18/12/2023 18/12/2023 Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 εόρτασαν και τιμήθηκαν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Πρόκειται για μια ημέρα υψηλής συμβολικής σημασίας, στο εννοιολογικό πλαίσιο της οποίας συμπυκνώνονται αρχές, αξίες και ιδανικά που αντιπροσωπεύουν και αναδεικνύουν όλα όσα το Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετεί αλλά και ταυτόχρονα μας διδάσκουν, οι Προστάτες του, Άγιοι «Τρείς...
18 Δεκεμβρίου, 2023 - 17:21
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2023 - 18:18

Πυροσβεστικό Σώμα: Η εορτή των Προστατών Αγίων σε Ελλάδα και Κύπρο

Διαδώστε:
Πυροσβεστικό Σώμα: Η εορτή των Προστατών Αγίων σε Ελλάδα και Κύπρο

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 εόρτασαν και τιμήθηκαν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Πρόκειται για μια ημέρα υψηλής συμβολικής σημασίας, στο εννοιολογικό πλαίσιο της οποίας συμπυκνώνονται αρχές, αξίες και ιδανικά που αντιπροσωπεύουν και αναδεικνύουν όλα όσα το Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετεί αλλά και ταυτόχρονα μας διδάσκουν, οι Προστάτες του, Άγιοι «Τρείς Παίδες εν Καμίνω».

 

Στην Ελλάδα

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, που παρέστη ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, τελέστηκε Δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνόμος Β΄ Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κουρτέσης.

Tιμές αποδόθηκαν από διμοιρία Δοκίμων Ανθυποπυραγών και τη Μουσική Μπάντα του Σώματος.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, με το πέρας της δοξολογίας ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή,

Mεταξύ άλλων επισήμανε: «… oι Άγιοι Τρεις εν Καμίνω Παίδες αποτελούν το θρησκευτικό σύμβολο του Πυροσβεστικού Σώματος. Κάθε χρόνο, τη 17η Δεκεμβρίου, εορτάζουμε με ευλάβεια και κατάνυξη τους Προστάτες μας, Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ, οι οποίοι, παρότι αξιωματούχοι στη Δημόσια Διοίκηση της Βαβυλώνας, αρνήθηκαν να προσκυνήσουν, σύμφωνα με τα ήθη των ειδωλολατρών, τη Χρυσή Εικόνα του βασιλέως Ναβουχοδονόσορ, με αποτέλεσμα να διαταχθεί ο θάνατός τους δια πυράς. Ωστόσο, η ακλόνητη πίστη τους στο Θεό, τους φύλαξε από την πύρινη λαίλαπα. Το σθένος, η τόλμη, και η αποφασιστικότητα των Αγίων Προστατών μας αποτελούν πρότυπα αρετής, τα οποία ενστερνιζόμαστε όλοι όσοι ανήκουμε στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Παρά τις κοινωνικές και επαγγελματικές αντιξοότητες, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά, προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο στα καθήκοντά μας. Το έργο μας απαιτεί διαρκή αγώνα, σκληρή και συστηματική δουλειά, ομαδικό πνεύμα και συντονισμένη προσπάθεια από όλους μας, για να καταστήσουμε το Πυροσβεστικό Σώμα, πιο αξιόμαχο, περισσότερο αξιόπιστο και αποτελεσματικό για τον πολίτη».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Αρχηγός απευθυνόμενος στις γυναίκες και στους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος τόνισε: «… αναγνωρίζοντας την καθημερινή προσπάθεια όλων σας προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν έχω παρά να εκφράσω την ευαρέσκεια και τα συγχαρητήριά μου, καθώς με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος προσφέρετε καθημερινά τις υπηρεσίες σας στο κοινωνικό σύνολο, κάνετε υπερήφανο τον Ελληνικό λαό, που σας εκτιμά, σας εμπιστεύεται, και σας συμπαραστέκεται. Απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους εσάς και τις οικογένειές σας, αλλά και στους απόστρατους συναδέλφους μας, που έγραψαν τη δική τους ένδοξη σελίδα στην ιστορία του Σώματος και τους οποίους έχουμε χρέος να τιμούμε εμείς, οι νεότεροι. Χρόνια πολλά στο Πυροσβεστικό Σώμα».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μικρή δεξίωση στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν επίσης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Φώτιος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Γραμματέας του τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Χάλαρης ως εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής Α΄ Αθηνών της Κ.Ο. Σπαρτιάτες Αθανάσιος Χαλκιάς ως εκπρόσωπος του Πρόεδρου της Κ.Ο. Σπαρτιάτες, η προϊσταμένη της Κ.Ο. Σπαρτιάτες Μαρκέλλα Κουφουδάκη, ο Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Υποστράτηγος Ιωάννης Ανδριώτης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ, ο Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Υποπτέραρχος (Ι) Δημήτριος Φαναράς ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Γεώργιος Αλεξανδράκης.

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος παρευρέθηκαν, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Διοικητής του Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ. Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής με έδρα την Αθήνα, Υποστράτηγος Π.Σ. Παναγιώτης Νιάφας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Δημήτριος Καλιανιώτης, ο Κλαδάρχης Διοικητικής Υποστήριξης ΑΠΣ Υποστράτηγος Δημοσθένης Ραγκαβάς, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής, Υποστράτηγος Δημήτριος Πατράκης, ο Κλαδάρχης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων ΑΠΣ Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Διευθύνσεων του Α.Π.Σ., των Ανεξάρτητων Υπηρεσιών και της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Σώματος, Αντιστράτηγοι εν αποστρατεία, εκπρόσωποι της ένωσης απόστρατων Αξιωματικών Π.Σ., εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων, εκπρόσωποι των εθελοντών του ΠΣ, καθώς και εκπρόσωποι των ΠΠΥ και των συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Ανάλογες εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις έδρες των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων σε όλη τη χώρα.

Η σημερινή ημέρα, θεσπίστηκε από την πολιτεία με το Π.Δ. 1186/1981, για τον εορτασμό της μνήμης των Αγίων «Τριών Παίδων εν Καμίνω», ως Προστατών και καθιερώνεται ως η επίσημη ημέρα δοξολογίας και εορτασμού, τιμώντας το έργο και την κοινωνική προσφορά του Πυροσβεστικού Σώματος.

Με εντολή του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, όλες οι Υπηρεσίες της Επικράτειας ήταν ανοιχτές για το κοινό.

 

Στην Κύπρο

Με θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου τίμησε τους Αγίους Τρεις Παίδες εν Καμίνω.

Η εικόνα των Αγίων κομίστηκε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, μπροστά από παράταξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, παιανίζοντας εμβατήριο η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αστυνομίας Κύπρου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αρχιπύραρχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Νίκο Λογγίνο και την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κα Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων