28/11/2020 28/11/2020 Στην σπουδαία θέση που ακτινοβολεί στον Ορθόδοξο μοναχισμό η Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους, η οποία αποτελεί προπύργιο του Ορθοδόξου μοναχισμού, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο Παναγιώτατος υπογράμμισε παράλληλα το ρόλο του μοναχισμού σε μια εποχή,  που παρατηρούνται φαινόμενα και συμπεριφορές εγωιστικές, του «άφρονος πλουσίου», απαξίωσης των αξιών και...
28 Νοεμβρίου, 2020 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2020 - 15:53

Προπύργιο του Ορθόδοξου Μοναχισμού η Αθωνική Πολιτεία – Σημαντική για τον παγκόσμιο πολιτισμό η ανάδειξη της πνευματικότητας του Αγίου Όρους

Διαδώστε:
Προπύργιο του Ορθόδοξου Μοναχισμού η Αθωνική Πολιτεία – Σημαντική για τον παγκόσμιο πολιτισμό η ανάδειξη της πνευματικότητας του Αγίου Όρους

Στην σπουδαία θέση που ακτινοβολεί στον Ορθόδοξο μοναχισμό η Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους, η οποία αποτελεί προπύργιο του Ορθοδόξου μοναχισμού, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο Παναγιώτατος υπογράμμισε παράλληλα το ρόλο του μοναχισμού σε μια εποχή,  που παρατηρούνται φαινόμενα και συμπεριφορές εγωιστικές, του «άφρονος πλουσίου», απαξίωσης των αξιών και «απωθήσεως ή και απώλειας της διατάξεως του υπερβατικού».

Ο Παναγιώτατος, με γραπτό μήνυμα του, χαιρέτισε την έναρξη του 5ου διεθνούς επιστημονικού εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης. Τον χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη μετέφερε, διαδικτυακά, ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων.

Η Αθωνική Πολιτεία προπύργιο του Ορθόδοξου μοναχισμού

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε αρχικά πως: «Οι ιεραί μοναί του Αγίου Όρους κατέστησαν και παραμένουν τόποι δημιουργικότητος και πνευματικού δυναμισμού, γνώσεων και καλλιέργειας ασκητικού ήθους, παραγωγής και διασώσεως έργων δοξολογικής τέχνης» τονίζοντας πως «Η μοναστική ζωή είναι εφαρμοσμένη Θεολογία».

«Δεν είναι τυχαίο, ότι το Άγιο Όρος έχει γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της πνευματικότητος και του πολιτισμού και αναγνωρίζεται παγκοσμίως η προσφορά του» συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογραμμίζοντας ότι εκεί ο κάθε επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι «η παράδοση της Ορθοδοξίας δεν είναι παρελθόν, αλλά παρουσία ζώσα και ζωοποιός».

Σημείωσε μάλιστα ότι στη σύγχρονη εποχή, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα και συμπεριφορές εγωιστικές, του «άφρονος πλουσίου», απαξίωσης των αξιών και «απωθήσεως ή και απώλειας της διατάξεως του υπερβατικού», το ευάγγελον μήνυμα του μοναχισμού «αποτελεί φωνήν και δώρον του Ουρανού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε, ότι «ο εν αληθεία εσχατολογικός άνθρωπος γνωρίζει καλώς», ότι ο βίος του στη γη, σε κάθε ιστορικό σχήμα και πολιτισμό, είναι πρόσκαιρος και ότι ο προορισμός του είναι η Βασιλεία του Θεού και πρόσθεσε : «Αι ιεραί μοναί ήσαν και παραμένουν ευλογημένοι τόποι ζώσης μαρτυρίας, καθώς και διαμαρτυρίας κατά των τάσεων εκκοσμικεύσεως της εκκλησίας». «Προπύργιο του Ορθοδόξου μοναχισμού είναι η Αθωνική πολιτεία» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε : «Πηγή αυτού του υψηλού πολιτισμού είναι η άνευ όρων προσφορά του εαυτού, η άνευ όρων αφιέρωσις του είναι και του έχειν του μοναχού εις τον Χριστόν και εις την Βασιλεία του».

Κάθε προσπάθεια, ανέφερε, ανάδειξης της πνευματικότητος και του πολιτιστικού πλούτου του Αγίου Όρους είναι σημαντική για τον παγκόσμιο πολιτισμό και για την κοινωνική ζωή και συνεχάρη τους διοργανωτές «για την πρωτοβουλία διαδικτυακής πραγματοποιήσεως της διοργανώσεως, λόγω της πανδημίας» δίνοντας τις ευχές του για την επιτυχία των εργασιών και για τις επερχόμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιον Όρος το 2019/ Φωτ. Ραφαήλ Γεωργιάδης – ope.gr

Το μήνυμα της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους

Ο γέρων Συμεών Διονυσιάτης διάβασε διαδικτυακά το μήνυμα της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, στο οποίο τονίζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται διαδικτυακά η επιστημονική συνάντηση, καθώς και η μεγάλη προθυμία και η επιθυμία των αγιορειτών να συμβάλουν στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Ο γέροντας Συμεών αναφέρθηκε στο εξαιρετικό ενδιαφέρον – τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξανόμενο – που επιδεικνύεται από ερευνητές για τη μελέτη κειμένων, κειμηλίων, ιστορικών χειρόγραφων και γενικώς για τον πολιτιστικό πλούτο της Αθωνικής Πολιτείας, η σημαντικότητα του οποίου αναδεικνύεται , όπως είπε, μέσα από τις επιστημονικές ανακοινώσεις των συμμετεχόντων στη διοργάνωση.

«Το Άγιον Όρος δεν παύει να εμπνέει τον κόσμο»

Οι δύσκολες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, μπορεί να καταργούν την προσωπική παρουσία, ωστόσο, για να μη χαθεί η συνέχεια των Εργαστηρίων και της επικοινωνίας, η Αγιορειτική Εστία έλαβε την απόφαση όλες οι εργασίες του Εργαστηρίου να πραγματοποιηθούν μέσω του διαδικτύου. Η Διαδικτυακή διεξαγωγή του, δίνει τη δυνατότητα τόσο στους ερευνητές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, όσο και στο ακροατήριο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις των ερευνών. Για το εργαστήριο αυτό, που ξεκίνησε τις εργασίες του χθες, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή 29 Νοεμβρίου, μίλησε στην εκπομπή «Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και τη Μαρία Γιαχνάκη, ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος. «Το Άγιο Όρος δεν παύει να εμπνέει τον κόσμο, τόσο σε πνευματικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο».

Ακούστε τη συνέντευξη:

Θεσμός τα Διεθνή Επιστημονικά Εργαστήρια

Ο θεσμός των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων ξεκίνησε το 2016 και έκτοτε διοργανώνεται σε ετήσια βάση, έχοντας καθιερωθεί ως μία κορυφαία διεθνής συνάντηση της επιστημονικής κοινότητας που ασχολείται με την Αθωνική έρευνα. Όπως έχει επισημανθεί και κατά το παρελθόν, κύρια επιδίωξη είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου, που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις για τον μοναχισμό του Αγίου Όρους και θα διευρύνει την προβληματική των αθωνικών ερευνών. Με τα Επιστημονικά Εργαστήρια δίνεται η δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα, μέσω ατομικών ή συλλογικών ανακοινώσεων, να δημοσιοποιήσει τα τελικά αποτελέσματα ερευνών, ή να γνωστοποιήσει πρώιμα ή εν εξελίξει αποτελέσματα εργασιών ή επιστημονικών προγραμμάτων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αρτιότερη ολοκλήρωσή τους.

Θέματα σχετικά με το Άγιον Όρος, όπως η ιστορία, η τέχνη, η θεολογία, το δίκαιο, οι θεσμοί, η φιλολογία, η αρχαιολογία, η ιστορία της τέχνης, η αρχιτεκτονική, το φυσικό περιβάλλον, η συντήρηση έργων τέχνης, κ.λπ θα τεθούν προς συζήτηση κατά τη διάρκεια του τριημέρου των εργασιών του Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου. Συνολικά θα παρουσιαστούν 26 εισηγήσεις, από επιστήμονες που ειδικεύονται στα Αγιορείτικα θέματα από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία την Ουκρανία και τη Γεωργία.

Για να δείτε το Πρόγραμμα του Εργαστηρίου, πατήστε εδώ.
Για να διαβάσετε τις Περιλήψεις των ομιλητών, πατήστε εδώ.

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τον αγιορείτικο μοναχισμό

«Το Άγιον Όρος δεν παύει να εμπνέει τον κόσμο»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων