01/08/2023 01/08/2023 Στην ανάληψη πρωτοβουλίας Ιορδανίας και Κύπρου για τη δημιουργία περιφερειακού κέντρου δασοπυρόσβεσης με έδρα την Κύπρο, αναφέρθηκε το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε δηλώσεις του για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπνταλλα Β΄. Μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά...
01 Αυγούστου, 2023 - 19:32
Τελευταία ενημέρωση: 01/08/2023 - 19:00

Πρωτοβουλία Ιορδανίας – Κύπρου για δημιουργία περιφερειακού κέντρου δασοπυρόσβεσης

Διαδώστε:
Πρωτοβουλία Ιορδανίας – Κύπρου για δημιουργία περιφερειακού κέντρου δασοπυρόσβεσης

Στην ανάληψη πρωτοβουλίας Ιορδανίας και Κύπρου για τη δημιουργία περιφερειακού κέντρου δασοπυρόσβεσης με έδρα την Κύπρο, αναφέρθηκε το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε δηλώσεις του για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπνταλλα Β΄.

Μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II, στο Παλάτι, στο Αμμάν, και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών που έγιναν υπό μορφή γεύματος εργασίας, υπεγράφησαν τα ακόλουθα Μνημόνια Συνεργασίας, τα οποία εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος:

– Μνημόνιο Αναπτυξιακής Συνεργασίας 2023-2024, το οποίο προνοεί την παραχώρηση αναπτυξιακής βοήθειας από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ιορδανία, ύψους 475,000 ευρώ με έμφαση στον τομέα της Υγείας. Εκ μέρους της Ιορδανίας υπέγραψε η Υπουργός Προγραμματισμού και Διεθνούς Συνεργασίας.

– Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Επενδύσεων της Ιορδανίας για συνεργασία στον τομέα των Επενδύσεων. Εκ μέρους της Ιορδανίας υπέγραψε η Υπουργός Επενδύσεων.

– Υπεγράφη, επίσης, Τεχνική Διευθέτηση (ΤΔ) για τη Δασοπυρόσβεση, η οποία προνοεί την αποστολή δυο εναέριων μέσων από την Ιορδανία στην Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Η ΤΔ στηρίζεται στη Συμφωνία SOFA η οποία υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο και τέθηκε σε ισχύ στις 26/6/2023. Εκ μέρους της Ιορδανίας υπέγραψε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έφτασε σήμερα το πρωί στο Αμμάν, της Ιορδανίας, όπου συναντήθηκε με τον Βασιλιά της χώρας Αμπντάλλα Β’. Το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στο Παλάτι Αλ Χουσεϊνίγια, όπου τον υποδέχθηκε ο Βασιλιάς Αμπντάλλα Β’, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου και Ιορδανίας και ακολούθως ο Πρόεδρος και ο Βασιλιάς είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, στην παρουσία και του Πρίγκιπα Διαδόχου του Θρόνου, Χουσεϊν. Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ο βασιλιάς Αμπντάλλα Β΄για τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ των χωρών

Κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών, ο βασιλιάς Αμπντάλλα Β΄, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε: «Σας καλωσορίζω εκ μέρους και της Κυβέρνησης και του λαού της Ιορδανίας. Δεν είστε ξένος στη χώρα μας, αλλά έρχεστε στην Ιορδανία υπό τη νέα σας ιδιότητα, και είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ.

Οι θερμές και ισχυρές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας σε όλα τα επίπεδα είναι κάτι για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι. Αυτές οι συναντήσεις για μας είναι εύκολες, αφού μπορούμε να εξετάσουμε τα λίγα μόνο θέματα που χρήζουν βελτίωσης. Είμαστε σύμμαχοι σε διάφορα θέματα και υπό την προηγούμενη σας ιδιότητα ήσασταν σπουδαίος σύμμαχος για όλους μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή μας.

Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση (κατά την κατ΄ιδίαν συνάντηση) για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε εδώ, καθώς και για τα επόμενα βήματα.

Έχετε πολλούς φίλους εδώ και για μας είναι ευκαιρία να συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτή τη σχέση σε πολιτικό, οικονομικό επίπεδο, σε θέματα στρατιωτικών πληροφοριών.

Σας καλωσορίζω και σας συγχαίρω και παλι για την εκλογή σας και προσβλέπω σε ένα πολύ ευήμερο και συναρπαστικό μέλλον στη συνεργασία μας».

Νίκος Χριστοδουλίδης: Κύπρος και Ιορδανία πάντοτε συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι ξανά στην Ιορδανία, αυτή τη φορά υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γνωρίζετε πόσο εκτιμούμε τον δικό σας ρόλο και τον ρόλο της Ιορδανίας ως πυλώνα σταθερότητας στη γειτονιά μας, μια γειτονιά με πολλές προκλήσεις, αλλά και υποσχόμενη.

Και η Κύπρος και η Ιορδανία πάντοτε συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες.

Έχουμε εξαίρετες διμερείς σχέσεις, υπάρχει πάντοτε περιθώριο για βελτίωση, χαίρομαι που σήμερα θα υπογραφτούν τέσσερα Μνημόνια κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη της πολιτικής μας βούλησης για ενίσχυση των σχέσεων μας.

Πάντοτε απολαμβάνω τις συζητήσεις μαζί σας και με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας σας για θέματα περιφερειακών εξελίξεων. Υπάρχει σειρά θεμάτων που θα συζητήσουμε, όπως για το Παλαιστινιακό. Γνωρίζετε τη θέση αρχών μας για λύση δύο κρατών.

Για το θέμα της Συρίας, γνωρίζω το βάρος που έχει αναλάβει η Ιορδανία με τους πρόσφυγες και πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να στηρίξει την Ιορδανία σε αυτό το καθαρά ανθρωπιστικό θέμα και φυσικά θα συζητήσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας. Η Κύπρος είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής για την ενίσχυση αυτών των σχέσεων και προσβλέπω στις συζητήσεις μας.

Ευχαριστώ για τη θερμή φιλοξενία, αισθάνομαι στην Ιορδανία σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου».

Την κυπριακή αντιπροσωπεία απαρτίζουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Παπαναστασίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ιορδανία κ. Μιχάλης Ιωάννου, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής, Κόλπου και Αφρικής κα Σαλίνα Σιάμπου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρίγκιπα Χασάν μπιν Ταλάλ, αδελφό του τέως Βασιλιά της Ιορδανίας, Χουσεϊν.

 

Πηγή: presidency.gov.cy

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων