29/11/2023 29/11/2023 Απόσπασμα από την ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου για τα γλυπτά του Παρθενώνα δημοσιεύτηκε στην εκπομπή του Real FM. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, «έφερε στο φως» -μιλώντας γι’ αυτό...
29 Νοεμβρίου, 2023 - 13:32
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2023 - 13:41

Προκόπης Παυλόπουλος: Η «μαρτυρία» του Λόρδου Kenneth Clark για τα γλυπτά του Παρθενώνα που «λησμόνησε» ο πρωθυπουργός

Διαδώστε:
Προκόπης Παυλόπουλος: Η «μαρτυρία» του Λόρδου Kenneth Clark για τα γλυπτά του Παρθενώνα που «λησμόνησε» ο πρωθυπουργός

Απόσπασμα από την ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου για τα γλυπτά του Παρθενώνα δημοσιεύτηκε στην εκπομπή του Real FM. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, «έφερε στο φως» -μιλώντας γι’ αυτό εντός και εκτός Ελλάδας- ένα καίριο επιχείρημα υπέρ των θέσεων της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο πρωθυπουργός αναλώθηκε σε ανούσια επιχειρήματα, τύπου Μόνα Λίζα, αντί να παραθέσει το υπερόπλο το οποίο δικαιώνει πλήρως τις ελληνικές θέσεις έναντι τόσο του Βρετανικού Μουσείου, όσο και της βρετανικής κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζεται.

Όπως επισημαίνεται, το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είχε, ήδη από το 1943, έναν «απρόσμενο» σύμμαχο στο πρόσωπο του Λόρδου Kenneth Clark, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων ιστορικών Τέχνης του 20ού αιώνα. Και ο οποίος, υπό την ιδιότητά του αυτή, μετείχε στη διοίκηση των σημαντικότερων σχετικών Βρετανικών Ιδρυμάτων.

Παρακάτω το απόσπασμα της ομιλίας του Προκόπη Παυλόπουλου:

«Πάνω λοιπόν και σε αυτή τη βάση, ήδη από το 1842 η Ελλάδα άρχισε να διεκδικεί, με κάθε νόμιμο και πολιτισμικώς πρόσφορο μέσο, την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πρώτος σταθμός, η εναντίον του Έλγιν καταγγελία του τότε Γραμματέα της «εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας», Αλεξάνδρου Ραγκαβή.

1. Μεταγενεστέρως, το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είχε, ήδη από το 1943, έναν «απρόσμενο» σύμμαχο στο πρόσωπο του Λόρδου Kenneth Clark, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων ιστορικών Τέχνης του 20ού αιώνα. Και ο οποίος, υπό την ιδιότητά του αυτή, μετείχε στη διοίκηση των σημαντικότερων σχετικών Βρετανικών Ιδρυμάτων.

Πηγή, από την οποία προκύπτει η κατά τ’ ανωτέρω «συνηγορία» του Λόρδου Kenneth Clark, είναι η μελέτη του James Stourton, «Kenneth Clark, Life, Art and Civilisation» (έκδ. William Collins, London, 2017, σελ. 318). Σε αυτή τη μελέτη καταγράφεται μια επιστολή του Kenneth Clark, με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 1943, προς τον Ιρλανδό ιστορικό Τέχνης Thomas Bodkin, η οποία φυλάσσεται στην Tate Gallery του Λονδίνου.

Σταχυολογώ, από την ως άνω επιστολή, το ακόλουθο απόσπασμα: «Κατά τρόπο παράλογο, είμαι υπέρ της επιστροφής των Ελγινείων στην Ελλάδα. Όχι όμως για να επανατοποθετηθούν στον Παρθενώνα, αλλά για να εκτεθούν σ’ ένα όμορφο κτίριο στην άκρη της Ακρόπολης, την κατασκευή του οποίου, νομίζω, θα έπρεπε να πληρώσει η Βρετανική Κυβέρνηση. Θα το έκανα για καθαρά συναισθηματικούς λόγους, ως έκφραση της υποχρέωσής μας στην Ελλάδα». (Tate, 8212, 1-1-17).»

Σημειώνουμε ότι αυτό το, ιστορικό και καθοριστικής σημασίας πραγματικά, επιχείρημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που αποκάλυψε ο Προκόπης Παυλόπουλος το ξέρουν καλά, ήδη από το 2019, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Να όμως που αποφεύγουν «επιμελώς» να το χρησιμοποιήσουν. Π.χ. δεν θα ήταν μεγάλη επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη να το αναφέρει στην συνέντευξή του στο BBC, και μάλιστα ως επιχείρημα που προέρχεται από ένα κορυφαίο ειδικό Βρετανό;

Γιατί το κάνουν άραγε; Μα απλώς γιατί η αποκάλυψή του οφείλεται στον Προκόπη Παυλόπουλο και δεν θέλουν -το έχουν αποδείξει επανειλημμένα- να του αναγνωρίσουν τίποτα για την προεδρία του. Ο φθόνος και η μικρότητά τους απέναντι στον Προκόπη Παυλόπουλο δεν έχουν όριο.

Ευτυχώς που πραγματικοί δημοσιογράφοι, ξέρουν ν’ αποδίδουν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Γι’ αυτό και η προσφορά του Προκόπη Παυλόπουλου δεν πρόκειται να «ταφεί», παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες των Μητσοτάκη και Μενδώνη, καθώς και της όλης επικοινωνιακής «κουστωδίας» του Κυριάκου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων