15/02/2019 15/02/2019 Σαν σήμερα, το 360, εγκαινιάζεται ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας, τού οποίου η ανέγερση άρχισε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου και περατώθηκε υπό τού υιού του, Κώνσταντος. Είχε σχήμα βασιλικής και αφιερώθηκε στην Θεία τού Θεού σοφία. Εις τούτον ανεγνώσθησαν τα πρακτικά της Β’ Οικουμενικής Συνόδου και από τού άμβωνός του, θριάμβευσε ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, ο...
15 Φεβρουαρίου, 2019 - 22:02

Σαν σήμερα εγκαινιάζεται ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας

Διαδώστε:
Σαν σήμερα εγκαινιάζεται ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας

Σαν σήμερα, το 360, εγκαινιάζεται ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας, τού οποίου η ανέγερση άρχισε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου και περατώθηκε υπό τού υιού του, Κώνσταντος. Είχε σχήμα βασιλικής και αφιερώθηκε στην Θεία τού Θεού σοφία.

Εις τούτον ανεγνώσθησαν τα πρακτικά της Β’ Οικουμενικής Συνόδου και από τού άμβωνός του, θριάμβευσε ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, ο δε Ιωάννης ο Χρυσόστομος, κατεκεραύνωσε την σύζυγο τού Αρκαδίου Ευδοξία. Μετά την εξορία τού Χρυσοστόμου, ο λαός της Κωνσταντινουπόλεως, ως αναφέρει ο Παπαρρηγόπουλος: «ενόμισεν ότι το περιττόν να ίσταται όρθιον το θέατρον εκείνο τών απαραμίλλων τού χρυσορρήμονος πατρός της Εκκλησίας άθλων, κατεπυρπόλησεν αυτόν» [20/6/404].

Τον ναό ανοικοδόμησε μετά ένδεκα έτη ο Αυτοκράτωρ Θεοδόσιος Β’, μετά δε την εκ νέου πυρπόλησή του, κατά την στάση τού Νίκα (532), κτίσθηκε ο νέος ναός της Αγίας Σοφίας υπό τού Ιουστινιανού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων