07/04/2023 07/04/2023 Στην κορυφή του βουνού των θεών στον Όλυμπο βρίσκεται σε υψόμετρο 2.803 μέτρων το υψηλότερο εκκλησάκι της Ορθοδοξίας. Ο λόγος για το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο οποίο οι πιστοί ανάβουν το κεράκι τους πάνω σε έναν παγετώνα εντός του ναού που δεν λιώνει ποτέ. Στην Κορυφή του Ολύμπου ο χειμώνας είναι μακρύς και σκληρός...
07 Απριλίου, 2023 - 19:45
Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2023 - 19:57

Προφήτης Ηλίας: Βίντεο με το εκκλησάκι στο μεγαλύτερο υψόμετρο του κόσμου – Bρίσκεται στην κορυφή του Ολύμπου

Διαδώστε:
Προφήτης Ηλίας: Βίντεο με το εκκλησάκι στο μεγαλύτερο υψόμετρο του κόσμου – Bρίσκεται στην κορυφή του Ολύμπου

Στην κορυφή του βουνού των θεών στον Όλυμπο βρίσκεται σε υψόμετρο 2.803 μέτρων το υψηλότερο εκκλησάκι της Ορθοδοξίας.

Ο λόγος για το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο οποίο οι πιστοί ανάβουν το κεράκι τους πάνω σε έναν παγετώνα εντός του ναού που δεν λιώνει ποτέ. Στην Κορυφή του Ολύμπου ο χειμώνας είναι μακρύς και σκληρός και τα χιόνια συχνά και πολλά.

Ο Προφήτης Ηλίας είναι εξωκκλήσι κοντά στην κορυφή του Ολύμπου. Το εξωκκλήσι είναι το υψηλότερο εκκλησιαστικό κτίριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκοσμίως.

Ο Άγιος Διονύσιος, ιδρυτής της Μονής της Αγίας Τριάδας (σήμερα γνωστή ως Μονή Αγίου Διονυσίου), ίδρυσε επίσης το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία τον 16ο αιώνα. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου οικοδομήματος. Ο Διόνυσος, που ασκήτευε, λέγεται ότι κατά καιρούς ζούσε στο εξωκκλήσι.

Η κορυφή Προφήτης Ηλίας σε υψόμετρο 2.803 μέτρων βρίσκεται κοντά στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου (Μύτικας και Στεφάνι). Τα πλησιέστερα ορεινά καταφύγια είναι το Καταφύγιο Αποστολίδη (430 μέτρα μακριά)και το Καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος (περίπου 600 μέτρα μακριά).

Το εξωκκλήσι χτίστηκε στην κορυφή του όρους Προφήτης Ηλίας. Τα κύρια οικοδομικά υλικά ήταν οι γύρω πέτρες. Το δάπεδο του εξωκκλησίου είναι καλυμμένο με πέτρινες πλάκες, οι εξωτερικοί τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από πολυεπίπεδες πέτρες, χωρίς περαιτέρω συνδετικό υλικό. Καλυμμένη με πέτρινες πλάκες, η οροφή στηρίζεται σε συμπαγή ξύλινη κατασκευή για την υποστήριξη του φορτίου του χιονιού. Ένα αίθριο προστατεύεται στην ανατολική και νότια πλευρά από φυσικό πέτρινο τοίχο, που έχει είσοδο στη βόρεια πλευρά. Η χαμηλή είσοδος στο εξωκκλήσι βρίσκεται στη νότια πλευρά του κτιρίου.

Στο εσωτερικό υπάρχουν αγιογραφίες και ένας μικρός βωμός, πλαισιωμένος από εικόνες που απεικονίζουν αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που δίνει στους πιστούς την ευκαιρία να ανάψουν ένα κερί.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων