25/10/2020 25/10/2020 Την απόφαση για την ανακήρυξή ως «εύθραυστης περιοχής που χρήζει προστασίας» φαίνεται πως πήραν οι Τούρκοι για την Σάντα των Ποντίων με σκοπό να εκμεταλλευτούν τουριστικά ακόμη μια πανάρχαια ελληνική περιοχή.   Σε μια σχεδόν απροσπέλαστη κόχη των Ποντικών Άλπεων, σε υψόμετρο 1.500-1.800 μέτρων, τον 16ο αιώνα οι Έλληνες του Πόντου έφτιαξαν την επτάκωμο Σάντα, τους...
25 Οκτωβρίου, 2020 - 10:16
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2020 - 10:21

Προστατευόμενη περιοχή η Σάντα των Ποντίων

Διαδώστε:
Προστατευόμενη περιοχή η Σάντα των Ποντίων

Την απόφαση για την ανακήρυξή ως «εύθραυστης περιοχής που χρήζει προστασίας» φαίνεται πως πήραν οι Τούρκοι για την Σάντα των Ποντίων με σκοπό να εκμεταλλευτούν τουριστικά ακόμη μια πανάρχαια ελληνική περιοχή.  

Σε μια σχεδόν απροσπέλαστη κόχη των Ποντικών Άλπεων, σε υψόμετρο 1.500-1.800 μέτρων, τον 16ο αιώνα οι Έλληνες του Πόντου έφτιαξαν την επτάκωμο Σάντα, τους επτά οικισμούς στα σύνορα Αργυρούπολης-Τραπεζούντας που πλέον έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των Τούρκων που εδώ και χρόνια αναζητούν παντού τουριστικές ευκαιρίες.

Μιλώντας στη Hürriyet, ο καθηγητής Κοσκούν Εριούζ από το Πολυτεχνείο του Εύξεινου Πόντου τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια θα εκπονηθεί σχέδιο προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης της Σάντας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Hürriyet πρόκειται για ένα πολιτιστικό κληροδότημα από τους Έλληνες του Πόντου, σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας, το οποίο άλλωστε έχει ανακηρυχθεί ήδη από το 1999 ως αρχαιολογικός χώρος.

Φωτογραφία: Anadolu – Πληροφορίες: Pontos news

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων