20/10/2020 20/10/2020 Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο κύριος Τατάρ ακόμη δεν εξελέγη προκάλεσε το κοινό αίσθημα των Ελληνοκυπρίων, λέγοντας πως ο συνεταιρισμός μαζί τους δεν είναι κάτι που θα αποδεχθούν οι Τουρκοκύπριοι… Οι εμπρηστικές δηλώσεις του εκλεκτού του...
20 Οκτωβρίου, 2020 - 17:30
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2020 - 17:22

Σε λίγες μέρες η συνάντηση Αναστασιάδη με τον εμπρηστικό Τατάρ

Διαδώστε:
Σε λίγες μέρες η συνάντηση Αναστασιάδη με τον εμπρηστικό Τατάρ

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο κύριος Τατάρ ακόμη δεν εξελέγη προκάλεσε το κοινό αίσθημα των Ελληνοκυπρίων, λέγοντας πως ο συνεταιρισμός μαζί τους δεν είναι κάτι που θα αποδεχθούν οι Τουρκοκύπριοι…

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του εκλεκτού του Ερντογάν

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό CnnTürk (18.10.20) ο νέος κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ο συνεταιρισμός με τους Ελληνοκύπριους δεν είναι κάτι που θα αποδεχθούν οι Τουρκοκύπριοι, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν πια το δικό τους «κράτος».

Υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη του κόμματός του έχουν εξηγήσει ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας ότι, εάν υπάρξει συμφωνία, σίγουρα δεν θα αφαιρεθεί από τον τουρκοκυπριακό «λαό» το δικαίωμα να αυτοδιοικείται, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψουν την αποδυνάμωση του δικαιώματος των εγγυήσεων της Τουρκίας. Προσθέτοντας ότι έχουν επικριθεί σε αυτό το θέμα αρκετά από τους αντιπάλους, ο Τατάρ ανέφερε ότι τους εξήγησε τις παγίδες.

Τι λέει για Ομόσπονδη Δημοκρατία

«Θα ιδρυθεί η Ομόσπονδη Δημοκρατία της Κύπρου στη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά υπάρχουν όλα τα πρακτικά που αυτοί επιθυμούν. Λένε ότι η Ομόσπονδη Δημοκρατία της Κύπρου θα είναι η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύο συνιστώντων κρατών, αλλά ο λαός μας έχει θυματοποιηθεί από το γεγονός ότι τα δικαιώματά του, οι αποφάσεις που λάμβανε η ΤΔΒΚ για χρόνια, ποτέ δεν αναγνωρίσθηκαν. Εμείς τα εξηγήσαμε όλα αυτά. Αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία, εξηγήσαμε ότι δεν πρέπει να αποδυναμωθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας. Ο λαός τα άκουσε όλα αυτά πολύ καλά, τα κατανόησε. Έχουμε ξεπεράσει πια την συμφωνία για ομοσπονδία. Κάναμε τα πάντα για αυτή. Εμείς από τώρα και στο εξής, επιθυμούμε μια συμφωνία στην βάση της κυριαρχίας», υποστήριξε ο Τατάρ.

Στη συνέχεια, ο Τατάρ σημείωσε ότι θα αξιολογήσουν μαζί με την Τουρκία την επικείμενη περίοδο, προσθέτοντας: «Έχει αναφερθεί πενταμερής διάσκεψη».

Επικρίνοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ακολουθούν μια στρατηγική, για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Ο συνεταιρισμός με τους Ελληνοκύπριους δεν είναι κάτι που θα αποδεχτούν οι Τουρκοκύπριοι. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν πια το δικό τους κράτος. Στις δηλώσεις μου, έχω πει: ‘πρέπει να σταθούμε πια στα πόδια μας και να περπατήσουμε μαζί για ένα ολοκαίνουριο μέλλον’. Συνδέω το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων με αυτές τις δηλώσεις. Η τουρκική κυβέρνηση με στήριξε και ήταν πολύ εύστοχο το ότι πραγματοποιήσαμε μαζί το άνοιγμα του Βαρωσιού. Δόθηκε ένα μήνυμα στον κόσμο, ότι τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο».

«Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν με συνεχάρη μια ώρα μετά το άνοιγμα των καλπών. Εξέφρασε πόση σημασία δίνει η Τουρκία στην ΤΔΒΚ και ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών η Τουρκία θα δίνει πάντα στήριξη στο λαό της ΤΔΒΚ. Αναφέρθηκε στις εργασίες της κυβέρνησης μου και ευχήθηκε κάθε επιτυχία. Δήλωσε ότι θα παρακολουθεί από κοντά και θα στηρίξει ορισμένες συνταγματικές εργασίες. Αμέσως μετά μου τηλεφώνησε ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Και αυτός εργάσθηκε πολύ στενά μαζί μας. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, η Τουρκία μας στήριξε πολύ», υποστήριξε ο Τατάρ.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Όσον αφορά το ζήτημα της συνάντησης, ο κος Τατάρ παραχώρησε συνέντευξη σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας Haber Kibris, όπου ανέφερε ότι ο Κύπριος πρόεδρος του τηλεφώνησε προσωπικά, για να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για την εκλογή του.

Κατόπιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αποκάλυψε ότι η πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση ανάμεσα στους δύο άνδρες θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημείωσε, δε, ότι της συνάντησής του με το Νίκο Αναστασιάδη θα προηγηθεί επίσκεψη του ιδίου στην Άγκυρα.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ακριβή ημερομηνία, ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του είπε «Αυτή τη φορά θέλω να σε υποδεχθώ ως πρόεδρο».

Καταλήγοντας, ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι προσκάλεσε τον κύριο Ερντογάν στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου πανδημίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Πηγή: sigmalive.com

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων