09/11/2020 09/11/2020 Ανοικτή Επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος αποστέλλει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Πολίτης, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Αποτελεί αναγκαία επιλογή και ιστορική ευθύνη η έναρξη τριμερούς συζήτησης μεταξύ εκκλησίας, πολιτείας και Ιεροψαλτικής κοινότητας για την δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ, από το οποίο θα μισθοδοτούνται νομίμως οι 10.000 ψάλτες,...
09 Νοεμβρίου, 2020 - 17:30
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2020 - 17:44

Προτείνει τη δημιουργία “ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ”

Διαδώστε:
Προτείνει τη δημιουργία “ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ”

Ανοικτή Επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος αποστέλλει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Πολίτης, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Αποτελεί αναγκαία επιλογή και ιστορική ευθύνη η έναρξη τριμερούς συζήτησης μεταξύ εκκλησίας, πολιτείας και Ιεροψαλτικής κοινότητας για την δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ, από το οποίο θα μισθοδοτούνται νομίμως οι 10.000 ψάλτες, η πλειοψηφία των οποίων ασκεί το λειτούργημά της με επιστημονικό και άρτιο τρόπο επί τη βάσει της ψαλτικής τέχνης και σύμφωνα με την ιερή μας παράδοση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2020
Α.Π. 548

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Δια του Αρχιγραμματέως Αυτής Θεοφ. Επισκόπου Ωρεών κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ.
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος
κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΕ,

Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς,

Δια της παρούσης προάγομαι ευσεβάστως να καταθέσω υπ’ όψιν Υμών την μεγάλη ανησυχία και την αίσθηση αδικίας και οδήγησης σε εξαφάνιση της Ιεροψαλτικής Κοινότητας, εξαιτίας των επισυμβαινομένων εξ’ αιτίας της πανδημίας.

Η δεύτερη -αδυσώπητη- επέλαση του κορονοϊού και το θλιβερό, συνεπακόλουθο δεύτερο κλείσιμο των ναών αναδεικνύει περίτρανα την διοικητική ανεπάρκεια της Εκκλησίας, να διαχειριστεί οποιαδήποτε κρίση και, κυρίως, να δράσει κατά τρόπο που επιτάσσει η αποστολή της και η χριστιανική διδασκαλία, μέσα στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου και της ηθικής της σύγχρονης ευρωπαϊκής εργατικής νομοθεσίας.

Το διοικητικό μοντέλο της Τουρκοκρατίας, το οποίο δομήθηκε από την Εκκλησία, πάνω στην προφανή έλλειψη κρατικής μέριμνας και πολιτικού νομικού πλαισίου, συντηρήθηκε καταχρηστικά για δύο επιπλέον αιώνες μέσα στον νέο Ελληνισμό, κρυπτόμενο, κατά περίπτωση, πίσω από Ιερούς Κανόνες και Εθιμικά δεδομένα, τα οποία πλέον είναι, εν τοις πράγμασι, παρωχημένα.

Η οικονομική λογική του παγκαριού που βασίζεται στην άτυπη κηροπωλησία και η περιαγωγή δίσκου για τα έργα ευποιίας δεν αποτελεί πλέον λύση στα μεγάλα οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα που ανέδειξε η πανδημία.

Ήρθε η ώρα, η Εκκλησία μας, να συζητήσει με το Κράτος και την ιεροψαλτική κοινότητα τη δημιουργία κεντρικού φορέα μισθοδοσίας του προσωπικού των Ιερών ναών, το οποίο υπερβαίνει τις 20.000 πανελλαδικά και αποτελεί, ιστορικά και εκκλησιολογικά, το βασικό κορμό της.

Η αναχρονιστική τυποποίησή του προσωπικού αυτού (ψάλτες και νεωκόροι) κάτω από τον απαξιωτικό όρο “υπηρετικό προσωπικό”, η έλλειψη οποιασδήποτε κλαδικής συμφωνίας, η δόμηση σχέσεων που αντί να ανάγονται στο εργατικό δίκαιο βασίζονται πάνω σε άσχετες, προς την προσφορά της εργασίας, πνευματικές σχέσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον.

Η αδικία και το bullying που υφίστανται οι εν ενεργεία ιεροψάλτες, εξαιτίας της άσκησης παράλληλης απασχόλησης, αποτελεί εξευτελισμό της έννοιας του εκκλησιαστικού λειτουργού και του κατώτερου κληρικού, εφ’ όσον κάτω από αυτή υποκρύπτεται δόλος και απόκρυψη από το κράτος και την κοινωνία μόνιμων, παγίων και διαρκών εργασιακών σχέσεων.

Αποτελεί αναγκαία επιλογή και ιστορική ευθύνη η έναρξη τριμερούς συζήτησης μεταξύ εκκλησίας, πολιτείας και Ιεροψαλτικής κοινότητας για την δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ, από το οποίο θα μισθοδοτούνται νομίμως οι 10.000 ψάλτες, η πλειοψηφία των οποίων ασκεί το λειτούργημά της με επιστημονικό και άρτιο τρόπο επί τη βάσει της ψαλτικής τέχνης και σύμφωνα με την ιερή μας παράδοση.

Η οικονομοτεχνική ωρίμανση ξεκίνησε, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μας, ήδη από το 2000, στο πλαίσιο του τότε διεξαγόμενου διαλόγου για τον Κανονισμό Ιεροψαλτών, με βάση ένα πλήρες σκεπτικό που επιλύει μια μεγάλη σειρά ζητημάτων και, κυρίως την ηθική στην διαδοχή των γενεών και την ισότιμη μεταχείριση των Ιεροψαλτών κατά την αξία τους και ανεξάρτητα της περιοχής που ασκούν τα καθήκοντά τους.

Αναμένουμε, το αναντίρρητο πατρικό Σας ενδιαφέρον, να αποτυπωθεί άμεσα στην πράξη, μέσα από την σύσταση ΜΙΚΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για το φλέγον αυτό ζήτημα.

Με υιική αγάπη και σεβασμό,
Κωνσταντίνος Πολίτης, Πρόεδρος

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων