28/12/2019 29/12/2019 Προσπάθειες για την αποκατάσταση της ενότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία με παράπλευρες απώλειες στις παραδοσιακές σχέσεις των εκκλησιών. Η πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας, μπορεί να πει κανείς ότι έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεσή της ότι δεν θα μετριάσει τις πιέσεις της προς την κατεύθυνση της Πανορθοδόξου Συνόδου. Η πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων...
28 Δεκεμβρίου, 2019 - 18:06
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2019 - 0:03

Προσπάθειες για την αποκατάσταση της ενότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία με παράπλευρες απώλειες

Διαδώστε:
Προσπάθειες για την αποκατάσταση της ενότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία με παράπλευρες απώλειες

Προσπάθειες για την αποκατάσταση της ενότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία με παράπλευρες απώλειες στις παραδοσιακές σχέσεις των εκκλησιών.

Η πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας, μπορεί να πει κανείς ότι έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεσή της ότι δεν θα μετριάσει τις πιέσεις της προς την κατεύθυνση της Πανορθοδόξου Συνόδου.

Η πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων ήταν πολύ συγκεκριμένη για το θέμα της Ουκρανίας, πρόταση που συγκλίνει περισσότερο προς τις επιθυμίες και προτάσεις της Ρωσίας παρά της κίνησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Έτσι, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας στη Μόσχα υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου εκφράστηκε επισήμως η υποστήριξή της στην πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου για την διεξαγωγή Πανορθόδοξης Συνόδου στην Ιορδανία που θα ασχοληθεί με το θέμα της Ουκρανίας.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων είχε εκφράσει τη συγκεκριμένη πρόταση κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα όπου τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο «Πατριάρχης Αλέξιος Β’» για τη συμβολή του στη διατήρηση της Ορθοδόξου ενότητας.

Η επίσκεψή του άλλωστε ήταν αποτέλεσμα φιλικών πιέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες  προκειμένου να ανακοινώσει αυτή του την πρόταση.

Σύμφωνα με τη Ρωσική Ιερά Σύνοδο μια τέτοια πρωτοβουλία θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της ενότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά αυτό είναι κάτι που θα έλεγε κανείς είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ρωσική Σύνοδος είναι η δεύτερη που υποστηρίζει επίσημα την πρωτοβουλία αυτή του Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλου μετά την Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας.

Αντίθετα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία Σύνοδο εκτός και αν κληθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ Αναστάσιος όμως που είναι και μια φωνή πολύ συγκεκριμμένη μέσα στην εκκλησία αλλά και προσωπικότητα με διεθνές κύρος, προσπάθησε αρκετά είτε με δηλώσεις του, είτε με κείμενά του για την καταλαγή και την ενότητα αλλά ως τώρα φαίνεται ότι και η Ρωσία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο μένουν αμετάκλητοι στις θέσεις τους.

Μπαίνοντας τώρα στο στόχαστρο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας που παραδοσιακά στήριζε πάντα το Οικουμενικό, αναμένουμε να δούμε και πώς θα λειτουργήσει στο μέλλον όχι μόνο γιατί το Πατριαρχείο της Ρωσίας σταμάτησε να τον μνημονεύει αλλά κυρίως γιατί ο σύνδετικός κρίκος μεταξύ τους έσπασε με την απρόσμενη ανακοίνωση των θέσεών του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων