04/06/2022 04/06/2022 Σε γενική επιφυλακή έχει κηρυχθεί όλη η δύναμη της Αττικής, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα και έφτασε στην Άνω Βούλα. Η πυρκαγιά έχει προξενήσει ζημιές σε αρκετά σπίτια και οχήματα, ενώ γίνεται αγώνας για την αντιμετώπιση συνεχών αναζωπυρώσεων, κυρίως από τις επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές. Λίγο πριν από τις...
04 Ιουνίου, 2022 - 21:16
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2022 - 22:07

Πυρκαγιά στη Βούλα: Εκκενώνονται οικισμοί, γηροκομείο και τα Παιδικά Χωριά SOS

Διαδώστε:
Πυρκαγιά στη Βούλα: Εκκενώνονται οικισμοί, γηροκομείο και τα Παιδικά Χωριά SOS

Σε γενική επιφυλακή έχει κηρυχθεί όλη η δύναμη της Αττικής, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα και έφτασε στην Άνω Βούλα. Η πυρκαγιά έχει προξενήσει ζημιές σε αρκετά σπίτια και οχήματα, ενώ γίνεται αγώνας για την αντιμετώπιση συνεχών αναζωπυρώσεων, κυρίως από τις επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές. Λίγο πριν από τις 22:00 αναζωπύρωση σημειώθηκε σε λόφο στα βόρεια της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Εκκενώνονται τα Παιδικά Χωριά SOS και ένα γηροκομείο που βρίσκεται στη Βούλα, όσο οι πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες για να περιορίσουν την επέκταση της φωτιάς, που έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ η αποπνικτική ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά τριών ανθρώπων σε νοσοκομείο.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και προσπαθούμε να την ελέγξουμε», είπε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Ζημιές σε 20 σπίτια προκάλεσε η φωτιά στη Βούλα -Τρία άτομα στο νοσοκομείο

Ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μιλώντας στο OPEN, είπε ότι δεν έχουν καεί ολοσχερώς σπίτια, αλλά ότι καταγράφηκαν ζημιές σε 20 σπίτια και ότι σε 4 έχουν σημειωθεί σοβαρές φθορές. Ζημιές έχουν προκληθεί και σε αυτοκίνητα και μηχανάκια που βρίσκονταν στην περιοχή.

Τρία άτομα, ένας πυροσβέστης και δύο ηλικιωμένοι, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, όσο η ατμόσφαιρα στην περιοχή ήταν αποπνικτική και γεμάτη καπνούς. Δεν προέκυψε ανησυχία για την υγεία τους και η μεταφορά τους έγινε κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Έγινε εισήγηση από τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, υποστράτηγο Παναγιώτη Νιάφα, να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από την οδό Αριστείδου στην Βούλα, όπου κατευθύνεται το μέτωπο της πυρκαγιάς. Άνοιξε σχολείο στη Βούλα για τη φιλοξενία των κατοίκων του Πανοράματος

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στην περιοχή πνέουν άνεμοι που φτάνουν και τα 8 μποφόρ και η πυρκαγιά επεκτείνεται προς το Πανόραμα της Βούλας, όπου γίνεται αγώνας να ανακοπεί η πορεία της πριν φτάσει στο δάσος που βρίσκεται εκεί, ενώ αναμένονται και νέες ενισχύσεις σε επίγεια και εναέρια μέσα. Δεύτερη φωτιά στον Υμηττό – Ζημιές σε σπίτια στην Βούλα – Έρχονται ενισχύσεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει στα σπίτια, ωστόσο έγινε η εισήγηση για απομάκρυνση κατοίκων για να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι, καθώς η φωτιά κινείται απειλητικά. Διακοπές κυκλοφορίας στο Πανόραμα Βούλας λόγω της πυρκαγιάς

Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής, ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας ανέφερε νωρίτερα ότι ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Για την διερεύνηση των αιτίων έχει σταλεί στο σημείο κλιμάκιο της Διεύθυνσης; Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, οπού άρχισε ήδη την συλλογή στοιχείων.

Παράλληλα από την αστυνομία έγιναν και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Πανόραμα Βούλας και συγκεκριμένα πραγματοποιούνται εκτροπές στην συμβολή των οδών Τροίας και Πριάμου Έκτορος και Πατρόκλου και Θεσσαλίας και Αρματολών.

Με περισσότερους από 150 αστυνομικούς και 48 οχήματα συνδράμει η ΕΛΑΣ στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Πανόραμα Βούλας

Σύμφωνα με την Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – κατά περίπτωση – απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, προληπτική εκκένωση περιοχών, απεγκλωβισμό ατόμων και ζώων. Παράλληλα, ενεργούν για τη διασφάλιση της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, έχουν διατεθεί πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), που μέχρι στιγμής, ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου ‘Αμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.

Επιπρόσθετα, ειδικό όχημα της αστυνομίας βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα, παρέχοντας στους πολίτες νερό και τρόφιμα.

Η ΕΛΑΣ συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ενεργοποίηση 112 για απομάκρυνση κατοίκων από την Άνω ΒούλαΈκκληση μέσω του 112 απευθύνει η Πολιτική Προστασία στους κατοίκους της Άνω Βούλας και των γύρω περιοχών να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες από την πυρκαγιά έχουν φθάσει ήδη σε κατοικημένη περιοχή και στις αυλές των σπιτιών.

Το μήνυμα του 112 αναφέρει:

« Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας . Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα εκκενώστε τώρα προς πλατεία Άλσους Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το μήνυμα παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας για οδηγίες αυτοπροστασίας .

Ήδη αστυνομικοί κινούνται πόρτα πόρτα στην περιοχή καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Νέα ενίσχυση των δυνάμεων στην πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα και Βούλα

Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Υμηττό, που ξεκίνησε από την ‘Ανω Γλυφάδα και κατευθύνεται προς τη Βούλα.

Πριν από λίγα λεπτά ενισχύθηκαν και πάλι οι δυνάμεις πυρόσβεσης και πλέον επιχειρούν συνολικά 72 πυροσβέστες με τρεις ομάδας πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό, ενώ κινητοποιήθηκε και ένα ακόμα ελικόπτερο του στρατού.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Εκκένωση της περιοχής Πανόραμα ζήτησε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Προς τη Βούλα έχει κινηθεί η φωτιά, που ξέσπασε νωρίτερα σε περιοχή της ‘Ανω Γλυφάδας. Κι εκεί πλέον αρχίζει να απειλείται κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζήτησε να γίνει εκκένωση της περιοχής Πανόραμα, από την οδό Υμηττού και προς τον ορεινό όγκο και οι κάτοικοι να συνεργαστούν με τις Αρχές.

Στο σημείο έχει σπεύσει από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) και δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δεν βοηθάει ο αέρας. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, με δυσκολία αναπνέουμε. Δυστυχώς η φωτιά κινείται προς το Πανόραμα και τώρα ο δήμαρχος της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ζήτησε εκκένωση».

Ο κ. Κωνσταντάτος είπε ακόμη: «Η φωτιά ξεκίνησε από περιοχή της ‘Ανω Γλυφάδας, όπου δυστυχώς δεν έχει γίνει καθαρισμός. Δίνουμε μάχη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, για να την περιορίσουμε και να μην φτάσει σε σπίτια. Είναι η τρίτη φωτιά μέσα σε 20 ημέρες. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημάρχους από όλες τις περιοχές, που έχουν στείλει ενισχύσεις κι αυτό δείχνει την αλληλεγγύη που υπάρχει. Είναι δύσκολη η κατάσταση αυτή τη στιγμή».

Στην πυρκαγιά στην Βούλα ο Χρ. Στυλιανίδης – Βελτιωμένη η εικόνα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Π.Σ. – Σε επιφυλακή Αττική, Πελοπόννησος, Στερεά και Δυτική Ελλάδα

Στην πυρκαγιά στην ‘Ανω Γλυφάδα και την ‘Ανω Βούλα έχουν μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μαζί με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Π.Σ.Γιάννης Αρτοποιός η πυρκαγιά στην ‘Ανω Βούλα παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, με διάσπαρτες εστίες, ωστόσο όταν ξεκίνησε ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς έπνεαν βόρειοι άνεμοι με ριπές 8 μποφόρ, που την έσπρωξαν μέσα στον αστικό ιστό.

Για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, οι οποίο ειδοποιήθηκαν και με μήνυμα του 112 που εστάλη στις 16.20΄.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τόνισε ο κ. Αρτοποιός, κινητοποιήθηκαν άμεσα και ενισχύονταν συνεχώς.

Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, που ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα. Από αέρος επιχειρούν 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι για εναέριο συντονισμό, θα οποία θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της μέρας. Επίσης ο στρατός διέθεσε ένα ελικόπτερο και η Ελληνική Αστυνομία 250 αστυνομικούς με 25 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πολλοί εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν στην επικράτεια 61 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του Π.Σ. απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, νε ενημερώνουν αμέσως σε περίπτωση πυρκαγιάς, να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των αρχών και να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, ertnews

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων