28/09/2019 28/09/2019 Στην καρδιά των συνόρων του ελληνικού έθνους, στο Δέλτα του ποταμού Εβρου, ξαναζωντανεύει το ξακουστό εκκλησάκι του Αγίου Ανθίμου, που αποτελεί σύμβολο ακατάλυτο όσο και προστάτη του ακριτικού Ελληνισμού. Το λιτό αλλά τόσο ελκυστικό στην απλότητά του ξωκλήσι είναι έτοιμο -έπειτα από την πρόσφατη ανακαίνισή του- να λειτουργήσει και πάλι, θέτοντας υπό την προστατευτική σκέπη του τους Ελληνες στρατιώτες-φρουρούς των συνόρων....
28 Σεπτεμβρίου, 2019 - 11:43
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2019 - 12:21

Ψαράς “ξαναζωντάνεψε” εκκλησάκι του Αγ. Ανθίμου στην άκρη της Ελλάδος!

Διαδώστε:
Ψαράς “ξαναζωντάνεψε” εκκλησάκι του Αγ. Ανθίμου στην άκρη της Ελλάδος!

Στην καρδιά των συνόρων του ελληνικού έθνους, στο Δέλτα του ποταμού Εβρου, ξαναζωντανεύει το ξακουστό εκκλησάκι του Αγίου Ανθίμου, που αποτελεί σύμβολο ακατάλυτο όσο και προστάτη του ακριτικού Ελληνισμού.

Το λιτό αλλά τόσο ελκυστικό στην απλότητά του ξωκλήσι είναι έτοιμο -έπειτα από την πρόσφατη ανακαίνισή του- να λειτουργήσει και πάλι, θέτοντας υπό την προστατευτική σκέπη του τους Ελληνες στρατιώτες-φρουρούς των συνόρων. Συγχρόνως, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εκατοντάδες ψαράδες, βαρκάρηδες, κτηνοτρόφους, κυνηγούς, αγρότες, όπως και για τους απλούς επισκέπτες, που θα αποζητούν εκεί λίγες στιγμές πνευματικής περισυλλογής και επικοινωνίας με τον Θεό.

Την πρωτοβουλία για την ανέγερση του Αγίου Ανθίμου ανέλαβε να φέρει εις πέρας με όλες τις δυνάμεις και με δικά του έξοδα ο Κωνσταντίνος Τραζέρας, παλαίμαχος ψαράς, που εδώ και 40 χρόνια γνωρίζει απέξω και ανακατωτά όλα τα σημεία του Εβρου, παλεύοντας με τις αντιξοότητες και δείχνοντας πάντα σεβασμό στο περιβάλλον. «Όταν μεγαλώσεις μέσα στη φύση, παίρνεις γνώσεις από αυτήν και μπορείς να μιλάς μαζί της. Βλέπεις τα καιρικά φαινόμενα και βγάζεις έπειτα τα σωστά συμπεράσματα» σημειώνει ο κ. Τραζέρας.

Τα θεοφάνεια

Οι αναμνήσεις του κ. Τραζέρα πηγαίνουν πίσω, σε παλαιότερες δεκαετίες, όταν στο σημείο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι συναντιούνταν οι ψαράδες, αλλά και οι κυνηγοί κατά την περίοδο των Θεοφανίων. «Με αφορμή αυτό τον εορτασμό, ρίχναμε στα νερά έναν ξύλινο σταυρό και ψέλναμε όλοι μαζί τις ανάλογες ψαλμωδίες. Σκεφτόμουν συγχρόνως ότι θα ερχόταν κάποτε και η στιγμή που θα είχα τη δυνατότητα να φτιάξω ένα εκκλησάκι, ώστε να το επισκέπτονται φίλοι και γνωστοί» επισημαίνει και προσθέτει: «Αποφάσισα να δώσω στο εκκλησάκι αυτό το όνομα του πρώην Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης και νυν Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Υπάρχει ασφαλώς ένας σεβασμός στη θρησκευτική μας παράδοση, αγαπάω την Εκκλησία μας και πιστεύω ότι κάθε χριστιανός έχει το δικαίωμα να πράττει ό,τι νομίζει αυτός πως είναι καλό».

«Το έφτιαξα πυρίμαχο»

Το εκκλησάκι χτίστηκε το 2000, αλλά έπειτα από μερικά χρόνια καταστράφηκε ολοσχερώς εξαιτίας μιας πυρκαγιάς. Το γεγονός αυτό δεν πτόησε τον κ. Τραζέρα, ο οποίος άρχισε την κατασκευή του από την αρχή. «Το 2017 άρχισα να την ανοικοδομώ με τη βοήθεια των φίλων. Πήγα επί τόπου, καθάρισα τον γύρω χώρο και κατάφερα να φτιάξω το ξωκλήσι, σύμφωνα πάντα με τις αρχικές διαστάσεις του. Το έφτιαξα πλέον πυρίμαχο, χρησιμοποιώντας σύγχρονα και ασφαλή υλικά, έτσι ώστε να είναι αδύνατο να υποστεί ζημιές στο μέλλον από κάποια φωτιά. Στην αρχική μορφή του ήταν ξύλινος ο διάκοσμος και υπήρχαν και δύο τρεις εικόνες. Στην πορεία ανέλαβαν κάποιοι φίλοι να φέρουν από μόνοι τους κάποιες εικόνες, ώστε να κάνουμε πιο όμορφο τον ναό» τονίζει.

Πηγή: εφ. Ορθόδοξη Αλήθεια

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων