01/12/2019 01/12/2019 Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κορυφώθηκαν σήμερα στα Χανιά, οι επετειακές εκδηλώσεις για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου τελέστηκε η επίσημη δοξολογία, μετά το τέλος της οποίας σχηματίστηκε πομπή προς το Φρούριο Φιρκά, με τη συμμετοχή και τμήματος της Προεδρικής Φρουράς. “Η...
01 Δεκεμβρίου, 2019 - 16:27
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2019 - 20:29

ΠτΔ: “Η Κρήτη αποδεικνύει ότι η ελευθερία είναι αξία βιωματική” – Κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στα Χανιά (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
ΠτΔ: “Η Κρήτη αποδεικνύει ότι η ελευθερία είναι αξία βιωματική” – Κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στα Χανιά (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κορυφώθηκαν σήμερα στα Χανιά, οι επετειακές εκδηλώσεις για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου τελέστηκε η επίσημη δοξολογία, μετά το τέλος της οποίας σχηματίστηκε πομπή προς το Φρούριο Φιρκά, με τη συμμετοχή και τμήματος της Προεδρικής Φρουράς.

“Η Κρήτη, γη της ελευθερίας, η Κρήτη, η οποία ουδέποτε συμβιβάσθηκε με κατακτήσεις και κατακτητές, αποδεικνύει ότι για εμάς, τους Έλληνες, η ελευθερία είναι αρχή και αξία βιωματική” ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος.

Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Μητροπόλεως Κυδωνίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και συμπροσευχούμενων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνου, του εψηφισμένου Επισκόπου Δορυλαίου και Πρωτοσυγκελλεύοντος της Μητροπόλεως κ. Δαμασκηνού.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Διγαλάκης, ενώ παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ κ. Μανούσος Βολουδάκης και σύσσωμες οι ηγεσίες των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας του τόπου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας σχηματίστηκε πομπή για την μεταφορά της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά όπου έγινε η επίσημη τελετή έπαρσης.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από το Δήμαρχο Χανίων, και στην συνέχεια έγινε Έπαρση της Σημαίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ακόμα διέλευση σχηματισμού αεροσκαφών F16 και πτήση επίδειξης από αεροσκάφος F-16 BLK 52+ ενώ στα ανοικτά του λιμανιού είχε καταπλεύσει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, ο ΠτΔ έστειλε, απευθυνόμενος στον χειριστή του F-16 επισμηναγό Γιώργο Παπαδάκη, μήνυμα στήριξης της πολιτείας και του λαού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις: «Κύριε επισμηναγέ, από εδώ, την Κρήτη, την Γη της Ελευθερίας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο λαός μας και το έθνος μας καθώς και όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας αναγνωρίζουν ότι, με τους εμβληματικούς αδιάλειπτους αγώνες σας, αναδεικνύεσθε, κάθε στιγμή, άξιοι της πατρίδος. Η Υπέρμαχος Στρατηγός να σας συνοδεύει στις πτήσεις σας και να χαλυβδώνει το φρόνημά σας».

Συγκινητικό ήταν το μήνυμα που έστειλε από το αεροσκάφος ο επισμηναγός Γιώργος Παπαδάκης, που σήμερα πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση επίδειξης ως μέλος της ομάδας «Ζευς», λέγοντας: «Κρήτη πατρίς του Μίνωα και του Βενιζέλου μάνα. Σαν σήμερα ενώθηκες με την μητέρα Ελλάδα. Χρόνια πολλά».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ακολούθησε επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, με παρουσίαση νέων εκθεμάτων-δωρεών, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη του ΠτΔ στο δημαρχείο Χανίων και στο ιστορικό καφέ «Κήπος». Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, ενώ το παρών έδωσαν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης και εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών.

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σέβεται στο ακέραιο το σύνολο του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου , έστειλε σήμερα από τα Χανιά όπου τιμά με την παρουσία του, τις εκδηλώσεις για την 106η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι η εμβληματική επέτειος της ένωσης της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου 1913, και η οποία οφείλεται και στην ηγετική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου, συνιστά αστείρευτη πηγή διδαγμάτων για τον λαό μας και το έθνος μας.

Ο ΠτΔ προσέθεσε ακόμη: «Η Κρήτη, γη της ελευθερίας, η Κρήτη, η οποία ουδέποτε συμβιβάσθηκε με κατακτήσεις και κατακτητές, αποδεικνύει ότι για εμάς, τους Έλληνες, η ελευθερία είναι αρχή και αξία βιωματική. Μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και να κατακτήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει. Και αυτή την ελευθερία είμαστε αποφασισμένοι να την υπερασπισθούμε έναντι πάντων, πάνω στην βάση του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης. Αυτό το μήνυμα απευθύνεται, πρωτίστως, προς την γείτονα Τουρκία. Επιδιώκουμε την φιλία και την καλή γειτονία μαζί της, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι σέβεται, στο ακέραιο, το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Όσο η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αγνοεί την ουσία της προϋπόθεσης αυτής, θα αντιλαμβάνεται, ολοένα ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε και την βούληση και την δύναμη να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Απέναντι στις ψευδαισθήσεις του δικαίου του ισχυρού θα αντιτάσσουμε πάντοτε, με φρόνηση και αποτελεσματικότητα, την ισχύ του Δικαίου».

Η αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο 

Την ανάγκη το πνεύμα του Ελευθερίου Βενιζέλου να μας εμπνέει όλους, επεσήμανε το μεσημέρι από τα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σε σύντομη ομιλία του κατά την διάρκεια επίσημου γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του οι αρχές της πόλης στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Χανίων με την ευκαιρία της επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Το πνεύμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, πρέπει να εμπνέει όλους μας και τις γενιές που έρχονται. Και να μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Τι είναι εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε, τι είναι εκείνο που αρμόζει στην πατρίδα μας, αλλά και ποιος είναι ο προορισμός μας».

Παράλληλα αναφερόμενος στα διδάγματα του Ελευθερίου Βενιζέλου τόνισε ότι «αυτό που μας δίδαξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι, ότι εμείς οι Έλληνες πρέπει να μπορούμε, να έχουμε τη φρόνηση, να έχουμε μέσα μας τη σοφία, να τιμούμε τους ηγέτες που κατά καιρούς η ιστορία αφήνει να δημιουργηθούν μέσα σε αυτόν τον τόπο. Να τους τιμούμε γιατί είναι ένα σπάνιο αγαθό για τον τόπο για το έθνος μας, για το λαό μας. Αλλά είναι καλό να τους τιμούμε όταν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν. Και όχι μετά που θα περάσουν τα χρόνια να συλλογιζόμαστε τι πράξαμε απέναντι τους».

Από τα Χανιά, κατά την ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην αξία της αναγνώρισης της αριστείας χαρακτηρίζοντας τον φθόνο ως τη χειρότερη πληγή που ακολουθεί τον ελληνισμό στην πορεία του. Όπως είπε: «Δεν εννοούμε να αναγνωρίσουμε μέσω της αριστείας την αξία των άλλων. Και όμως αν μάθουμε να αναγνωρίζουμε την αριστεία του αλλού, τότε αυτό σημαίνει και τη δική μας αριστεία. Η μία πλευρά της αριστείας είναι να τιμάς αυτόν που αριστεύει, αλλά η άλλη πλευρά της αριστείας είναι να είσαι και εσύ άριστος, αναγνωρίζοντας την αριστεία του άλλου. Αυτό το πλεονέκτημα απέναντι στην ιστορία ως λαός και ως έθνος πρέπει να το κατακτήσουμε. Και αυτό, το οφείλουμε στον Ελευθέριο Βενιζέλο, διότι δεν τον αφήσαμε τότε να πράξει αυτό που είχε οραματιστεί».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμα την ανάγκη να έχουμε ως έθνος μεγάλες ιδέες. «Να θυμόμαστε την προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου. Να εμπνεόμαστε από το παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και με τον τρόπο αυτό να οραματιζόμαστε την Ελλάδα, πάντα μεγάλη, πάντα δυνατή. Όχι με την έννοια της μεγάλης ιδέας. Ούτος η άλλως η Ελλάδα είναι από μόνη της μεγάλη ιδέα. Εμείς, δεν είναι νοητό να έχουμε μεγάλες ιδέες. Εμείς πρέπει να έχουμε εθνικές ιδέες. Ιδέες που είναι απόλυτα πραγματοποιήσιμες και που ο Βενιζέλος το απέδειξε. Να μάθουμε να σεβόμαστε τους ηγέτες μας να τους τιμούμε και να τους ακολουθούμε», είπε.

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο που επιτελεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ αναφερόμενος στους αγώνες των Κρητικών για την ελευθερία χαρακτήρισε την Κρήτη, ως «γη της ελευθερίας, η οποία μας εμπνέει όλους τους Έλληνες».

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσέφεραν αναμνηστικά δώρα, ο δήμος, η αντιπεριφέρεια και το Ίδρυμα Βενιζέλος», ενώ ο επισμηναγός Γιώργος Παπαδάκης του προσέφερε ως δώρο το ρολόι της ομάδας «Ζευς» της 115 Πτέρυγας Μάχης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων