28/03/2023 28/03/2023 Με σειρά εκδηλώσεων στις ιστορικές κοινότητες του ελληνισμού στη Ρουμανία και με αποκορύφωμα τη συναυλία της Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο εμβληματικό Athenaeum του Βουκουρεστίου, εορτάστηκε με λαμπρότητα η εθνική Επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Στο κατάμεστο ιστορικό κτίριο του Athenaeum του Βουκουρεστίου, την Κυριακή 26 Μαρτίου, η Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης...
28 Μαρτίου, 2023 - 17:45
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2023 - 22:53

Ρουμανία: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ρουμανία: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Με σειρά εκδηλώσεων στις ιστορικές κοινότητες του ελληνισμού στη Ρουμανία και με αποκορύφωμα τη συναυλία της Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο εμβληματικό Athenaeum του Βουκουρεστίου, εορτάστηκε με λαμπρότητα η εθνική Επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Στο κατάμεστο ιστορικό κτίριο του Athenaeum του Βουκουρεστίου, την Κυριακή 26 Μαρτίου, η Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «ΜΟΥΣΑ» άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο ρουμανικό κοινό, με έργα κλασικής ελληνικής μουσικής του Μ. Καλομοίρη, του Μ. Θεοδωράκη, του Γ. Κουμεντάκη και του Ν. Αριστινίδη αλλά και έργα των Ρουμάνων συνθετών L. Muraru-Borga και C. Dimitrescu, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Παναγιώτη Διαμάντη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στη Ρουμανία.


Στην εκδήλωση, η οποία άνοιξε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, απηύθυνε χαιρετισμό η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία Σοφία Γραμματά. Τονίζοντας τη σχέση της εθνικής επετείου με τη Ρουμανία και τις τότε παραδουνάβιες ηγεμονίες, η Σοφία Γραμματά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κηρύχθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1821 στο Ιάσιο, ενώ ξέσπασε στην Πελοπόννησο, τον Μάρτιο του 1821 και εξαπλώθηκε σε όλη την επικράτεια του σημερινού νεοελληνικού κράτους. «Μέχρι το 1880 – όταν εγκαθιδρύθηκαν επίσημα οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Ρουμανίας – είχαν ιδρυθεί προξενικές αποστολές σε είκοσι οκτώ διαφορετικές πόλεις της σημερινής Ρουμανίας, μια σαφής ένδειξη της οικονομικής και πολιτικής ισχύος των Ελλήνων εμπόρων τότε. Ο Απόστολος Αρσάκης έγινε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών στη Ρουμανία και η οικογένεια Ζάππα υπήρξε μεγάλος δωρητής στη Ρουμανική Ακαδημία και στην ανέγερση του Athenaeum» υπογράμμισε η Ελληνίδα πρέσβης.

 

Εν συνεχεία ανέδειξε τη σημασία των σημερινών διμερών σχέσεων. «Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας παρουσιάζουν έναν συνεχώς αυξανόμενο δυναμισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των τουριστικών προορισμών των Ρουμάνων πολιτών. Οι Έλληνες κατατάσσονται ψηλά ως επενδυτές στη Ρουμανία. 8.409 εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος, που απασχολούν περίπου 15.000 άτομα, είναι επίσημα εγγεγραμμένες στη Ρουμανία. Το διμερές εμπόριο παρουσίασε το 2022 αύξηση 27% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Υπάρχει επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ρουμάνων να επενδύσουν στην Ελλάδα» σημείωσε.

Χαιρετισμό εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας απηύθυνε η υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Γκίντμαν, κατά τη διάρκεια του οποίου υπογράμμισε το άριστο επίπεδο και την προοπτική των ελληνο-ρουμανικών σχέσεων, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

 

Παρευρέθηκαν επίσης, από ρουμανικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του Ρουμάνου Προέδρου, προεδρικός σύμβουλος κ. Νίστορ, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στρατηγός Πετρέσκου, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Διαχείριση Κρίσεων κ. Αραφάτ, ο βουλευτής και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας κ. Ζησόπουλος, πολυάριθμοι πρέσβεις και άλλοι εκπρόσωποι του διαπιστευμένου στη Ρουμανία διπλωματικού σώματος, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, καθώς και πλήθος κόσμου. Από ελληνικής πλευράς παρευρέθηκαν εκ μέρους του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ο αντιπρόεδρος κ. Ουγγρίνης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Χρίστος Γαλιλαίας, ο πρόεδρος του Ελληνο-Ρουμανικού Επιμελητηρίου Χρίστος Σεφέρης, επικεφαλής πολυμελούς επιχειρηματικής αντιπροσωπείας, καθώς και μέλη της ελληνικής κοινότητας.

Το πρωί Κυριακής, στο Παρεκκλήσι του Ευαγγελισμού της ελληνικής πρεσβείας, τελέστηκε Δοξολογία και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ρήγα Φεραίου από την ελληνική πρεσβεία, τον ακόλουθο Άμυνας, την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ» και το Σύλλογο «Ρήγας Φεραίος».

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν στις ιστορικές κοινότητες του ελληνισμού της Ρουμανίας, όπως το Δραγατσάνι, το Πλοέστι, η Βράιλα, η Κωνστάντζα και η Τούλτσεα, εορταστικές εκδηλώσεις από την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας και την ελληνική πρεσβεία. Χαρακτηριστικά, στο Ιάσιο κατατέθηκαν στεφάνια στη Μονή Τριών Ιεραρχών (μνημείο που υπενθυμίζει ότι στις στις 27/2/1821 ευλογήθηκε εκεί η σημαία της Φιλικής Εταιρείας) από την πρέσβη κ. Γραμματά, τον δήμαρχο της πόλης Mihail Chirica, την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, την ελληνική κοινότητα Ιασίου και τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης.

Στο Μπρασόβ χρωματίστηκε με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας η εμβληματική φωτεινή επιγραφή με το όνομα του Μπρασόβ στο λόφο της πόλης, και στο Ιάσιο, το δημαρχείο ανήρτησε την ελληνική σημαία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων