ρωσία και τις εμπλεκόμενες πλευρές…αφήνοντας μόνο κάποια ερωτήματα… για το πως είναι δυνατόν ο Βλαντιμίρ Πούτιν που δεν εμπιστεύεται ούτε την σκιά του να μην ήξερε τις κινήσεις του Πριγκόζιν …

ΜΓ

Πηγή: briefingnews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων