03/06/2021 03/06/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Να μην επικυρώσουν με την φωνή τους και την εν γένει πολιτική στάση τους μία επιζήμια εξέλιξη για την συνοχή της κοινωνίας καλούν τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου οι Πτυχιούχοι και οι Φοιτητές των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών αναφορικά με το προωθούμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την “Εκκλησιαστική Εκπαίδευση”,...
03 Ιουνίου, 2021 - 8:28
Τελευταία ενημέρωση: 03/06/2021 - 9:18

Πτυχιούχοι και Φοιτητές των ΑΕΑ καλούν τους Βουλευτές να μην επικυρώσουν μια επιζήμια εξέλιξη για τη συνοχή της κοινωνίας

Διαδώστε:
Πτυχιούχοι και Φοιτητές των ΑΕΑ καλούν τους Βουλευτές να μην επικυρώσουν μια επιζήμια εξέλιξη για τη συνοχή της κοινωνίας

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Να μην επικυρώσουν με την φωνή τους και την εν γένει πολιτική στάση τους μία επιζήμια εξέλιξη για την συνοχή της κοινωνίας καλούν τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου οι Πτυχιούχοι και οι Φοιτητές των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών αναφορικά με το προωθούμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την “Εκκλησιαστική Εκπαίδευση”, το οποίο στα τρία τελευταία άρθρα του καταργεί της Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Μακεδονίας και της Ηπείρου, δηλαδή αυτές της Θεσσαλονίκης και της Βελλάς Ιωαννίνων.

Σε επιστολή που απέστειλαν προς όλους τους Βουλευτές, ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση, με τίτλο “Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και πολιτικό χρέος”, Πτυχιούχοι και Φοιτητές τονίζουν πως η Πολιτεία έρχεται να “εξορθολογίσει” τις ΑΕΑ καταργώντας δύο από αυτές στη Βόρεια Ελλάδα πράγμα το οποίο θα οδηγήσει στον μαρασμό και τις δύο που θα απομείνουν, δηλαδή αυτές της Αθήνας και της Κρήτης. Παράλληλα, αναρωτιούνται “είναι δυνατόν ο εξορθολογισμός να γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας και εις βάρος της;”.

“Καλούμε τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ανεξάρτητα από την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκουν, να μην επικυρώσουν με την φωνή τους και την εν γένει πολιτική στάση τους μία επιζήμια εξέλιξη για την συνοχή της κοινωνίας σε μία άκρως δύσκολη περίοδο μετά την οικονομική κρίση και εν μέσω της πανδημίας σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα”, καταλήγει η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο Σύλλογος Φοιτητών της ΑΕΑ Αθήνας, ο Σύλλογος Φοιτητών της ΑΕΑ Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Φοιτητών της ΑΕΑ Βελλάς, ο Σύλλογος Φοιτητών της ΠΑΕΑ Ηρακλείου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών-Συντηρητών Πολιτιστικών Δημιουργιών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και ο Σύλλογος Φοιτητών Πτυχιούχων της Α.Ε.Α. Βελλάς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία χρειάζεται ένα φυτώριο στελεχών της, το οποίο όμως δεν θα βγάζει αποκλειστικά και μόνο κληρικούς αλλά και λαϊκά στελέχη που θα συμβάλλουν στο πολυδιάστατο έργο της (ποιμαντική-ιερατική διακονία, διαχείριση-συντήρηση εκκλησιαστικών κειμηλίων, ψαλτική).

Οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (ΑΕΑ) είναι τα μόνα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που μπορούν να εκπληρώσουν αυτούς τους στόχους, παρά τις όποιες ελλείψεις τους, οι οποίες επιτέλους μπορούν άμεσα να θεραπευθούν από την Πολιτεία, μέσω της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων και των Υπουργικών αποφάσεων, που εκκρεμούν εδώ και μία 15ετία με βάση τον Ν. 3432/2006 με ευθύνη της Πολιτείας.

Αντ’ αυτού η Πολιτεία, εκμεταλλευόμενη αυτή την αμέλειά της έρχεται να «εξορθολογίσει» τις ΑΕΑ καταργώντας δύο από αυτές στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα) και οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε σταδιακό μαρασμό τις άλλες δύο (Αθήνα και Κρήτη).

Είναι δυνατόν ο εξορθολογισμός να γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας και εις βάρος της;

Ο στόχος είναι πρωτίστως να διαμορφώσει εκκλησιαστικό ήθος και να εφοδιάσει με τα κατάλληλα μέσα και να μορφώσει τους νέους επιστήμονες, τα μελλοντικά κληρικά και λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας. Γι’ αυτόν τον λόγο οι βάσεις εισαγωγής δεν είναι προτεραιότητα. Δεν είναι δυνατόν να είναι οι ΑΕΑ εκτός πανεπιστημιακού νόμου και το μόνο θέμα στο οποίο να εφαρμόζονται τα πανεπιστημιακά ειωθότα να είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

«Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να παίρνει μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης των υπό κατάργηση Τμημάτων, ώστε αυτά να καταστούν βιώσιμα» (Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Τζαβάρας 1 Ιουνίου 2021Κ. Τζαβάρας κατά φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ (tvxs.gr). 

Καλούμε τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ανεξάρτητα από την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκουν, να μην επικυρώσουν με την φωνή τους και την εν γένει πολιτική στάση τους μία επιζήμια εξέλιξη για την συνοχή της κοινωνίας σε μία άκρως δύσκολη περίοδο μετά την οικονομική κρίση και εν μέσω της πανδημίας σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα.

Ο Σύλλογος Φοιτητών της Α.Ε.Α. Αθηνών

Ο Σύλλογος Φοιτητών της Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης

Ο Σύλλογος Φοιτητών της Α.Ε.Α. Βελλάς

Ο Σύλλογος Φοιτητών της Π.Α.Ε.Α. Ηρακλείου

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών-Συντηρητών Πολιτιστικών Δημιουργιών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

Ο Σύλλογος Φοιτητών Πτυχιούχων της Α.Ε.Α. Βελλάς

Επιστολή σχετικά με την κατάργηση πτυχιούχων Δ.Ε.Κ.

Επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τους Μητροπολίτες και τους Άρχοντες της Πατρίδας μας απέστειλε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συντηρητών – Διαχειριστών Πολιτιστικών Δημιουργών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σχετικά με την γνωστική επάρκεια των πτυχιούχων των Προγραμμάτων Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών στο αντικείμενο της Επιστήμης της Συντήρησης.

Η ενέργεια αυτή έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μια φορά στις εμμονές κάποιον παραγόντων που θέλουν να καταργήσουν τα δεύτερα προγράμματα σπουδών των ΑΕΑ, χωρίς μάλιστα καμία πρόβλεψη για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων