02/01/2022 02/01/2022 Κυρίαρχο είναι πλέον το στέλεχος Όμικρον στη χώρα μας, καθώς αφορά περισσότερα από 6 στα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τις επόμενες μέρες οι νέες μολύνσεις θα εκτιναχθούν, και ενώ την 1η Ιανουαρίου καταγράφηκαν 30.010 κρούσματα, 620 διασωληνωμένοι και 59 θάνατοι. Δύσκολες χαρακτήρισε τις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός, ο οποίος την Πρωτοχρονιά επισκέφθηκε...
02 Ιανουαρίου, 2022 - 9:50
Τελευταία ενημέρωση: 02/01/2022 - 9:52

Σε επιφυλακή για την Όμικρον – Τί θα γίνει με τα σχολεία

Διαδώστε:
Σε επιφυλακή για την Όμικρον – Τί θα γίνει με τα σχολεία

Κυρίαρχο είναι πλέον το στέλεχος Όμικρον στη χώρα μας, καθώς αφορά περισσότερα από 6 στα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τις επόμενες μέρες οι νέες μολύνσεις θα εκτιναχθούν, και ενώ την 1η Ιανουαρίου καταγράφηκαν 30.010 κρούσματα, 620 διασωληνωμένοι και 59 θάνατοι.

Δύσκολες χαρακτήρισε τις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός, ο οποίος την Πρωτοχρονιά επισκέφθηκε το νοσοκομείο Σωτηρία. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πάντως, ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα παραλάβει τα καινούρια φάρμακα για τον κορονοϊό, τα οποία θα χορηγούνται άμεσα από τη στιγμή που κάποιος διαγνωστεί θετικός.

Εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να συζητήσει το ζήτημα σχετικά με τα σχολεία και να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι πληθαίνουν οι φωνές επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι τα σχολεία θα πρέπει να ξεκινήσουν με τηλεκπαίδευση για μία-δύο εβδομάδες, καθώς είναι πολλά τα παιδιά που νοσούν.

Ο Υπουργός Υγείας για εμβολιασμούς και άνοιγμα σχολείων

Τα δύο σχέδια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως για το ένα σκέλος υπάρχει σχεδόν ειλημμένη απόφαση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση. Εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας. «Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο», εξήγησε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Θάνος Πλεύρης, άφησε «παράθυρο» και για επέκταση υποχρεωτικότητας στις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σενάριο δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση. «Το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε, έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, δε λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες (με εξαίρεση τους υγειονομικούς) αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια». «Δεν έχουμε πάρει απόφαση ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση», ξεκαθάρισε.

Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε».

Από μόνα τους τα κρούσματα δεν σημαίνουν αναγκαστικά κάτι, ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας πως αυτό που απασχολεί είναι ο συνδυασμός των κρουσμάτων με την πίεση στο σύστημα υγείας. «Θεωρούμε ότι η πίεση θα είναι μόνο στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ έχουμε πληρότητα άνω του 90% συνολικά, έχουμε 1.300 ΜΕΘ που μοιράζονται σε COVID και non COVID περιστατικά. Είναι πιεσμένο το σύστημα», σημείωσε.

Νέο αρνητικό ρεκόρ στην Αγγλία

Την ίδια ώρα χθες η Αγγλία ανακοίνωσε ένα ακόμη ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, 162.572 νέες μολύνσεις, ένας αριθμός υψηλότερος από τις 160.276 μία ημέρα πριν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις βρετανικές αρχές.

Επιπλέον, καταγράφηκαν 154 νέοι θάνατοι από τη νόσο στην Αγγλία, μέσα σε 28 ημέρες έπειτα από ένα θετικό τεστ, ένας αριθμός μικρότερος των 178 χθες.

Ο απολογισμός που δίνουν οι βρετανικές αρχές συνήθως περιλαμβάνει τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, όμως σήμερα αυτό δεν έγινε, λόγω διαφορών στην καταγραφή το Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς.

Ο ημερήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων στη Βρετανία έσπασε ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ τον Δεκέμβριο, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία. Εντούτοις, οι νοσηλείες και οι θάνατοι έχουν παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα.

Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων