22/02/2019 22/02/2019   Είναι γεγονός ότι η αυτοκεφαλία στην εκκλησία της  Ουκρανίας έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην καθημερινότητα των πιστών και των ενοριών. Η απόσταση που κρατά η Μόσχα από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Ορθοδόξων στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους πιστούς και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και φόβος εκδήλωσης των επιλογών...
22 Φεβρουαρίου, 2019 - 12:42

Προβληματισμοί για τις ενορίες στην Ουκρανία

Διαδώστε:
Προβληματισμοί για τις ενορίες στην Ουκρανία

 

Είναι γεγονός ότι η αυτοκεφαλία στην εκκλησία της  Ουκρανίας έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην καθημερινότητα των πιστών και των ενοριών.

Η απόσταση που κρατά η Μόσχα από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Ορθοδόξων στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους πιστούς και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και φόβος εκδήλωσης των επιλογών των πιστών.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου της Μόσχας, οι αρχιερείς της περιοχής της Πολτάβα στην Ουκρανία έκαναν έκκληση στις αρχές να τερματιστεί η ανάμειξη των αρχών στις εκκλησιαστικές υποθέσεις.

Στην ιστοσελίδα των τοπικών αρχών της πόλης Πολτάβα στην Ουκρανία δημοσιεύτηκε η νομοθετική ερμηνεία σχετικά με τη μετάβαση των θρησκευτικών ενοριών στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία, όπως δηλώνουν ο Μητροπολίτης Πολτάβα και Μίργκοροντ κ. Φίλιππος και ο Αρχιεπίσκοπος Κρεμεντσούγκ και Λουμπέν κ. Νικόλαος, είναι βίαιη παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας της Ουκρανίας.

Οι αρχιερείς εξήγησαν την θέση τους , λέγοντας ότι μόνο η συνέλευση της ενορίας μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση και όχι οι κρατικές αρχές. Στη συνέλευση πρέπει να μετέχουν τα μέλη της ενορίας και όχι άλλοι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την τοπική εκκλησιαστική κοινότητα. Επίσης τονίστηκε ότι σε μερικές περιοχές της Πολτάβα οι αρχές ασκούν βίαιη πίεση στους πιστούς για να περάσουν στην Ορθόδξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα στο τηλεοπτικό κανάλι  NASH

Ο Επίσκοπος Μπαρισέβσκι κ. Βίκτωρ μίλησε για τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία μετάβασης των ενοριών από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

“Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ ότι στην νεοσυσταθείσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας μετέβησαν 200 με 350 ενορίες, δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα” δήλωσε ο Επίσκοπος Μπαρισέβσκι, στην τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού «Nash».

Ο ιεράρχης εξήγησε ότι υπάρχουν τριών ειδών ενορίες που με βία ή εθελουσίως πέρασαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και ανέφερε τα εξής: «Την παρούσα στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, διαπιστώσαμε 36 εθελούσιες μεταβάσεις των ενορίων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, εκ των οποίων 23 είναι με ιερείς και 13 χωρίς ιερείς.

23 μεταβάσεις έγιναν με βίαιο τρόπο, όταν γίνονται καταλήψεις των ναών και εκκλησιών.

Σε 29 περιπτώσεις η τοπική κοινότητα ψήφισε για μετάβαση, ενώ η εκκλησιαστική ενορία αποφάσισε να παραμείνει στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Με άλλα λόγια έχουμε 88 περιπτώσεις και όχι εκατοντάδες, όπως δηλώνουν τα ΜΜΕ».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων