05/06/2023 06/06/2023 Ένα προκλητικό άρθρο φιλοξενεί η περιορισμένης κυκλοφορίας Τουρκική εφημερίδα Yeni Mesaj, το οποίος υπογράφει ο Τούρκος αρθρογράφος Χατζί Γκαϊντάν και το οποίο ισχυρίζεται ότι η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο δεν είναι Eλληνική, αλλά Tουρκική. Στο άρθρο του με τίτλο «Πόντος ψέμα και Σουμελά απάτη» σημειώνει ότι δεν αποδεικνύεται ότι οι μοναχοί Βαρνάβας...
05 Ιουνίου, 2023 - 18:16
Τελευταία ενημέρωση: 06/06/2023 - 23:24

Προκλητικό άρθρο στον Τουρκικό Τύπο διαστρεβλώνει την ιστορία της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά

Διαδώστε:
Προκλητικό άρθρο στον Τουρκικό Τύπο διαστρεβλώνει την ιστορία της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά

Ένα προκλητικό άρθρο φιλοξενεί η περιορισμένης κυκλοφορίας Τουρκική εφημερίδα Yeni Mesaj, το οποίος υπογράφει ο Τούρκος αρθρογράφος Χατζί Γκαϊντάν και το οποίο ισχυρίζεται ότι η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο δεν είναι Eλληνική, αλλά Tουρκική.

Στο άρθρο του με τίτλο «Πόντος ψέμα και Σουμελά απάτη» σημειώνει ότι δεν αποδεικνύεται ότι οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος έχτισαν την ιστορική Μονή, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια περίοδος 1.000 ετών από την κατασκευή μέχρι την εγκατάσταση των μοναχών για την οποία δεν διαθέτουμε πληροφορίες.

Έτσι, διατείνεται ότι πραγματικός ιδρυτής είναι ο Κομένιος Γ΄, και ότι χτίστηκε μεταξύ 1375-1395 μ.Χ. και όχι μεταξύ 375-395 μ.Χ. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Χατζί Γκαϊντάν, οι Έλληνες λένε ψέματα για να οικειοποιηθούν την Παναγία Σουμελά, η οποία είναι Τουρκική μιας και ο Κομένιος δεν ήταν άλλος από τον Τούρκο Καάν.

Για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θεωρία αναφέρει ότι η Έλληνες άλλαξαν την ονομασία από Μαύρο Βουνό σε Σουμελά, ότι το 375 μ.Χ. δεν είχαν σχέση με το ανατολικό ρωμαϊκό κράτος, και ότι η εξάπλωση της Ελληνικής γλώσσας στην Ανατολία συνέβη τουλάχιστον 300 χρόνια αργότερα.

«Είναι μια μεγάλη κλοπή και απάτη της Ιστορίας» ισχυρίζεται για την απόδοση της Παναγίας Σουμελά στους Έλληνες, μπλέκοντας στην ιστορία τους Κουμάνους Τούρκους (τους οποίους συσχετίζει με τον Κομένιο Γ’) και λέγοντας ότι κυβέρνησαν την Τραπεζούντα για 41 χρόνια, μεταξύ 1349-1390.

«Το όνομα της τουρκικής αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε από τους Κουμάνους παρουσιάστηκε ως «Ρωμαίικη αυτοκρατορία» και προσπάθησαν να το οικειοποιηθούν οι Έλληνες. Ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ότι το κράτος αυτό ήταν η Κουμανική Τουρκική Αυτοκρατορία» γράφει, αναφερόμενος ουσιαστικά στην Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, η οποία φυσικά ήταν και αυτή… Τουρκική. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν Κομνηνοί, παρά μόνο Κουμάνοι.

 

Ο τίτλος του άρθρου και η φωτογραφία του αρθρογράφου

 

Μάλιστα, ο Χατζί Γκαϊντάν ζητά από το Υπουργείο Τουρισμού και την Τουρκική Ιστορική Εταιρεία να λογοδοτήσουν διότι πρώτον οδήγησαν το έθνος σε ένα μεγάλο λάθος, δεύτερον υποστηρίζουν ένα αδικαιολόγητο ιστορικό συμπέρασμα, και τρίτον βοηθούν τον κ. Βαρθολομαίο (στο κείμενο αναφέρεται ως «Ρωμιός Πατριάρχης του Φαναρίου») να προωθήσει τη μυστική του ατζέντα.

«Στην Ανατολία δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ έθνος που να λέγεται ελληνικό! Επιπλέον, οι Τουρκικές φυλές και τα Τουρκικά φύλα συνέβαλαν τα μέγιστα στην εθνικοποίηση των Ελλήνων. Κουμάν είναι μια Τουρκική λέξη που σημαίνει άγιος άνθρωπος, ευλογημένος άνθρωπος, και σημαίνει Τούρκος. Μια φυλή Τούρκων ονομάζεται επίσης Κουμάν Τούρκοι» ισχυρίζεται.

Και για ποιον λόγο έγινε αυτή η παραχάραξη της Ιστορίας; Μα φυσικά, «για να γίνει πιστευτό ένα τόσο ανόητο σενάριο όπως η διεκδίκηση δικαιωμάτων στον Εύξεινο Πόντο».

Το πόσο… άχρηστοι ήταν οι Έλληνες προκύπτει, κατά τον αρθρογράφο, και από το γεγονός ότι, όπως οι Λατίνοι και οι Ρωμαίοι, δεν ήξεραν να χτίζουν κάστρα, γέφυρες, ναούς, παλάτια, αρχοντικά, ιπποδρόμια ή δεξαμενές, και ότι όλα αυτά οφείλονται στους Πελασγούς, στους Ετρούσκους, στους Κουμάνους και σε άλλες φυλές. «Όλοι τους είναι Τούρκοι. Όλα τα κάστρα, οι γέφυρες, οι ναοί και οι ακροπόλεις που χτίστηκαν στην Ανατολία χτίστηκαν από Τούρκους» τονίζει.

Τέλος, κάνει γλωσσολογική ανάλυση της λέξης Πόντος, λέγοντας ότι προέρχεται από ένα από τα ονόματα των Κουμάνων, το οποίο σημαίνει «γεφυροποιός και μεγάλος αρχιτέκτονας γεφυρών».

«Οι Ρωμαίοι μετέφρασαν τη λέξη αυτή ως pontifex. Επομένως, αυτή είναι η πραγματική πηγή και το πραγματικό νόημα της θέσης “Πόντος”, την οποία διεκδικούν εδώ και χρόνια πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Με άλλα λόγια, δεν ήταν οι Έλληνες που ήρθαν στην Τραπεζούντα, αλλά οι Κουμάνοι Τούρκοι. Κρίμα σε όσους πίστευαν για χρόνια σε τόσο μεγάλα ψέματα! Ας μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος είναι η πατρίδα του Τούρκου», καταλήγει το δημοσίευμα.

 

(Με πληροφορίες από ethnos.gr)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων