31/12/2021 31/12/2021 Τις ευχές τους για το νέο έτος στέλνουν μέσα από τα Πρωτοχρονιάτικα μηνύματά τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Το ope.gr σας παραθέτει μερικά αποσπάσματα από τα μηνύματα: Δράμας Παύλος:  Ο σύγχρονος άνθρωπος ζει, λες και δεν υπάρχει θάνατος, και πεθαίνει, λες και δεν έχει ζήσει Στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά...
31 Δεκεμβρίου, 2021 - 15:11
Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2021 - 22:42

Στο κατώφλι του 2022 – Πρωτοχρονιάτικα μηνύματα Ιεραρχών

Διαδώστε:
Στο κατώφλι του 2022 – Πρωτοχρονιάτικα μηνύματα Ιεραρχών

Τις ευχές τους για το νέο έτος στέλνουν μέσα από τα Πρωτοχρονιάτικα μηνύματά τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Το ope.gr σας παραθέτει μερικά αποσπάσματα από τα μηνύματα:

Δράμας Παύλος:  Ο σύγχρονος άνθρωπος ζει, λες και δεν υπάρχει θάνατος, και πεθαίνει, λες και δεν έχει ζήσει

Στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος υπογραμμίζει ότι “η αμαρτία, τα πάθη με τα θέλγητρά τους ασκούν μία ιδιαίτερη γοητεία στον άνθρωπο. Αν κυριαρχήσουν στην καρδιά του, ασκούν μέσα του δυναστική εξουσία δεσμεύοντας την ελεύθερη βούλησή του σε τέτοιο βαθμό, που να μην μπορεί να απαλλαγεί από αυτά”.

“Ο σύγχρονος άνθρωπος παρασύρθηκε από τα υλικά του επιτεύγματα, δηλητηριάσθηκε από την υπερηφάνεια, και οδηγείται στην φθορά και την αποσύνθεση. Έχει χάσει τον προορισμό του, και όπως εύστοχα λέχθηκε, “ο σύγχρονος άνθρωπος ζει, λες και δεν υπάρχει θάνατος, και πεθαίνει, λες και δεν έχει ζήσει”. Έχει χάσει το νόημα της ζωής.

Ο σύγχρονος φιλελευθερισμός οδηγεί στον γνωστικιστικό υλισμό, που είναι στην πραγματικότητα η θρησκεία του φιλελευθερισμού, και μάλιστα φοβική, που αντιμάχεται τον χριστιανισμό. Η νέα αυτή θρησκεία θέλει τον άνθρωπο να παίρνει την θέση του Θεού. Ο άνθρωπος πρέπει να ελέγχει τις φυσικές διαδικασίες που προέρχονται από τον Θεό. Θεωρείται φυσικό να παρουσιάζεται ο έλεγχος αυτός ως θέμα επιλογής. Και το δικαίωμα αυτό κρύβεται κάτω από το προσωπείο της προόδου που αντιτίθεται όμως στην φύση και στα όρια που έθεσε ο Δημιουργός. Δημιουργείται “ψευδής συνείδηση”1 και τεχνητή ανθρώπινη ταυτότητα”, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος.

Βεροίας Παντελεήμων: Φέτος τιμούμε τον Ελληνισμό

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων με την ευκαιρία της εισόδου του νέου έτους ανέφερε: “Ας διδαχθούμε από την ιστορία μας και ας την διδάξουμε στα παιδιά μας. Και ας εμπιστευθούμε την πατρίδα μας, το Έθνος μας και τη ζωή μας στο έλεος και την αγάπη του Θεού, ο οποίος εύχομαι από καρδίας να ευλογήσει τον στέφανον του ενιαυτού της χρηστότητός του και να χαρίσει σε όλους μας πλούσια την ευλογία και τις δωρεές του”.

“Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 που στοίχισε στον Ελληνισμό χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες και που άφησε στην ψυχή του ένα βαθύ τραύμα το οποίο τον συνοδεύει μέχρι σήμερα. Γι᾽ αυτό και ο Ελληνισμός αλλά και η Εκκλησία μας τιμά φέτος αυτή την επέτειο. Τιμά τη μνήμη των πατέρων μας που σφαγιάσθηκαν, που χάθηκαν, που υπέφεραν, που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα πάντα για να σωθούν, αλλά και που παρά τις αντίξοες συνθήκες τις οποίες συνάντησαν προόδευσαν και συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του οικουμενικού Ελληνισμού.

Εμείς όμως τιμούμε φέτος και μία άλλη μεγάλη επέτειο, την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το ολοκαύτωμα της Ναούσης και από το ολοκαύτωμα της Μονής της Παναγίας Δοβρά, που ήταν το βαρύ τίμημα της επαναστάσεως που ξεκίνησε στην Ημαθία για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας από τους Τούρκους το 1822.

Οι δύο αυτές επέτειοι θυσίας των πατέρων μας ας είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλων μας, και όχι μόνο των εκδηλώσεων, τις οποίες θα οργανώσει και η τοπική μας Εκκλησία σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κίτρους Γεώργιος: “Μακριά από τον Θεό υπάρχει το χάος, το κενό”

την πίστη στον Χριστό, η οποία ξεπερνά τον φόβο και χαρίζει βεβαιότητα και ανδρεία στην ψυχή μας, αναφέρεται στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος.
“Μακριά από τον Θεό υπάρχει το χάος, το κενό. Η ψυχή μας δεν γεμίζει με τα ξυλοκέρατα που παρέχει ο κόσμος. Πολύ περισσότερο δεν ειρηνεύει με τις παραπλανητικές υποσχέσεις για τα αγαθά του κόσμου τούτου, που είναι προσωρινά και μάταια”, αναφέρει.

Σερρών Θεολόγος: Το αύριο φαντάζει τόσο απρόβλεπτο

Να ισορροπήσει ανάμεσα στην αισιοδοξία και τον φόβο, την ελπίδα και την αγωνία για το αύριο, που φαντάζει τόσο απρόβλεπτο καλείται ο άνθρωπος της εποχής μας τονίζει στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.
Ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει ωστόσο ότι η πρώτη του νέου έτους, μας υπενθυμίζει με τον πλέον δυνατό τρόπο ότι η ζωή μας ολόκληρη διατελεί υπό την φιλόστοργη πρόνοια του αγίου Θεού που χαρίζει νόημα, προοπτική, ασφάλεια και δύναμη στην ζωή μας και εύχεται όπως ο φιλάνθρωπος Κύριός μας Ιησούς Χριστός, και δημιουργός του εγκόσμιου χρόνου, να ευλογήσει το νέο έτος 2022 από τον ακένωτο πλούτο της χάριτός Του, ώστε να είναι για όλους μας, αλλά και την πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο, έτος ευλογίας, μετανοίας, αγιασμού, σωτηρίας, αγάπης, ειρήνης, υγείας και πνευματικής προόδου.

Φθιώτιδος Συμεών: “Ο Χριστός νοηματοδοτεί τον χρόνο της ζωής”

Ο Χριστός είναι αυτός ο οποίος γεμίζει τον χρόνο μας, αυτός ο οποίος νοηματοδοτεί την ζωή μας και σε αυτόν θα πρέπει να προστρέξουμε το νέο έτος που προβάλλει αναφέρει στο Εγκύκλιο Μήνυμά του για τη νέο χρονιά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Ο Σεβασμιώτατος εύχεται για τις δύσκολες ημέρες, που έρχονται μπροστά μας, που η κοινωνική συνοχή βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο, που η μεταξύ μας ενότητα πληγώνεται από τεχνητούς και εξωγενείς αχρείαστους διχασμούς και που οι αντοχές όλων μας, όπως φαίνεται, θα δοκιμαστούν σε ακραίο βαθμό, με μία μονάχα ευχή, παράκληση και προτροπή: «Νὰ ζῆτε πεπληρωμένοι ἐν Χριστῷ διὰ τῆς Ἐκκλησίας Του». Μόνο έτσι ο χρόνος της ζωής μας θα παύσει πλέον να είναι ανούσιος, κενός, χαμένος χρόνος.

Κερκύρας Νεκτάριος: Ο λόγος που ζούμε μέσα στον φόβο

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζει ότι “ο Θεός ενεργεί με τον δικό Του τρόπο που ξεφεύγει την λογική. Αρκεί να τηρούμε τις εντολές Του, δηλαδή την αγάπη για ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς διάκριση ανάμεσα σε εχθρούς και φίλους”.

“Ο κόσμος σήμερα ζει μέσα στον φόβο και την αγωνία. Δεν είναι όμως μόνο ο κίνδυνος για την σωματική υγεία η αιτία. Είναι ο φόβος εξαιτίας της απουσίας του Θεού από τις καρδιές μας. Επειδή ο κόσμος ζητά να ξοδεύουμε τον χρόνο στα πάθη και τις επιθυμίες του παρόντος αιώνος, μας κάνει να φοβόμαστε ότι δεν θα προλάβουμε να ευχαριστηθούμε όσα θέλουμε. Έτσι η ασθένεια γίνεται κυρίαρχη στην ζωή μας και χάνουμε τον αληθινό μας προσανατολισμό. Η νέα χρονιά λοιπόν ας είναι για μας τους χριστιανούς ευκαιρία να θυμόμαστε κάθε στιγμή την κλήση μας. Να πυκνώνουμε την συμμετοχή μας στην εκκλησιαστική ζωή. Να ζούμε την αγάπη του Θεού ως αγάπη για Εκείνον και για τον πλησίον μας. Και επειδή «η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον» (Α’ Ιωάν. 4, 18) ας εμπιστευθούμε τον Χριστό που μας αγαπά και δεν θα μας αφήσει!”, υπογραμμίζει.

Καλαβρύτων Ιερώνυμος: Ας δημιουργήσουμε μέσα μας υγιείς τρόπους συνύπαρξης

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος στο μήνυμά του επισημαίνει ότι “ο χρόνος περνά ανεπιστρεπτί. Ας μην τον αναλώνουμε σε άκαιρες και μάταιες ενέργειες. Προτεραιότητα και μέριμνά μας να είναι η προσευχή, η μετάνοια, η εξομολόγηση και η συχνή συμμετοχή στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, μέσω του οποίου γινόμαστε μέτοχοι της Αιωνιότητας”.

“Ουδείς έχει το δικαίωμα να εμπαίζει την Ορθοδοξία, να διακωμωδεί τα Θεία, αλλά και να προσβάλλει τα θρησκευτικά πιστεύματα οιουδήποτε ανθρώπου! Οι πολέμιοι της Ορθοδοξίας και της πίστεώς μας καταδικάστηκαν από την ίδια τους την μωρία, την αμετροέπεια και τον εγωισμό τους! Μόνοι τους θέτουν εαυτούς εκτός Εκκλησίας, χάνουν την χάρη του Τριαδικού Θεού και διαγράφονται από τις συνειδήσεις των πιστών και ευλαβών μελών της Ορθοδοξίας, ιδιαιτέρως μάλιστα, όταν ουδεμία συγγνώμη ζητούν διά το ατόπημά τους”, υπογραμμίζει.

Μαρωνείας Παντελεήμων: «Γιατί τα επιτρέπει όλα αυτά ο Θεός;»

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων στην εγκύκλιό του ανέπτυξε το θέμα του γιατί ο Θεός επιτρέπει να συμβαίνουν πόλεμοι, εξεγέρσεις εθνών εναντίον άλλων εθνών, προσφυγικά ρεύματα ανθρώπων που ψάχνουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, έξαρση κάθε μορφής βίας, φονικά καιρικά φαινόμενα, με κορωνίδα όλων την πανδημία του κορωνοϊού.

“Η αρχή του νέου έτους σήμερα, είναι μια ευκαιρία αυτογνωσίας και αυτοκριτικής. Είναι μια πρόκληση να πορευθούμε σε μία ανακαινισμένη ζωή, να ανανεώσουμε την πνευματική μας πορεία, να πορευθούμε «εν καινότητι ζωής». Να επαναφέρουμε το Θεό από το περιθώριο στο προσκήνιο. Να ανανεώσουμε την προσωπική σχέση μας με Εκείνον, που ως «παιδίον νέον» ήλθε ανάμεσά μας. Να βιώνουμε καθημερινά την παρουσία Του. Να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας και τις προσδοκίες μας στην πρόνοια και στο λυτρωτικό σχέδιό Του. Αυτός είναι η μόνη και αδιάψευστη εγγύηση της αληθινής ευτυχίας”, τονίζει.

Λέρου Παϊσιος: Ο άνθρωπος παρεμβαίνοντας στην θεόδοτη ισορροπία δημιουργεί πλείστα σοβαρά προβλήματα

Με αναφορές στην πανδημία του κορωνοϊού η οποία για δεύτερη χρονιά ταλαιπώρησε την ανθρωπότητα στέλνει το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσιος. Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος αναφέρει ότι “Δυστυχώς όμως ο άνθρωπος προσπαθεί με τον ιδικόν του τρόπον να μεταβάλει τους υπερφυσικούς νόμους της φύσεως, εις φυσικούς και γήινους, και δια του τρόπου αυτού παρεμβαίνη εις την θεόδοτον ισορροπίαν και δημιουργεί πλείστα όσα σοβαρά προβλήματα (λιμούς, λοιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς, υπερθέρμανσιν του πλανήτου με υλικές καταστροφές, πυρκαγιές, πλημμύρες, κλπ), τα οποία φαινόμενα ταύτα ταλαιπωρούν ολόκληρον την ανθρωπότητα και σήμερον”.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη για την κατάπαυση της πανδημίας η οποία αναφέρεται στην Πατριαρχική Απόδειξη για τα Χριστούγεννα και αναφέρει ότι “η σκέψις μας κατ’ αυτάς τας Αγίας Ημέρας, στρέφεται εις άπαντα τα πνευματικά τέκνα, τα εγγύς και τα απόδημα, ευχόμενοι όπως διέλθωμεν πάντες τον νέον ενιαυτόν της χρηστότητος του Κυρίου υγιηνόν δε, καλλίκαρπον εν έργοις αγαθοίς και μεστόν θείων δωρημάτων”.

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Με την Ελπίδα ότι η καινούργια χρονιά θα είναι αλλιώτικη!

Σε αυτά που αφήνει πίσω του το 2021 αλλά και στην ελπίδα ότι το νέο έτος θα είναι αλλιώτικο αναφέρεται στο σύντομο “τηλεοπτικό” Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. “Η Ενότητα της Τοπικής μας, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, η Ενότητα μέσα στην Εκκλησία μας, είναι και αυτό μία εμπειρία, που δεν πρέπει να την χάσουμε στη ζωή μας, αλλά είναι ό,τι καλύτερο, η εμπιστοσύνη, που έχουμε τόσο ανάγκη σήμερα στην εποχή μας. Ελάτε αυτή τη χρονιά που έρχεται, να διαφυλάξουμε και πάλι αυτή τη Χαρά του χρόνου που ο Θεός μας δωρίζει”, σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος: Τι πρέπει να κάνουμε για να υποδεχτούμε το νέο Έτος;

Ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα που εξέδωσε, συμβουλεύει τους πιστούς για το τι πρέπει να κάνουν πριν υποδεχτούν το νέο έτος, και αυτό, όπως τονίζει είναι απαραίτητο να γίνει “προκειμένου να απολαύσουν τα αγαθά της αιώνιας ζωής στη Βασιλεία Του την επουράνια”.

“Γι’ αυτό και ο ερχομός του καινούργιου έτους, όπως συνηθίζουμε να λέμε, μας οδηγεί να ευχαριστήσουμε τον Δωρεοδότη μας Θεό. Και τι άλλο πρέπει να κάνουμε, τώρα που γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Δυστυχώς εδώ αν και βαπτισμένοι χριστιανοί οφείλουμε να μιμηθούμε τους αρχαίους σοφούς προγόνους μας. Αυτοί αν και ζούσαν μέσα στο σκοτάδι της ειδωλολατρείας είχαν και κάποιες λάμψεις της αλήθειας στο πνεύμα τους. Οι σπουδαίοι, λοιπόν, εκείνοι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι συμβούλευαν τους μαθητές των πριν πέσουν και κοιμηθούν να ρωτούν τη συνείδησή των «Μηδ’ ύπνον μαλακοίσιν επ’ όμμασι προσδέξασθαι πριν των ημερινών έργων τρις έκαστον επελθείν ”πη παρέβην; τι δ’ έρεξα; τι μοι δέον ουκ ετελέσθη;» Δηλαδή να μη δέχεσαι στα μαλακά σου βλέφαρα τον γλυκό ύπνο, πριν εξετάσεις τρεις φορές κάθε σου έργο της ημέρας: «Τι έκανα που δεν έπρεπε; Τι έκανα που έπρεπε; Τι έπρεπε να κάνω που δεν το έκανα;»” αναφέρει.

Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: Κανένας μόνος του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Κανείς μόνος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας καλώντας την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου και ώρες 9:00μ.μ.-12:30π.μ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Αναργύρων Νέας Ιωνίας όπου θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία για την υποδοχή του νέου έτους.

“Με αυτή την ελπίδα που μαζί της φέρνει μία νέα αρχή σας προσκαλώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το βράδυ στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας για να υποδεχθούμε όλοι μαζί το 2022 με προσευχή. Να δοξολογήσουμε τον Θεό για όσα μας προσφέρει. Να Του ζητήσουμε συγχώρεση για τα σφάλματά μας. Να Τον παρακαλέσουμε να αλλάξει τις ζωές μας και να μας απαλλάξει γρήγορα από την πανδημία που δοκιμάζει τις αντοχές μας”, επισημαίνει.

Λευκάδος Θεόφιλος: Να σταματήσουμε τα πάθη που αρρωσταίνουν την κοινωνία μας

Το νέο έτος βρίσκει “μουδιασμένη την κοινωνία μας με όσα συμβαίνουν γύρω μας”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος. Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι “απαιτείται μεταξύ άλλων σοβαρή αυτοκριτική. Δυστυχώς, η σημασία της λέξης κρίση έχει πιά φθαρεί. Και αντί να οδηγεί στην έντιμη αναγνώριση των δικών μας λαθών, χρησιμοποιείται συνήθως για να τονίσει τα λάθη άλλων”.

“Γι᾽ αὐτό ὅμως, ἀπαιτεῖται μεταξύ ἄλλων σοβαρή αὐτοκριτική. Δυστυχῶς, ἡ σημασία τῆς λέξεως κρίση ἔχει πιά φθαρεῖ. Καί ἀντί νά ὁδηγεῖ στήν ἔντιμη ἀναγνώριση τῶν δικῶν μας λαθῶν, χρησιμοποιεῖται συνήθως γιά νά τονίσει τά λάθη ἄλλων. Ταυτόχρονα, ἐπιβάλλεται νά συνειδητοποιήσουμε τά λάθη πού κάναμε ὡς λαός, ἀλλά καί τά προσωπικά μας λάθη. Ἡ αὐτοκριτικὴ ὅμως αὐτή δέν φθάνει. Χρειάζεται οὐσιαστική μετάνοια. Γιά πολλούς, ἡ λέξη αὐτή ἠχεῖ πολύ παρωχημένη. Ἐν τούτοις, παραμένει διαχρονικά ἐπίκαιρη καί ἐπαναστατική ἀπό τότε πού τήν ἀνέδειξε πυρῆνα τοῦ Εὐαγγελίου Του ὁ Χριστός. Μόνο μέ ἀλλαγή νοῦ καί καρδιᾶς μποροῦμε νά σταματήσουμε συνήθειες καί πάθη πού ἀρρωσταίνουν τήν κοινωνία μας∙ τό ψέμα στίς ποικίλες ἐκδοχές του, τήν ἄμεση ἤ ἔμμεση κλοπή καί ὑπεξαίρεση, τήν χλιδή, τήν φιλαυτία, τήν ἔλλειψη μέτρου· τίς μικροαπάτες, τήν μικρή ἤ μεγάλη φοροδιαφυγή, πού κατάντησαν νά θεωροῦνται «ἀναγκαῖο κακό» ἤ, κυνικότερα, «ἀναγκαῖα γιά τό καλό μας», υπογραμμίζει.

Ηλείας Γερμανός: Γιατί δεν πραγματοποιούνται οι ευχές της Πρωτοχρονιάς;

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός στο μήνυμά του αναλύει τους λόγους για τους οποίους δεν πραγματοποιούνται οι ευχές που δίνουμε και παίρνουμε κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά. Μεταξύ των αιτιών που ανέπτυξε, είναι ότι «οι ευχές μας δεν είναι προσευχές, δηλαδή δεν λαμβάνουμε υπόψιν και τον Θεό Πατέρα».

Πειραιώς Σεραφείμ: Το 2022 είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να νικήσουμε τις δυσκολίες

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Φαλήρου, Δραπετσώνας και Αγίου Ιωάννου Ρέντη κ. Σεραφείμ στην εγκύκλιό του αναφέρει ότι “η νέα χρονιά, το 2022, είναι ο κατάλληλος καιρός για να ζήσουμε, να παλέψουμε και να νικήσουμε τις δυσκολίες: τον φόβο και την ασθένεια, το ψέμα και τη διχόνοια, τα πάθη μας και τα παθήματά μας. Ας σταματήσουμε να στρέφουμε το νού μας με απελπισία στο παρελθόν· ας παύσουμε να εικάζουμε για εκείνα που το μέλλον θα φέρει. Το τώρα είναι το πολύτιμο δώρο του Θεού σε μας. Ας ζήσουμε με αξιοπρέπεια και ευθύνη, με τιμή και δικαιοσύνη, με πίστη και αγάπη”.

Μάνης Χρυσόστομος Γ’: Ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί το ιδανικό κύτταρο των υψηλών ιδανικών”.

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ συμπεριέλαβε στις Πρωτοχρονιάτικες ευχές του τους Μανιάτες του εξωτερικού: “Κάθε φορά που μου έρχεται στο νου μου η ομογένεια των Μανιατών πραγματικά συγκινούμε, αλλά και γεμίζει η ψυχή μου υπερηφάνεια. Εσείς οι ομογενείς έχετε μεγάλη επίγνωση της ταυτότητάς σας και την διατηρείται υγιή και ζωντανή. Ο απόδημος Ελληνισμός μάς κάνει υπερήφανους και αποτελεί το ιδανικό κύτταρο των υψηλών ιδανικών.

Η ανθρωπότητα διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση σήμερα. Ο σύγχρονος άνθρωπος βασανίζεται, κουράζεται. Αντιμετωπίζει προβλήματα που επιτείνονται με την πανδημία του κορονοϊού. Σας παρακαλώ να κρατήσετε τις αρχές και τις αξίες. Στερεωθείτε με το βράχο της πίστεως. Στηρίξτε την οικογένεια. Υπερασπιστείτε την ελληνική γλώσσα. Μην ξεχάσετε την ένδοξη ελληνική ιστορία.

Σας εύχομαι καλή και ευλογημένη χρονιά, με υγεία, με χαρά και πρόοδο στα παιδιά σας. Χρόνια πολλά, ευλογημένα!”, είπε χαρακτηριστικά.

Καστορίας Καλλίνικος: Υποδεχόμαστε το Νέο Έτος με διπλή μνήμη και διπλή ελπίδα

“Tο Νέο Έτος που υποδεχόμαστε συνοδεύεται από διπλή μνήμη και διπλή ελπίδα”, υπογραμμίζει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος. “Μνήμη της Μικρασιατικής καταστροφής αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από την “μαύρη” αυτή σελίδα του Ελληνισμού. Πρόκειται για την πραγματική Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.
Μνήμη έχουμε και της παραδόσεως, της ελληνικής , της οικουμενικής, της χριστιανικής παραδόσεως την οποία διατήρησαν οι Ρωμιοί της Ανατολής, της Μικράς Ασίας, του Πόντου. Αυτή η παράδοση συνάντησε την ενιαία παράδοση που καλλιεργείται από τα χρόνια των μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας. Μνήμη του ξεριζωμού και της παιδείας και της ελληνοχριστιανικής παραδόσεως.

Το νέο έτος φέρνει διπλή ελπίδα. Πρώτα ελπίζω να απαλλαχθούμε από την πανδημία του νέου ιού, για να χαρούμε την κοινωνική και εκκλησιαστική μας ζωή σοφότεροι και καλύτεροι έχοντας διδαχθεί πολλά από την περιπέτεια αυτή. Ελπίζουμε στην απόκτηση της τελείας αγάπης που στην ύστατη μορφή της είναι η θεολογία, η θεογνωσία”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Αυστραλίας Μακάριος: “Να πάμε κοντά στον Χριστό, αυτή είναι η ευχή μου”

Για την υγειονομική κρίση και την ανάγκη εμβολιασμού μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος στις “Συνδέσεις” στην ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι “πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις της πολιτείας και της επιστήμης”.

“Η εκκλησία πάντοτε έδειχνε βαρύτητα στην ιατρική επιστήμη. Δεν είμαστε αρμόδιοι για να αποφανθούμε για γιατρικά θέματα. Πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις της πολιτείας και της επιστήμης. Δημοσίως εμβολιάστηκα και προέτρεψα να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου”, τόνισε.

Για τους Έλληνες που ζουν στην Αυστραλίας υπογράμμισε: “Η γέφυρα με την πατρίδα είναι η Εκκλησία, γιατί ξέρουμε πόσο μεγάλη είναι η πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στις φλέβες μας κυλάει αίμα ηρώων”. “Να πάμε κοντά στον Χριστό, αυτή είναι η ευχή μου”, κατέληξε.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Εισερχόμενοι στο νέο έτος, ας ανανεώσουμε την ευγνωμοσύνη μας στο πολύτιμο θείο δώρο της ενότητας

«Ας υποδεχθούμε το νέο έτος 2022, το εκατοστό έτος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με την ελπίδα και την πίστη ότι θα έρθει και η ανακαίνισή μας εν Χριστώ. Διανύσαμε το παρελθόν έτος με πολλές επιτυχίες, παρά τα εμπόδια από τη συνεχιζόμενη πανδημία», υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στην Εγκύκλιο που εξέδωσε για το Νέο Έτος.
Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος κάνει έναν σύντομο απολογισμό των πιο σημαντικών γεγονότων της περασμένης χρονιάς κάνοντας, μεταξύ άλλων, μνεία στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην φωταγώγηση του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 20η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σε άλλο σημείο της Εγκυκλίου και απευθυνόμενος προς κλήρο και λαό, ο Σεβασμιώτατος κάνει προτροπή για «προσοχή στην έκκληση του Αποστόλου Παύλου στους Κολασσαείς χριστιανούς: ντυθείτε με την αγάπη, η οποία είναι ο σύνδεσμος της τελειότητας, την οποία επιθυμεί ο Θεός για την εκκλησία του» και καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, προσθέτει: «Εισερχόμενοι, λοιπόν, στο νέο έτος 2022, ας ανανεώσουμε την ευγνωμοσύνη μας στο πολύτιμο θείο δώρο της ενότητας, και ας γιορτάσουμε την επέτειο της εκατονταετίας της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής με αγάπη προς αλλήλους και προς κάθε έκφραση της θείας δημιουργίας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων