25/03/2023 25/03/2023 Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας τιμήθηκε σήμερα σε όλη τη χώρα η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου. Με τις πλατείες και τους δρόμους όπου πραγματοποιήθηκαν παρελάσεις να θυμίζουν προπανδημικές εποχές, με σύμμαχο τον καιρό, αλλά και την σκιά της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη να συνοδεύει τη σημερινή ημέρα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τίμησαν τους προγόνους...
25 Μαρτίου, 2023 - 12:38
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2023 - 13:46

Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας ο Ελληνισμός τίμησε την διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας ο Ελληνισμός τίμησε την διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας τιμήθηκε σήμερα σε όλη τη χώρα η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου. Με τις πλατείες και τους δρόμους όπου πραγματοποιήθηκαν παρελάσεις να θυμίζουν προπανδημικές εποχές, με σύμμαχο τον καιρό, αλλά και την σκιά της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη να συνοδεύει τη σημερινή ημέρα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τίμησαν τους προγόνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τα ιδανικά της φυλής μας.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Επίκεντρο των εορτασμών, εκτός από τους ιστορικούς τόπους μνήμης όπου γράφτηκαν οι χρυσές σελίδες του Γένους, αποτελεί η Αθήνα όπου παραδοσιακά πραγματοποιείται την 25η Μαρτίου η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Έτσι και φέτος, παρουσία πλήθους κόσμου και της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας επιβεβαιώθηκε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό το οποίο άλλωστε αποτελεί το δυναμικότερο στοιχείο του στρατεύματος.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στη φετινή παρέλαση η παρουσία των διασωστικών ομάδων της ΕΜΑΚ αλλά και ο Ερυθρός Σταυρός καθώς ήταν αυτοί που βρέθηκαν στα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός σε Τουρκία και Συρία διασώζοντας ανθρώπινες ζωές.  Στις άκρως εντυπωσιακές εικόνες που σχηματίστηκαν πάνω από τον Αττικό ουρανό οι επιδείξεις των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών

Ο Ελληνισμός όμως σήμερα γιορτάζει εκτός από την ημέρα που το Γένος ξεσηκώθηκε 202 χρόνια πριν και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που αποτελεί το κεφάλαιο της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους όπως χαρακτηριστικά ακούμε στο απολυτίκιο της ημέρας. Σε όλους τους ναούς της χώρας εορτάστηκε πανηγυρικά η Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού με πολλούς εκ των Καθεδρικών και Μητροπολιτικών Ναών να πανηγυρίζουν. Μεταξύ αυτών και ο Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών όπου το πρωί χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τελέστηκε η Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αθήνα.

Στη Δοξολογία συγχοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος. Παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Γουινέας κ. Γεώργιος, Εκπρόσωπος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ στην Ελλάδα, καθώς και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης κ. Ραφαήλ Γρίβας.

Παρέστησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης κ.α. επίσημοι. Από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ), ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, καθώς και οι Αρχηγοί και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

“Χρόνια πολλά και ευλογημένα”, ευχήθηκε μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. 

Νωρίτερα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης έγινε η επίσημη έπαρση της σημαίας. Tο πρωί έγινε ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού και εκτέλεση Εωθινού από τμήματα μουσικής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Μετά το πέρας της Δοξολογίας η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Ακολούθησε η στρατιωτιτική παρέλαση.

Οι δηλώσεις μετά την  παρέλαση

«Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί ορόσημο για τον ελληνισμό, ιστορική αφετηρία ενός δύσκολου και μακροχρόνιου αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία μετά από 400 χρόνια τουρκικού ζυγού, μέρα εθνικής αναγέννησης και ανάτασης, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά το πέρας της μεγαλειώδους παρέλασης. Πρόσθεσε ότι «με τη σημερινή λαμπρή παρέλαση τιμάμε τη μνήμη των ηρωικών προγόνων μας και αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία. Χρέος μας, με σύμπνοια και ομοψυχία, να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους. Χρόνια πολλά».

“Ο φετινός εορτασμός της εθνικής ανεξαρτησίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου διεξάγεται στη σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας. Αυτό αυτό καθιστά ακόμη πιο απαραίτητο τον ουσιαστικό ιστορικό αναστοχασμό” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωση του μετά το πέρας της παρέλασης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εθνική ανεξαρτησία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και πρόοδο.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ανάγκη αναστοχασμού είπε, ότι συνίσταται στο “πως θα μπορέσουμε εμπνευστούμε από τους θριάμβους του έθνους μας, πως θα μπορέσουμε να διδαχθούμε από τις τραγωδίες σε αυτή τη μακρά πορεία διαρκούς προόδου του ελληνικού κράτους του ελληνικού έθνους, του ελληνικού λαού”. Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η σημερινή μέρα είναι ταυτόχρονα ημέρα γιορτής για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, “για τις γυναίκες και τους άνδρες που παρέλασαν κρατώντας ψηλά τη σημαία, εκπέμποντας ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας”.

Επίσης αναφέρθηκε στην -“απαραίτητη για την εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια” όπως είπε- ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων επισημαίνοντας ότι “δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι οι σημαντικοί πόροι οι οποίοι κατανέμονται στην εθνική άμυνα για τα αεροπλάνα τα τανκς και τα καράβια, προέρχονται από το υστέρημα του ελληνικού λαού” και προσέθεσε: “Είναι όμως απολύτως απαραίτητοι για να διαφυλάξουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, η οποία είναι προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο για την κοινωνική συνοχή. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας”.

Φωτογραφίες: Eurokinissi, Intime

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων