23/07/2023 23/07/2023 Ανεξέλεγκτη μαίνεται για έκτη ημέρα η φωτιά στη Ρόδο. Το πύρινο μέτωπο έχει απλωθεί σε σημεία σε Ασκληπιείο, Λάερμα και στον Απόλλωνα προς Στεφάνια. Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν τη μάχη με τη μεγάλη πυρκαγιά. Διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες προς το Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς το Γεννάδι για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα....
23 Ιουλίου, 2023 - 19:08
Τελευταία ενημέρωση: 23/07/2023 - 19:19

Πυρκαγιά σε Κάρυστο, Αίγιο, Πύλο – Ανεξέλεγκτη μαίνεται για έκτη ημέρα η φωτιά στη Ρόδο

Διαδώστε:
Πυρκαγιά σε Κάρυστο, Αίγιο, Πύλο – Ανεξέλεγκτη μαίνεται για έκτη ημέρα η φωτιά στη Ρόδο

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για έκτη ημέρα η φωτιά στη Ρόδο. Το πύρινο μέτωπο έχει απλωθεί σε σημεία σε Ασκληπιείο, Λάερμα και στον Απόλλωνα προς Στεφάνια. Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν τη μάχη με τη μεγάλη πυρκαγιά. Διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες προς το Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς το Γεννάδι για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Σε προληπτική εκκένωση τεσσάρων οικισμών προχώρησε η αστυνομία, η πυροσβεστική αλλά και ο δήμος Καρύστου, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή απειλεί να φτάσει μέχρι τα σπίτια.

Νωρίτερα ο οι κάτοικοι της νότιας Εύβοιας έλαβαν σχετικό μήνυμα από το 112 της Πολιτικής Προστασίας με το οποίο τους πληροφορεί ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό και να απομακρυνθούν προς την περιοχή της Καρύστου.

Ιδιαίτερα δύσκολες αποτυπώνει τις συνθήκες που κυριαρχούν στην Κάρυστο ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Κελαϊδίτης που βρίσκεται κοντά στο Πλατανιστό της Καρύστου.

“Μπορεί η φωτιά να απέχει 2 χιλιόμετρα από το χωριό ωστόσο έχει ισχυρό αέρα, χαμηλή βλάστηση, πολύ καπνό και αποπνικτική ατμόσφαιρα” περιγράφει την κατάσταση μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ωστόσο πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση από την άλλη πλευρά καθώς οι φλόγες βρίσκονται πολύ πιο κοντά σε οικισμούς.

“‘Εχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα οι επίγειες δυνάμεις. Ωστόσο όμως τα εναέρια μέσα, που υπήρχαν στην περιοχή, έχουν αποχωρήσει αυτή την ώρα” υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με τον κ Σπανό έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης των χωριών μετά το μήνυμα που έχει αποσταλεί από το 112.

Τέλος ο κ. Σπανός αναφερόμενος και στη φωτιά που είναι στην Υλίκη της Βοιωτίας υπογράμμισε πώς “είναι μία επικίνδυνη φωτιά που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Δίνουμε μία πραγματική μάχη με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μαζί με μηχανήματα και υδροφόρες για να μπορέσουμε να την οριοθετήσουμε» όπως είπε ενώ πρέπει να σημειωθεί πως σε αρκετές περιπτώσεις η Εθνική οδός Αθηνών Λαμίας έχει κλείσει προληπτικά για λίγα λεπτά ενώ η ανησυχία των οδηγών που περνούν από εκεί είναι μεγάλη καθώς είναι αναγκασμένοι να περνούν μέσα από πυκνούς μαύρους καπνούς και κοντά σε εστίες.

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στην περιοχή Μαμουσιά του Αιγίου στην θέση Δερβενάκι. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη. Η περιοχή βρίσκεται σήμερα στο “κόκκινο” από πλευράς επικινδυνότητας. Λόγω της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στην Αχαΐα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου, στο 162,5 χλμ, στο ύψος της γέφυρας Τσαγρή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Επίσης, ο οδικός δρόμος προς τα Καλάβρυτα είναι κλειστός. Αναμένεται καθυστέρηση στην άφιξη του λεωφορείου της Hellenic στα Καλάβρυτα.

Στο πεδίο βολής της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στις Γλαφυρές, ξέσπασε φωτια καίγοντας ελιές και πουρνάρια. Η φωτιά ξεκίνησε πριν μια ώρα περιπου Στο σημείο σπεύδουν οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, πεζοπόρο τμήμα, όχημα του Δήμου Βόλου, ένα ελικόπτερο Β-214 και 3 τράκτορες.

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στο Μετόχι Επιδαύρου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί κάποιον οικισμό μέχρι στιγμής. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, επτά οχήματα ενώ από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά στην Υλική Βοιωτίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Για την κατάσβεση της επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 16 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, καθώς και 7 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Πυρκαγιά είχε ξεσπάσει και ε δασική έκταση στην Αγία Τριάδα Μεσσηνίας στην Πύλο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στις 14.00 σε αγροτοδασική έκταση και λίγο αργότερα οριοθετήθηκε.

Φωτιά ξέσπασε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Καριώτικα. Η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε οικοπεδικό χώρο γρήγορα οριοθετήθηκε.

Διαβάστε ακόμη: Ρόδος: Η εκκλησία στα Λάερμα παραδίδεται στις φλόγες (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων