27/04/2023 27/04/2023 Προσγειώθηκε λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ της Πέμπτης, στην Ελευσίνα το C-130 που μετέφερε 39 άτομα από το Σουδάν. Ανάμεσά τους ήταν και  20 Έλληνες τους οποίους υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι υπόλοιποι απεγκλωβισθέντες είναι Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών. Οι Έλληνες κομάντο φρόντισαν να πάρουν μαζί τους από την εμπόλεμη...
27 Απριλίου, 2023 - 21:55
Τελευταία ενημέρωση: 27/04/2023 - 23:32

Προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 που μετέφερε 39 άτομα από το Σουδάν

Διαδώστε:
Προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 που μετέφερε 39 άτομα από το Σουδάν

Προσγειώθηκε λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ της Πέμπτης, στην Ελευσίνα το C-130 που μετέφερε 39 άτομα από το Σουδάν. Ανάμεσά τους ήταν και  20 Έλληνες τους οποίους υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι υπόλοιποι απεγκλωβισθέντες είναι Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών. Οι Έλληνες κομάντο φρόντισαν να πάρουν μαζί τους από την εμπόλεμη ζώνη του Σουδάν και αρκετά κατοικίδια, τα οποία μετέφεραν με ασφάλεια στην Ελλάδα.

Στην αποστολή, συμμετείχαν Έλληνες κομάντο του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων και ένας διπλωματικός υπάλληλος.

Την εξέλιξη της επιχείρησης οργάνωναν από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σε ευχαριστήρια ανάρτηση προς τις δυνάμεις απεγκλωβισμού αλλά και τις σύμμαχες χώρες προχώρησε ο ΑΓΕΕΘΑ:


Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων Ελλήνων και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα.

Ανθρωπιστική κρίση

Στη χώρα συντελείται μια πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση, που έχει εξαναγκάσει τουλάχιστον 270.000 Σουδανούς να καταφύγουν στο Τσαντ και το Νότιο Σουδάν.

Ο ΟΗΕ αναμένει ακόμα και 100.000 επιπλέον πολίτες να αναζητήσουν ασφάλεια σε γειτονικές χώρες τις επόμενες ημέρες, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για ολική κατάρρευση του συστήματος Υγείας του Σουδάν.

«Στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, το 61% των Κέντρων Υγείας έχουν κλείσει. Μόνο το 16% λειτουργούν κανονικά» αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσιους.

Τουλάχιστον 50.000 παιδιά που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό, έχουν διακόψει τη θεραπεία τους, τονίζει ο ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης: 

Φωτογραφίες ντοκουμέντο του ΓΕΕΘΑ από την επιχείρηση διάσωσης των Ελλήνων στο Σουδάν

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων