03/08/2023 03/08/2023 Με υπέρτιτλο την πεντασύλλαβη λέξη “ελευθερία” ξεκίνησε το φετινό οδοιπορικό της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού», με αφορμή τη συμπλήρωση 27 χρόνων από τη θυσία των δύο ηρώων της Αμμοχώστου. Ανακοίνωση από την Πρωτοβουλία αναφέρει ότι στη φετινή πορεία συμμετέχουν και σύνολα δρομέων, ποδηλάτων, κολυμβητών και φουσκωτή λέμβος, τα οποία, μαζί με τους μοτοσικλετιστές θα καλύψουν όλη...
03 Αυγούστου, 2023 - 21:40
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2023 - 21:14

«Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» -27χρόνια από τη δολοφονία τους

Διαδώστε:
«Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» -27χρόνια από τη δολοφονία τους

Με υπέρτιτλο την πεντασύλλαβη λέξη “ελευθερία” ξεκίνησε το φετινό οδοιπορικό της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού», με αφορμή τη συμπλήρωση 27 χρόνων από τη θυσία των δύο ηρώων της Αμμοχώστου.

Ανακοίνωση από την Πρωτοβουλία αναφέρει ότι στη φετινή πορεία συμμετέχουν και σύνολα δρομέων, ποδηλάτων, κολυμβητών και φουσκωτή λέμβος, τα οποία, μαζί με τους μοτοσικλετιστές θα καλύψουν όλη σχεδόν την ελεύθερη Κύπρο, με προορισμό το οδόφραγμα της Δερύνειας.

Η εκκίνηση της πρώτης μέρας έγινε από το Λιμανάκι του Πύργου από όπου το κάθε σύνολο ανέλαβε τη συλλαβή που του αναλογεί από τη λέξη ελευθερία. Μετά από συμβολικό κλείσιμο του οδοφράγματος του Λιμνίτη, το κάθε σύνολο πορεύθηκε ξεχωριστά.

Η πρώτη ομάδα μοτοσικλετιστών ακολούθησε διαδρομή προς την ορεινή Κύπρο με συμβολικές στάσεις στην Κακοπετριά και στο άγαλμα του ήρωα της ΕΟΚΑ Παναγιώτη Τουμάζου, στην Κυπερούντα, στον Αγρό και στην προτομή του ήρωα Πέτρου Ηλιάδη, στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς και στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων, στον Άγιο Θεόδωρο και στο μνημείο του ήρωα των Οκτωβριανών, Ονούφριου Κληρίδη, καθώς και του γηραιότερου αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Σάββα Κουλλαμή, αλλά και στο Παλαιχώρι. Στάσεις πραγματοποιήθηκαν στην περήφανη Δένεια, στο Μάμμαρι και στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, ενώ είχε προηγηθεί συνένωση με δρομείς και ποδηλάτες αλλά και συμβολικό κλείσιμο στο οδόφραγμα Αστρομερίτη.

Η πρώτη ομάδα κατέληξε στη Λευκωσία και στο Άγαλμα Κυριάκου Μάτση έναντι του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ ολοκλήρωσε την πρώτη μέρα στον ιερό χώρο του Τύμβου Μακεδονίτισσας. Μαζί με τους μοτοσικλετιστές ήταν και η μητέρα του Τάσου Ισαάκ, οι αδερφές του και η κόρη του Αναστασία.

Η δεύτερη ομάδα μοτοσικλετιστών ακολούθησε διαδρομή προς την ελεύθερη Κύπρο, με συμβολικές στάσεις στην εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ, στον αρχαιολογικό χώρο Παλαιπάφου, στο Μουσείο Αγίου Γεωργίου στη Χλώρακα και στο Ιακώβειο Γυμναστήριο Πάφου, όπου δεσπόζει η ιστορία της πρώτης επαναστατικής πράξης του τότε μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Ακολούθησε διαδρομή προς την Πέτρα του Ρωμιού και την Αρχαία Αμαθούντα, πριν ανταμώσει με τη φουσκωτή λέμβο στο λιμανάκι του Ζυγίου.

Τη δεύτερη μέρα του οδοιπορικού, αύριο Παρασκευή, θα ακολουθήσει πορεία εντός της Λευκωσίας, σε ιστορικούς χώρους και οδοφράγματα, πριν οι μοτοσικλετιστές, οι δρομείς και οι ποδηλάτες πορευθούν προς την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Το Σάββατο 5 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν οι μεγάλες πορείες από όλες τις πόλεις για το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής, με τελικό σκοπό τη συνένωση των συλλαβών της ελευθερίας και την υπόσχεση για επικράτηση της δικαιοσύνης για τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων