18/03/2022 18/03/2022 «Η άμεση απάντηση της υπουργού Πολιτισμού για την προστασία του “πληγωμένου μνημείου” της Παναγίας Καρπούζα και των τοιχογραφιών που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς η προϋπόθεση που θέτει είναι η διάνοιξη δρόμου για την πρόσβαση στην ιστορική μονή από την αυτοδιοίκηση. Πιστεύω με συνεργασία μπορούμε με κάνουμε το πρώτο βήμα της...
18 Μαρτίου, 2022 - 18:06

Προϋπόθεση για προστασία της Παναγίας Καρπούζα η διάνοιξη δρόμου

Διαδώστε:
Προϋπόθεση για προστασία της Παναγίας Καρπούζα η διάνοιξη δρόμου

«Η άμεση απάντηση της υπουργού Πολιτισμού για την προστασία του “πληγωμένου μνημείου” της Παναγίας Καρπούζα και των τοιχογραφιών που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς η προϋπόθεση που θέτει είναι η διάνοιξη δρόμου για την πρόσβαση στην ιστορική μονή από την αυτοδιοίκηση. Πιστεύω με συνεργασία μπορούμε με κάνουμε το πρώτο βήμα της διάσωσης του κελύφους και των τοιχογραφιών του καθολικού της Μονής, η οποία μπορεί να προστεθεί έτσι στα επισκέψιμα μνημεία της επαρχίας μας, της Αγιάς».  Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στην ερώτησή του για την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Παναγιάς «Καρπούζα» στον Κίσσαβο, μνημείου που μετρά ήδη 5 αιώνες ζωής, ώστε να αποτελέσει και πάλι θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό σημείο αναφοράς για την περιοχή της Αγιάς.

Στην απάντησή της στον Θεσσαλό πολιτικό η αρμόδια υπουργός σημειώνει ότι «η Παναγία Ανατολής, η επιλεγόμενη Καρπούζα, είναι ερειπωμένο καθολικό μονής, που βρίσκεται σε πλαγιά του Κισσάβου, ανάμεσα στους οικισμούς Ανατολή και Μεταξοχώρι Αγιάς. Η μονή χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα, σύμφωνα με τις τοιχογραφίες του καθολικού, ενώ υπάρχουν ιστορικές πληροφορίες μέχρι τον 19ο αιώνα, οπότε είχε προσαρτηθεί ως μετόχι στη μονή Προδρόμου Ανατολής.

Υπήρξε ένα από τα σημαντικά μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής, μαζί με τις μονές Αγίου Παντελεήμονα Ανατολής, Προδρόμου Ανατολής, Αγίας Τριάδας Ανατολής, Παναγίας Μεγαλοβρύσου, οι οποίες έχουν συντηρηθεί από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Η Παναγία Καρπούζα ερειπώθηκε ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και καλύφθηκε από βλάστηση, ενώ κατέστη ορατή τα τελευταία χρόνια, μετά από δασική πυρκαγιά της δεκαετίας του 1980. Τα κελλιά έχουν καταπέσει και διατηρείται το κέλυφος του καθολικού σε κακή κατάσταση με τοιχογραφίες στο χώρο του ιερού.

Η πρόσβαση στη Μονή γίνεται από το Μεταξοχώρι, με πεζοπορικό μονοπάτι (διάρκεια περ.1.30 ώρα). Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας η επικοινωνία είναι δυνατή μόνον όταν το μονοπάτι καθαρίζεται από πεζοπορικούς συλλόγους, οι οποίοι επικοινωνούν με την Εφορεία για τον καθαρισμό του μνημείου.

Η Εφορεία δύναται να συνδράμει στην προσπάθεια προστασίας του μνημείου, με την κατασκευή στεγάστρου για την προστασία των τοιχογραφιών και άμεσες σωστικές εργασίες, εφόσον λυθεί το θέμα της πρόσβασης από τους αρμόδιους φορείς».

Μετά την απάντηση της υπουργού, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος -που ανέδειξε κοινοβουλευτικά το θέμα με βάση σχετικό δημοσίευμα στον τοπικό τύπο (εφημερίδα Ελευθερία Λάρισας, 21.02.2022, ρεπορτάζ Νίκου Γουργιώτη) και ενημέρωση από τον εφημέριο της Ανατολής π. Ρίζο Κομίτσα και μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αγιάς- αναμένεται να θέσει το ζήτημα της διάνοιξης διόδου πρόσβασης για την προστασία του μνημείου στον δήμο Αγιάς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων