23/08/2023 08/09/2023 Για ακόμα ένα καλοκαίρι η χώρα μας δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές και για μία ακόμα φορά η Εκκλησία στέκεται σταθερά τόσο εμπράκτως όσο και με την προσευχή της στους πυρόπληκτους. Την ίδια ώρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες στα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την επικράτεια....
23 Αυγούστου, 2023 - 8:47
Τελευταία ενημέρωση: 08/09/2023 - 18:23

Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Η Ορθόδοξη Εκκλησία σταθερός αρωγός και συμπαραστάτης των πυρόπληκτων

Διαδώστε:
Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Η Ορθόδοξη Εκκλησία σταθερός αρωγός και συμπαραστάτης των πυρόπληκτων

Για ακόμα ένα καλοκαίρι η χώρα μας δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές και για μία ακόμα φορά η Εκκλησία στέκεται σταθερά τόσο εμπράκτως όσο και με την προσευχή της στους πυρόπληκτους. Την ίδια ώρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες στα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την επικράτεια.

Συνολικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 93 νέες δασικές πυρκαγιές, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη σε 14 δύσκολα πύρινα μέτωπα, ανάμεσά τους αυτό της Αλεξανδρούπολης και της Ροδόπης.

 

Οικουμενικός Πατριάρχης: Τραγωδία η πυρκαγιά σε Έβρο, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο και Τσανάκαλε (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην πύρινη λαίλαπα που έχει καταστρέψει χιλιάδες στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των άλλων στον Έβρο, την Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο αλλά και το Τσανάκαλε της Τουρκίας αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον Μέγα Εσπερινό της Αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που τελέστηκε στον φερώνυμο Ιερό Ναό στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε στο λόγο του ότι πρόκειται για τραγωδία η οποία δοκιμάζει και ξεσηκώνει τους ανθρώπους οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το βιός τους. Προσευχήθηκε δε η χώρα να ανταπεξέλθει γρήγορα από τις φωτιές και ο Θεός να την αποστρέψει από συμφορές και καταστροφές.

Είπε δε ότι είναι μια τραγωδία από τις πολλές που έζησε η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη.

 

Τηλεφωνική επικοινωνία του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικά την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο προκειμένου να του εκφράσει τη συμπαράστασή του για τις φωτιές που μαίνονται στην περιοχή.

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως:

«O Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από την Ίμβρο όπου ευρίσκεται, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο και του εξέφρασε τις πατρικές του ευχές και προσευχές για γρήγορη κατάσβεση των πυρκαγιών καθώς επίσης και τις Πατριαρχικές ευλογίες στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους ιδιώτες που επιχειρούν με τα γεωργικά τους μηχανήματα, στις εθελοντικές ομάδες που συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης και στους θεσμικούς για όσα κάνουν για την κατάσβεση των πυρκαγιών και την ανακούφιση των πληγέντων.»

 

Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής: Aνοίγουν πνευματικά κέντρα ναών για τους πυρόπληκτους – Aναβάλλεται η έλευση του αντιγράφου της Παναγίας Σουμελάς

Στο πλευρό των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Ροδόπη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης στέκεται έμπρακτα η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Με ανακοίνωση της η Ιερά Μητρόπολη γνωστοποιεί, «ότι οι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαίες μπορούν να διανυκτε­ρεύσουν στα πνευματικά κέντρα των Ιερών Ναών Αγίας Βαρβάρας, Της Του Θεού Σοφίας, Αγίου Κοσμά και Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής και Αγίου Νικολάου Ιάσμου».

Επίσης ανακοινώνει ότι εξαιτίας των πυρκαγιών αναβάλλεται η έλευση του πιστού αντιγράφου της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην Κομοτηνή η οποία ήταν προγραμματιμένη για σήμερα, Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, το απόγευμα στις 18:30.

Το ανακοινωθέν της Μητρόπολης:

Ἡ Ἱερά Μητρόπολη ἀνακοινώνει, ὅτι, λόγῳ τῶν ἐκτάκτων συνθηκῶν ποὺ ἐπικρατοῦν εἰς τὴν περιοχή μας ἐκ τῆς ἐπισυμβάσης καταστροφικῆς πυρκαϊᾶς, ἡ προγραμματισμένη ὑποδοχή τοῦ πιστοῦ ἀντιγράφου τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Παναγίας Σουμελᾶ ἀναβάλλεται διὰ μεταγενέστερον χρόνον.

Ἐπίσης ἡ ὑποδοχή καὶ ἡ λιτανεία τῆς θαυματουργοῦ Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Παναγίας Φανερωμένης θὰ πραγματοποιηθοῦν ὁλίγων μέτρων πρό τῶν πυλῶν τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, σιωπηλῶς, ἄνευ τῆς φιλαρμονικῆς τοῦ Δήμου.

Θερμές ἀναπέμπονται οἱ εὐχές καὶ οἱ προσευχές ὅλων μας πρὸς τὴν Ὑπεραγία Θεοτόκο, ὅπως ἀπαλάξῃ τὴν Πατρίδα μας ἐκ τῶν καταστροφικῶν πυρκαϊῶν, χαρίζῃ δὲ παρηγορία καὶ ἐνίσχυση εἰς τοὺς πληγέντας συνανθρώπους μας.

 

H Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων αναλαμβάνει τη φιλοξενία των ανθρώπων που θα χρειαστεί να διαμείνουν σε ξενοδοχεία

Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου αναλαμβάνει τα έξοδα φιλοξενίας των ανθρώπων που θα χρειαστεί να διαμείνουν εκτάκτως σε ξενοδοχεία, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στο Δήμο Νέστου.

Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Στεφάνου, η Μητρόπολη αναλαμβάνει τα έξοδα φιλοξενίας, ενώ οι εφημέριοι της Μητρόπολης έχουν την εντολή να συγκεντρώνουν τα αιτήματα των πολιτών που θα χρειαστούν βοήθεια προκειμένου η Εκκλησία να συνδράμει.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Στέφανος ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Δημάρχου Νέστου έστειλε νερό και τρόφιμα για τη σίτιση των εθελοντών και των πυροσβεστών που επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς.

 

 

Μάχη με τις φλόγες σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα

Στην Αττική μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Ασπρόπυργο και Φυλή που εκδηλώθηκαν χθες το πρωί και το μεσημέρι και έλαβαν πολύ μεγάλες διαστάσεις. Ειδικότερα, η φωτιά στη Φυλή εκδηλώθηκε χθες λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στις παρυφές της Πάρνηθας κοντά στην περιοχή Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρέ καρέ ο δραματικός απεγκλωβισμός των μοναζουσών από την Μονή Κλειστών – Πήραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας Ελεούσας

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, «υπάρχουν δύο μέτωπα, ένα πάνω από τη Μονή Κλειστών και κινείται αργά προς τους πρόποδες της Πάρνηθας, και ένα που έχει ανατολική κατεύθυνση προς Ντάρδιζα με κατεύθυνση προς Αχαρνές». Στο σημείο επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα ενώ από αέρος μέχρι το τελευταίο φως της μέρας επιχείρησαν περιοδικά 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Χθες, από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω του 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.

Στο μέτωπο του Ασπροπύργου η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο διάσπαρτες ενεργές εστίες πυρκαγιάς. Στο σημείο επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα. Επιπλέον εκδόθηκαν μέσω του 112, τρία προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.

Στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, καθώς και σε αυτήν που εκδηλώθηκε στο δάσος της Δαδιάς, επιχειρούν 241 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 70 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Από χθες, τις πρωινές ώρες, εκδόθηκαν μέσω 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και πλοιάρια του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος ενεργοποιήθηκαν για την απομάκρυνση πολιτών.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, σε αγροτοδασική έκταση στην Μακρακώμη Φθιώτιδας, επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Παράλληλα εκδόθηκε μέσω του 112, ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την ενημέρωση των πολιτών.

Όπως επισήμανε σε έκτακτη ενημέρωση ο κ. Αρτοποιός, αντιμετωπίζονται επίσης πυρκαγιές σε Υλίκη Βοιωτίας, «Μοσχοπόδι» Θήβας, Αγία Σοφία Αρκαδίας, Κρυονέρι Ναυπακτίας, Πρόδρομος Βοιωτίας, Ταρσό Λειβαδιάς, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, στο Διαλεκτό Καβάλας, στην ‘Ανω Δροσίνη και στο Μίσχο Ροδόπης.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα συνδράμουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις τις Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και οι Περιφέρειες της χώρας.

Δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 4) σε: Έβρο, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Θάσο, Λήμνο και Λέσβο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Αττική.


Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για αύριο, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κεντρική φωτογραφία: Φυλή Αττικής – Δημήτρης Περιστέρης/INTIME)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων